42 sata tuge i neizvjesnosti

Reporterke Leona Šiljeg i Ana Mlinarić u paklu rata: ‘Nije bilo vremena za spavanje‘

U velikom specijalu magazina Gloria donosimo priče o ukrajinskim stradanjima, kao i ispovijesti hrabrih novinarki koje su prilikom dramatičnog bijega uz Kijeva pomogle djeci da pronađu sigurno utočište u Poljskoj.

"Iako smo od ratnih zbivanja u Kijevu udaljeni točno 1194 kilometra, moram priznati da ovih dana nitko od članova naše redakcije mirno ne spava. Zabrinuti smo. Suosjećamo s Ukrajincima. Pitamo se što donosi sutra i naglas se nadamo da će mir i razum ipak pobijediti. Svi mi koji smo bili djeca u vrijeme rata u Hrvatskoj s posebnom gorčinom gledamo prizore neke druge djece koja sada proživljavaju najgore dane svog života. Ne mogu prestati misliti na mališane koji zbijeni jedni do drugih sjede na klupama u podzemnoj željeznici i čekaju da bombardiranje prestane. Ne mogu prestati misliti ni na tek rođene blizance koji prve dane svog života žive u mraku skloništa. Prizori su to koji slamaju srce... U ovakvim vremenima teško je biti optimističan i misliti pozitivno. No, pokušali smo u moru sumornih vijesti pronaći i nešto ohrabrujuće što će nam dati nadu da će ludilo - koje nitko zapravo nije očekivao - prestati. Stoga vam u ovom broju donosimo detaljan uvid u obiteljski život ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog i njegove supruge Olene, žene koja mu je prije svega utjeha i snaga. Divimo joj se jer nije s djecom napustila svoju domovinu, iako je mogla. Jednako tako divimo se i neustrašivoj ekipi hrvatskih novinara i snimatelja u Ukrajini koji su ovih dana, osim visoke profesionalne etike, pokazali i ljudsku stranu. Reporterke Nove TV i RTL-a opisale su za Gloriju dramatične trenutke evakuacije žena i djece iz ratne zone u kojoj je svatko, pa i oni, meta agresora", piše glavna urednica Alenka Ostrihon u uvodniku novog broja magazina Gloria.

image

Ana Mlinarić (N1) i Leona Šiljeg (RTL)

IVAN BOROJEVIĆ I MIROSLAV BOKAN

Među onima koji su uživo svjedočili o danima pakla u Ukrajini bile su i dvije hrvatske novinarke s konkurentskih televizija, a samo za Gloriju govore kako je bilo izvještavati pod detonacijama te opisuju svoj dramatičan bijeg iz Kijeva i mukotrpan put prema Poljskoj. Priče Leone Šiljeg i Ane Mlinarić dio su velikog specijala o ratu u Ukrajini u kojemu donosimo i priče o američkom oskarovcu Seanu Pennu koji je u Kijev došao kako bi pružio podršku narodu o kojem je 2021. počeo snimati dokumentarac, zatim o braći Vitaliju i Vladimiru Kličko kao najpoznatijim članovima ukrajinske teritorijalne obrane koji su se našli na Putinovoj crnoj listi te o hrvatskoj veleposlanici Anici Djamić, koja dijeli sudbinu ukrajinskog naroda i dane provodi u skloništu.

image

Riječka dizajnerica Anja Zambelli

DARKO TOMAS/CROPIX

Dora Mikola upoznaje nas s cijenjenom dizajnericom Anjom Zambelli

S dizajnericom Anjom Zambelli Čolak našla sam se na sunčanoj terasi jednog zagrebačkog kafića, gdje smo razgovarale o njenim poslovnim uspjesima. Posljednji u nizu je uvrštavanje logotipa za kruhomat Panissimo - prvi samoposlužni aparat za kruh u Hrvatskoj - u knjigu najboljih svjetskih logotipa. Za Gloriju je govorila zašto se nakon studija u Milanu vratila u rodnu Rijeku, kako i s kime provodi slobodno vrijeme te objasnila kako je pandemijsko vrijeme iskoristila za realizaciju mnogih kreativnih ideja.

image

Ukrajinski predsjednički par - Volodimir Zelenski i Olena Zelenska

PRIVATNA ARHIVA

Feđa Kalebić otkriva nam sve o hrabroj prvoj dami Ukrajine

Samozatajna, elegantna i savršeno govori engleski, tim su riječima u Vogueu opisali Olenu Zelensku nedugo nakon što je njezin muž Volodimir Zelenski postao predsjednik, a ona prva dama Ukrajine, zemlje u koju su sada zbog ruske invazije uprte oči cijelog svijeta. U tom ratu, koji ni mnogi Putinovi sunarodnjaci ne podržavaju, Olena Zelenska je drugi cilj ruskih trupa, nakon njenog muža, jer je proklamirani cilj invazije srušiti ukrajinsku vladu i obezglaviti zemlju. No, kao što je čvrsto stajala uz muža kad je 2019. pobijedio na izborima, tako i sada čvrsto stoji uz njega i uz svoju zemlju, dok se Kijevu približavaju ruski tenkovi. I ne kani bježati pred njima.

image

Glumac Vedran Mlikota

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Snježana Dragojević Harapin donosi nam intervju s Vedranom Mlikotom

Nakon gotovo sedam godina glumac Vedran Mlikota vratio se na male ekrane, kao jedan od glavnih likova u serijalu Kumovi. No, tijekom televizijskog izbivanja nije ljenčario, pa osim u matičnom kazalištu Kerempuh igra u još nekoliko predstava. Iako mu za privatni život trenutačno ostaje malo vremena pa ne stiže napraviti sve što bi htio, glumac se ne žali. Važno mu je da se redovito druži sa svojom jedinicom Leonom, uz koju neprekidno uči kako je to biti otac tinejdžerice i preživjeti te osjetljive godine. Riješio se automobila pa kondiciju održava vožnjom bicikla te planinarenjem kojim je ‘zarazio’ i partnericu Lidiju Hanell. Premda zbog posla ustaje u pet ujutro, a kući se vraća u kasne sate, Vedran Mlikota zrači pozitivnom energijom, otkrivajući da mu takav zgusnut dnevni ritam nimalo ne smeta.

image
.

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

  • SPECIJAL: RAT U UKRAJINI
  • LJUBAV NA FILMU, MRŽNJA U STVARNOSTI Zašto se ovi ‘parovi‘ ne vole
  • ANTONIJA MIŠURA SANDRIĆ Trudnička drama zbog korone
  • AMELIA I ELIZA SPENCER Plemenitašice kraljevskog stila
  • STIL ŽIVOTA Muzej budućnosti u Dubaiju
  • KUHINJA: NIKOLINA TOMLJANOVIĆ Slatke igre s mojom Salomé
  • PUTOVANJE: SEVILLA Ana Petričić Gojanović u srcu Andaluzije
  • FELJTON: KANYE WEST Briljantan, ali kompliciran um
Linker
02. travanj 2024 00:01