Ekskluzivno

Sinovi Mirjane Majurec o njezinom najvećem strahu: ‘Bojala se da će otići sama‘

Glorijina novinarka, bliska prijateljica glumice, piše o njenih 12 godina borbe s karcinomom, u kojoj je bila hrabra i uvjerena da je jača od ‘nemani’, no završila je baš onako kao što nije htjela - u bolničkoj sobi, zbog pandemijskih mjera odvojena od sinova Luke i Ivana.

"Za neke teme najradije bismo poželjeli da ih nikada nećemo morati ispisati. Odlazak zagrebačke glumice Mirjane Majurec, koju su svi od milja zvali Minja, jedna je od njih. Minjinu borbu sa zloćudnom bolešću Gloria je pratila od samih početaka. Slavili smo s njom svaku pobjedu, davali joj podršku svaki put kada bi se rak vratio... I tako punih 12 godina. Kao ženski magazin saživjeli smo se s njezinom sudbinom jer smo znali koliko ta bolest može biti pogubna za nas žene. Naime, unatoč prevencijama i napretku medicine, rak dojke je u Hrvatskoj i dalje prvi po učestalosti i smrtnosti među ženama. Minja je, naravno, imala i golemu podršku svojih sinova Luke i Ivana, kojima smo od srca zahvalni što su s nama podijelili sjećanje na svoju neustra šivu majku. Imala je i podršku udruge Nismo same koja okuplja žene oboljele od raka, što je također važno jer nitko ne bi smio kroz takve situacije prolaziti sam. Njezin odlazak je tužan i nezamisliv, pogotovo za obitelj, prijatelje i kolege, no način na koji se nosila sa svojim karcinomom može biti primjer svima nama zašto, čak i u najtežim danima, ne smijemo odustati od životne radosti i nade u ozdravljenje", piše u uvodniku novog broja Glorije glavna urednica Alenka Ostrihon.

image

Snježana Dragojević Harapin sa svojom prijateljicom Minjom

PRIVATNA ARHIVA

Priču s naslovnice o Mirjani Majurec donosi nam Snježana Dragojević Harapin, njezina prijateljica

Zajedno s bolešću, Mirjana Majurec Minja hrabro se "borila" i s novim tehnologijama. Uporna Lavica svladala je sve društvene mreže, Skype, Zoom i ostale novotarije i na mobitelu i na laptopu. No, selfie joj je bio ‘nemoguća misija’ pa je 2020., za naš posljednji zajednički Božić, satima vježbala. Rezultat - pedesetak selfieja, od kojih je tek nekoliko bilo objavljivo. Sada, kad nas je zauvijek napustila, sjetila sam se tih uradaka na koje je bila beskrajno ponosna, žaleći što ih nisam sačuvala više. Otada je mobitelom bilježila teške trenutke borbe s rakom, a slike iz bolničke postelje, bez uljepšavanja, objavljivala je na Facebooku želeći upozoriti koliko nas dugogodišnja patnja fizički i mentalno uništava.

image

Minja sa sinovima Lukom i Ivanom

GLORIA ARHIVA

"Snježi, jučer sam ti bila mrtva. Bila je hitna, spasili su me, htjeli su me odvesti u bolnicu, ali nisam dala. Sad sam na kisiku, ali u bolnicu ne idem. Umorna sam. Ne mogu pričat". Zovi sutra - rekla je, ponovivši - “Snježi, samo nemoj da odem sama”. Nisam ni pomislila da je to naš posljednji razgovor. Ali, Minja je znala da, unatoč pobjedama u teškim bitkama za zdravlje i život, ipak gubi rat. Ubrzo je otišla na kontrolu u bol nicu, iz koje nije izašla. Preminula je 2. travnja, u 5 sati i 30 minuta, u bolničkoj postelji KBC-a Zagreb. Zbog pandemije i iznimno teškog stanja u kojem je hospitalizirana na intenzivnom odjelu onkologije, do nje nisu mogli ni najbliži, a jedina je utjeha da posljednje dane nije patila. Bilo joj je 69 godina.

Priču punu ljubavi i emocija o svojoj pokojnoj majci za Gloriju su ispričali i mlađi Minjin sin Ivan Mlinarić, diplomirani povjesničar i sportski novinar i njegov stariji brat, iluzionist Luka Vidović.

Ispraćaj od mnogima drage glumice bit će u četvrtak 7. travnja 2022. u 14:00 sati u Krematoriju na Mirogoju, a obitelj je zamolila da se umjesto cvijeća novac uplati kao donacija Udruzi Nismo Same na IBAN račun: HR7224020061100822438 te da se u opis plaćanja upiše "Od Minje".

image

Nika Bašić Bunić i Dora Ivanović

VEDRAN PETEH/CROPIX

Dora Ivanović razgovarala je s Nikom Bašić Bunić o sreći nakon teške borbe s endometriozom

Prošao je ožujak, mjesec svjesnosti o endometriozi, no ta je ženska bolest vrijedna pažnje tijekom cijele godine. Nazivaju je ‘nevidljivom’, teško se dijagnosticira i o njoj se vrlo malo zna. Pomalo nevjerojatno, s obzirom na to da svaka deseta žena boluje od nje. O dugogodišnjoj borbi s endometriozom, čije prve simptome je osjetila još kao 14-godišnjakinja, za Gloriju govori Zagrepčanka Nika Bašić Bunić, kći legendarnog glumca Relje Bašića. Nikino iskustvo je nezamislivo bolno, ali posve je otvorena u toj temi - jer se nada da će tako pomoći drugim ženama u sličnoj situaciji. Njena priča ima i sretan rasplet: bolest je u remisiji, a prije godinu i tri mjeseca rodila je zdravu, razigranu i radoznalu djevojčicu Eli koja je strpljivo pozirala našem fotografu.

image

Damir Leljak

CROPIX

Damir Leljak upoznaje nas s Martinom Kojić Reiter, ženom koja pomaže djeci i ženama Ukrajine

Dubrovčanka Martina Kojić Reiter živi u nekoliko europskih metropola, ostvarila je zavidnu karijeru u modnom biznisu, ima uspješnog muža i kćerkicu... Na prvi pogled bi se reklo da je njezin život savršen, da nema nikakvih problema i da se ne zamara teškim svjetskim temama poput rata u Ukrajini. Ali Martina ne živi u "ružičastom balonu", štoviše, empatična je i požrtvovna pa se odmah na početku ruske invazije uključila u spašavanje civila. Dok mi je tijekom telefonskog intervjua prepričavala kroz kakve sve strahote prolaze žene i djeca iz Ukrajine, jer o tome svjedoči iz prve ruke, znala je i zaplakati. No, smatra da o tome treba govoriti kako bi se povećala svijest o patnji nedužnih i kako bi se makar i najmanjom donacijom pomoglo žrtvama rata, kroz koji smo i sami prošli.

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije, koji je na kioscima od četvrtka 7. travnja i uz koji čitateljima darujemo višenamjenske maramice za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa, donosimo i ove teme:

  • BRUCE WILLIS Kraj karijere akcijskog junaka
  • SHONDA RHIMES Kraljica malih ekrana
  • IGOR ČIMBUR Kuhar velikog srca
  • HANA GRIZELJ Svjetski uspjeh solinske manekenke
  • MOJA OAZA: NIKOLINA ŠIMUNOVIĆ Zagrebački dom dubrovačke slikarice
  • KUHINJA: ANAMARIJA BOŽINOVIĆ Iz vrta radijske voditeljice
  • PUTOVANJE: BARCELONA Arhitekt Otto Barić u prijestolnici Katalonije
  • FELJTON: JULIA CHILD Život pionirke kulinarskih TV emisija
Linker
19. travanj 2024 07:53