Vladimira Spindler
SLASNI RECEPTI

Stiže mali zeleni - krastavac

Kralj sezonskih salata umiješao se u brojne druge slasne priče pa je tako adut i glavnih jela, i osvježavajućih deserata.

Krastavac je idealna namirnica za ljetne dijete i detoksikaciju: gotovo da nema kalorija, a kako sadrži 90 posto vode, potiče izlučivanje tekućina. Slaže se sa svim mliječnim proizvodima, a zbog neutralnog okusa možete ga kombinirati s brojnim začinima. Isprobajte ga s čilijem, korijanderom, đumbirom, vlascem, koprom, listom koromača, kaparima, estragonom, mažuranom, origanom, bosiljkom, limunskom travom, majčinom dušicom, metvicom te melisom.

Donosimo vam četiri osvježavajuća recepta s krastavcima u glavnoj ulozi!

Varivo od krastavaca i kopra

Sastojci za 4 osobe: 2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, 1 kg krastavaca, 1 žlica sitno narezanog kopra, 1,5 dl pilećeg temeljca, 150 g mljevene junetine, sol i papar po želji, maslinovo ulje po potrebi, malo kiselog vrhnja po želji

Priprava: Junetinu posoliti, popapriti i oblikovati u kuglice. Pržiti 15-20 minuta na maslinovom ulju. Kad dobiju zlatnu boju sa svih strana, izvaditi i ostaviti na toplom. Na istoj masnoći kratko popržiti sitno narezani luk i češnjak narezan na listiće. Podliti vrućim temeljcem i dodati narezane krastavce. Nakon 2-3 minute dodati mesne okruglice. Kuhati 5 minuta, dodati kopar, po želji vrhnje te poslužiti.

Krastavci s wasabijem

Sastojci za 4 osobe: 4 krastavca, 8 žlica domaćeg kiselog vrhnja ili milerama, 100 g feta sira, na vrh noža japanske paste wasabi, malo klica od rotkvica (ili klice po želji), 4 žlice pinjola, malo maslinovog ulja

Priprava: Krastavce prerezati napola, izvaditi sjemenke te oguliti. Pinjole popržiti na suhoj tavi. Pomiješati vrhnje, wasabi, sitno narezanu fetu te pinjole. Tom smjesom nadjenuti krastavce. Ostaviti u hladnjaku. Prije posluživanja dodati klice.

Ljetni detoks od krastavaca

Sastojci za 4 osobe: 4 jabuke petrovače, komadić đumbira dug 1 cm, sok 2 limuna, sok 1 limete, 2 žličice meda, 1 veći krastavac, malo metvice

Priprava: Sastojke izmiksati s 4 žlice leda. Po želji dodati još malo meda. Ukrasiti metvicom i poslužiti.

Sladoled od krastavaca

Sastojci za 6 štapića: 2 čašice vode, sok 1 limuna, pola većeg krastavca bez sjemenki, 3 žlice meda, 2 šake sezonskog bobičastog voća

Priprava: Krastavac oguliti i narezati. Sezonsko voće izmiksati s krastavcem, medom, limunovim sokom i vodom. Rasporediti u kalupe, utisnuti štapiće i zalediti preko noći.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler; Recepti Ines Šarić i Marko Raić, kuhari zagrebačkog restorana Bistroteka

Linker
15. travanj 2024 21:38