Naftalina
PRUGE NOVOG DOBA

S pista u domove stigle su šarene prugice

Nekad simbol ozbiljnosti prostorije, danas su se linije oslobodile stege: kombiniraju se u svim bojama i dimenzijama, a odlično pristaju i uz cvjetne motive. Dizajneri odjeće i tekstila uskladili su se i ove godine: u mnogim novim kolekcijama počasno mjesto dobile su pruge. Ako je taj motiv u interijerima nekad i bio monoton – vertikalne su se linije, najčešće kontrastnih boja, uglavnom koristile u ozbiljnim, strogim prostorijama kao što su, primjerice, državničke – danas su one nešto drukčije: vesele, šarene, kombinirane bez pravila, prikladne za sve moguće prostore i namjene.

Njemački proizvođač tekstila JAB Anstoetz predstavio je nekoliko kolekcija. Tkanine za tapeciranje i za prozračne zavjese Marbela su u nježnim tonovima, od svjetloplave do boje zlata, a specifične su po tome što su teflonski obrađene pa ne propuštaju vodu i ne blijede na suncu. Amalfi, njihova druga nova kolekcija, odlikuje se kombinacijom zlatnih, srebrnih i bakrenih pruga na crnoj podlozi. Onima koji vole prirodni ugođaj svidjet će se prugasti lan iz kolekcije Four Season – Hyde Park. Iako ne propuštaju poglede izvana, lanene zavjese propuštaju svjetlost! Pravilo kod prugastih zastora je da moraju ili dodirivati pod, ili se ‘vući’ po njemu 20 do 30 cm kako bi se izbjegao oštar rez između poda i donjeg ruba zavjese jer kad se tkanina spusti na pod, prostor djeluje skladno.

Dizajneri pruge vole i zato što one vizualno popravljaju eventualne nepravilnosti u prostoru i daju mu karakter. Naglašene vertikale na tapetama ili zastorima povisit će prostoriju, horizontale će je proširiti, dok istobojne pruge interijeru daju dojam dubine i slojevitosti. Tapeta s dijagonalnim linijama u prostor unosi dinamiku, no zato je važno pažljivo ih dozirati kako ne biste pretjerali.

Marazzi pločice Ragno Frame, 25x76 cm komad 212,06 kn, Tim Novak

U trendu je i fototapeta na kojoj je svaka pruga drukčije boje, oblika ili uzorka. Dizajnerski brend Yoyo2 nudi ih u nekoliko varijanti u kolekciji Mixmix. No, i tu treba biti oprezan – fototapeta ne trpi male prostore i one s puno namještaja. Ako se odlučite za pruge u interijeru, kombinirajte ih s jednobojnim tkaninama te onima cvjetnog dezena, s kružićima, kvadratima…

Naše prijedloge pogledajte u fotogaleriji !

Napisala Ivana Vončina-Toplak; Odabrala Slavica Šagolj

Linker
16. travanj 2024 00:49