eurosong 2018.

Salvador Sobral: U čekanju nove prilike za život

Prvi portugalski pjevač koji je pobijedio na Eurosongu u domovini je dočekan kao heroj, no dok nacija slavi njega zanima samo jedno - hoće li na vrijeme pronaći donora jer bez transplantacije srca neće dočekati 2018.

Prvi portugalski pjevač koji je pobijedio na Eurosongu u domovini je dočekan kao heroj, no dok nacija slavi njega zanima samo jedno - hoće li na vrijeme pronaći donora jer bez transplantacije srca neće dočekati 2018.

Kada ga je u lisabonskoj zračnoj luci dočekalo više od 2000 obožavatelja, pobjednik Eurosonga Salvador Sobral (27) bio je šokiran - jer donedavno su u Portugalu rijetki uopće znali za njega. Iako se godinama pokušavao probiti na glazbenoj sceni, pa je sudjelovao i na raznim TV natjecanjima mladih nada, tek je lani objavio debitantski album "Excuse Me", koji nije doživio osobit komercijalni uspjeh.

May 14, 2017 - Lisboa, 14/05/2017 - Decorreu hoje no Aeroporto de Lisboa uma conferencia de imprensa com de Salvador  e Luisa Sobral após .vitoria na final do Festival Eurovisão da Canção disputada, em Kiev, na Ucrânia.Avo dos irmãos Sobral, Image: 332411905, License: Rights-managed, Restrictions: * Portugal Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Profimedia, Zuma Press - Enterta
Nakon povratka u Portugal na aerodromu u Lisabonu dočekala ga je majka Luisa

Osim toga, nije slijedio glazbene trendove, nego se kretao u alternativnim umjetničkim krugovima i pjevao pjesme nadahnute bossa novom i jazzom. No, kad je na natjecanju u Kijevu osvojio najviše glasova i žirija i publike, kod kuće je dočekan kao nacionalni heroj. Jer to je prva pobjeda Portugala u povijesti Natjecanja za pjesmu Eurovizije, na kojem ta zemlja sudjeluje od 1963., a zbog slabog uspjeha lani čak nije ni poslala svog predstavnika.

Lani je objavio debitantski album

No, dok u Portugalu traje euforija, njegovi se bližnji pitaju - hoće li mu srce to izdržati? Salvador Sobral, naime, teški je srčani bolesnik koji bez transplantacije neće dočekati 2018., kada će Lisabon zahvaljujući njemu biti domaćin Eurosonga. Uostalom, zbog njegova zdravstvenog stanja do posljednjeg je trenutka bilo neizvjesno hoće li uopće nastupiti u finalu, održanom prošle subote.

- Preda mnom je prilika života, moram je iskoristiti, spreman sam i izdržat ću taj napor - rekao je liječnicima koji su mu, uz koktel lijekova, ipak dopustili da nastupi. Dodatno zabrinuti za njegovo zdravlje zbog hitne operacije kile kojoj se morao podvrgnuti u veljači, nakon nastupa na Festivalu da Canção. Na probama u Kijevu uglavnom ga je mijenjala njegova dvije godine starija sestra Luisa, autorica pobjedničke pjesme, koja se s bratom uspela na pozornicu i kada je primao stakleni mikrofon. Neobrijane brade, s neuredno zavezanim repom i u prevelikom sakou, a bez pratećih vokala i glazbenika, Salvador Sobral bio je posve drugačiji od ostalih natjecatelja u šljokičastim kostimima, koji kao da su se natjecali čiji će nastup biti spektakularniji. A to mu je, čini se, i donijelo pobjedu.

Sa sestrom Luisom, autoricom pjesme s kojom je pobijedio na Eurosongu

Zbog pjesme "Amar Pelos Dois" (Ljubav za dvoje), kojom je dotaknuo srca gledatelja - a koja je u samo u tri dana na Youtubeu prikupila gotovo pet i pol milijuna pregleda - bio je spreman riskirati život. No i prije riskantnog putovanja u Kijev, Salvador Sobral živio je na rubu. Kao student psihologije prijavio se za program studentske razmjene na Mallorci i ondje se šest mjeseci opijao u barovima i eksperimentirao sa svim mogućim drogama.

May 14, 2017 - Lisbon, 05/14/2017 - The arrival of Salvador and Luisa Sobral after victory in the final of the Eurovision Song Contest in Kiev, Ukraine, Image: 332412978, License: Rights-managed, Restrictions: * Portugal Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Profimedia, Zuma Press - Enterta
Zbog obožavatelja ga je na aerodromu čuvala policija

- Konzumirao sam sve, od marihuane do halucinogenih gljiva - priznao je u siječnju. No sada, kada ne zna hoće li se za njega pronaći adekvatan donor te ako se i pronađe, hoće li njegov organizam prihvatiti tuđe srce, ostavio se mladenačkih budalaština. Odustao je i od studija te upisao glazbenu školu Taller de Músics u Barceloni, a kad ne vježba, stalno sluša svoje glazbene idole - Beatlese i Simona & Garfunkela - koje je zavolio još kao dječak na putovanjima s ocem Salvadorom Luísom i majkom Luísom Marijom.

- Živim mirno, sve će biti dobro - govori Sobral, glazbenik u naponu kreativnosti, čija priča dira do suza. Jer svakog trenutka očekuje poziv iz bolnice da je dobio srce, a time i drugu priliku za život.

Linker
26. travanj 2024 11:55