INTERIJERI

Ruže i božuri cvjetaju na foteljama, tanjurima i lampama

U ukrašavanju interijera mirisnih buketa ne može biti previše, no kad je riječ o printu ili predmetima u obliku cvijeta – jedan je dovoljan.

Cvijeće je neizostavan dio naše kulture, do te mjere da mnogi cvjetovi predstavljaju tajni jezik u porukama koje prenose. Bez cvijeća su nezamislivi važni događaji, kao i ‘dobro ugođeni’ interijeri. Ove sezone ono je apsolutni hit na svim elementima – od tapeta, posteljine, zavjesa i tepiha, preko servisa za jelo do tapecirunga i svjetiljki. Najpopularniji su krupni primjerci kao što su ruže i božuri, potom predimenzionirani cvjetovi tropskog bilja te, naposljetku, gusti printevi poljskog cvijeća.

Ni velike tvrtke koje su tradiciju izgradile na minimalizmu i čistim bojama nisu imune na ovaj trend. Tako je talijanska tvornica Cappellini neke svoje uspješnice lansirala u cvjetnom ruhu. Primjerice, njihov stolić Bong Giulija Cappellinija zahvaljujući deep print 3D sustavu sad podsjeća na livadu prepunu ruža. Stolac Juli Wernera Aisslingera presvučen je, pak, tkaninom izrađenom uz pomoć četiriju strojeva i više od sto tisuća uboda igle kako bi izgledao poput rukom šivane tapiserije. Zbog složene i dugotrajne izrade napravljen je u seriji od samo 33 primjerka.

Iako su se mnogi dizajneri ove godine natjecali u ljepoti cvjetnih predmeta, titula najljepše i dalje pripada Miss Blanche: stolac od prozirnog akrila u kojem su zarobljene ‘lebdeće’ ruže dizajnirao je 1988. Japanac Shiro Kuramata.

Svaki se cvijet umeće ručno u kalup s tekućim akrilom, koji se polagano suši na sobnoj temperaturi. Pritom se stvaraju mjehurići koji se također isisavaju ručno – jedan po jedan. Stolac je ime dobio prema liku iz drame slavnog Tennesseeja Williamsa ‘Tramvaj zvan čežnja’, a ovom dosjetkom Kuramata se referira na svijet prepun iluzija u kojem živi njegova fiktivna heroina Blanche DuBois. Kad birate ovakve predmete, slijedite pravilo ‘manje je više’: već jednom kreacijom u obliku cvijeta ili cvjetnog printa vaš će interijer – procvasti.

Napisala Ivana Ferenčak; Odabrala Slavica Šagolj

Linker
25. travanj 2024 15:27