Glorijino specijalno izdanje Kraljevski dvori

Sudbina najdugovječnije vladarice Elizabete II. bila je zapečaćena još dok je bila dijete

Lilibet, kako su je zvali odmilja, naslijedila je britanski tron i prije nego što je to itko očekivao. Iznenadna smrt njezina oca preko noći joj je promijenila život.

Novi broj Glorijinog specijalnog izdanja Kraljevski dvori posvećen je kraljici Elizabeti - najdugovječnijoj vladarici, koja ove godine slavi 70 godina na britanskom prijestolju.

Sudbina Elizabete II. bila je zapečaćena još dok je bila dijete. Nakon što je njezin stric Edward VII. 1936., abdicirao zbog ljubavi s Amerikankom Wallis Simpson, postalo je jasno da će Lilibet, kako su je zvali odmilja, naslijediti britanski tron. Dogodilo se to i prije nego što je mlada princeza očekivala.

image

Elizabeta s roditeljima i mlađom sestrom Margaret

AFP

Iznenadna smrt njezina oca, kralja Georgea, preko noći je promijenila Elizabetin život i od 1952. morala je službu prema ljudima i domovini staviti na prvo mjesto. Veoma je rijetko da neka javna osoba može tako dugo zadržati divljenje javnosti, no Elizabeti je to uspjelo.

image

Mlada kraljica Elizabeta II.

AFP

Kraljica je tijekom sedamdeset godina duge vladavine bila utjelovljenje stabilnosti i mirnoće, pogotovo u teškim vremenima. Te kobne 1992. izdržala je raspade brakova svoje troje djece, seriju tabloidnih skandala i požara u dvorcu Windsor - događaje koje je u govoru povodom 40 godina svoje vladavine nazvala "annus horribilis". Bio je to savršen balans transparentnosti, praktičnosti i topline. Kraljica ima posebnu vještinu: kako reći dovoljno, ali ne previše.

image

Kraljica Elizabeta i princ Phillip s djecom

AFP

Teška su vremena i nedavno snašla 96-godišnju kraljicu. U posljednje dvije godine ostala je bez supruga Philipa, njezin voljeni unuk Harry napustio je kraljevske dužnosti i odselio se u Ameriku, dotukao ju je seksualni skandal sina Andrewa, a dogodila se i pandemija koronavirusa. No unatoč svemu ostala je pribrana i nastavila obavljati svoje dužnosti.

image

Kraljica i suprug sa sinom Charlesom i kćeri Anne

AFP

Najvažnija pouka koju nas je naučila jest da unatoč tomu što je najdugovječnija engleska vladarica nije mnogo drukčija od nas. Iako je ostala bez voljenog supruga, okružila se bliskim prijateljima i obitelji, uključujući osmero unuka i dvanaestero praunuka. I tek se nedavno odrekla omiljenih koktela od džina i jahanja, hobija kojemu se radovala i u starosti - što je podsjetnik za sve nas da u životu treba uživati u jednostavnim stvarima.

image

Britanska vladarica sa sinom Charlesom i snahom Camillom

JACK HILL/AFP

I dok je u protekle dvije godine prošla zaista loše životno razdoblje, kraljica je zapravo imala bonum vitae - dobar život kojem svi težimo. Povodom proslave platinastog jubileja, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Simon Thomas napisao je tekst posvećen kraljici, a poznati producent Mike Downey, podijelio je s nama svibanjski susret s princom Charlesom gdje mu je uručeno priznanje Reda Britanskog Carstva.

image

Kraljica Elizabeta ove godine slavi 70 godina na britanskom prijestolju

DOMINIC LIPINSKI/AFP

Osim britanske monarhije, u ovom broju možete pročitati priču o japanskoj princezi Mako, koja se zbog ljubavi s pučaninom odrekla titule i miraza od nekoliko milijuna dolara, te se odselila u New York gdje volontira u Metropolitan muzeju.

image

Japanska princeza Mako oslobađa patku

MASANORI INAGAKI THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Tu su još priče o španjolskoj kraljici Letiziji, bivšoj novinarki koja se izvrsno snašla u svojoj ulozi, kao i o gorljivoj aktivistkinji plave krvi Beatrice Borromeo, također novinarki udanoj za nećaka kneza Alberta te najbolje odjevenoj aristokratkinji.

image

Beatrice Borromeo i Pierre Casiraghi

SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDIA

Pokrili smo i nizozemsku kraljevsku obitelj, kojoj kroz generacije nije nedostajalo ljubavnih drama, a jedna od priča koja i danas intrigira javnost je prokletstvo obitelji Grimaldi - od nesretne smrti Grace Kelly, supruge monegaškog kneza Rainiera, pa sve do tragičnih sudbina njihovo troje djece.

image

Grace Kelly sa suprugom, knezom Reinerom III. i djecom Carolinom i Albertom

LEEMAGE VIA AFP

U Glorijinom specijalnom izdanju možete pronaći i uzbudljive biografije članova kraljevskih obitelji, te za kraj riješiti kviz u kojem možete doznati koja je tijara idealna za vas. Želimo vam ugodno čitanje.

image

Specijalno izdanje Kraljevski dvori

GLORIA PRODUKCIJA
Linker
15. ožujak 2024 21:09