Getty Images/iStockphoto
DOSTA VAM JE?

Rad od kuće nekima je 'med i mlijeko', drugima noćna mora: Kako ste se vi snašli radeći od doma?

Vjerovali ili ne, Hrvatska je već šest mjeseci u paklu pandemije, a od (gotovo) potpune karantene mnogi su Hrvati počeli raditi od kuće. Ako ste vi među njima, kakvi su vaši dojmovi? Jeste li manje, jednako ili čak i više produktivni nego što ste bili u uredskim prostorijama?

Nedavno sam naletjela na meme s fotografijom glumca Alana Rickmana, ispod kojeg piše: "Sjećate li se kako smo svi proklinjali 2016. godinu jer nam je uzela Rickmana, Davida Bowieja, Carrie Fisher, Muhammada Alija?" I doista, internet je svakih nekoliko tjedana tada "gorio" zbog smrti nekih od najvoljenijih idola iz svijeta glazbe, filma, sporta... I tad je čovječanstvo bilo na rubu.

A onda kad smo se koncem 2019. svi opraštali s godinom, ali i cijelim desetljećem te priželjkivali najbolje '20-e godine. No dok smo mi slavili zimske praznike, kovali planove i donosili nove, nabrijane odluke, "malo" mjesto u Kini borilo se s nepoznatim simptomima nove vrste koronarnog virusa.

Sjećam se dobro, jer sam u neznanju i nekoj odsutnosti mozga čitala članak u siječnju o ženi koja je paracetamolima snizila svoju tjelesnu temperaturu kako bi prikrila ključni simptom bolesti i ušla u avion koji je prevozio putnike u mnoge zemlje. Tad sam se nasmijala. Naravno, trebala sam je u tom trenutku osuditi, jer ono što se vrlo brzo dogodilo je to da je virus pronašao svoj put do svih dijelova svijeta.

RIJEŠITE I OVE TESTOVE OSOBNOSTI:

Vanilija koja nikad ne razočara ili profinjeni pistacio: Kojem okusu sladoleda najbolje odgovara vaša osobnost?
Riješite test osobnosti i doznajte koji nadolazeći europski kraljević bi bio vaš princ na bijelom konju?
Angela, Jacinda, Margaret ili Alexandria - kojoj biste političarki nalikovali kada biste se bavili tim poslom?

Dva mjeseca kasnije poslodavac nas je poslao na rad od kuće. Situacija je to koja je bila "uobičajena" samo za određen broj zaposlenih i to u rijetkim industrijama. Da, mi smo u digitalnim redakcijama znali zbog blage hunjavice ostati doma i priključiti se radu redakcije online. Znali smo, u dogovoru s nadređenima, ponekad i raditi doma dok nam majstori ne bi došli "riješiti onu cijev". Ali, vjerujte nam, mogućnost je to koju su zaposlenici, čak i u najnaprednijim redakcijama rijetko iskorištavali.

Zato smo ostali u čudu kad smo tako nastavili raditi i tjedan poslije, ali i mjesec, pa i nekoliko mjeseci kasnije. Kad malo stanemo na loptu, shvatimo da smo gotovo pola godine "od doma". Situacija je to koja je brojne poslodavce pozitivno iznenadila, jer nisu imali prilike shvatiti da se posao može jednako dobro i brzo odraditi i dok nam je jedini susret u danu onaj virtualni kolegij preko Zooma.

I da, u globalnoj situaciji u kakvoj se nalazimo, ne samo zdravstvenoj, već i ekonomskoj, pokušavamo sve strahove prebroditi neprestanim i kvalitetnim radom. Neki su kolege uložili u uredsku opremu, namjestili svoje feng-shui kutke i iz sigurne udobnosti vlastitih domova pokazali zube COvidu-19. Drugi pak jedva čekaju razlog da ih nadređeni pozovu da se fizički pojave u uredskim prostorijama, jer njima je ljudski kontakt sastavni dio svakog posla.

U kojoj ste vi skupini zaposlenika? Jeste li više oni koji od doma mogu odraditi najfokusiranije, najdetaljnije i najnadahnutije zadatke ili ne postižete dovoljnu razinu koncentracije, nedostaje vam ljudski kontakt i shvaćate da ste cijelo vrijeme na društvenim mrežama, umjesto u poslovnim zadacima? Riješite test i otkrijte jeste li ostali jednako produktivni, ili se vaš odnos prema radu značajnije promijenio, u boljem ili lošijem smislu?


ČITAJTE I:

Još uvijek radite od kuće? Donosimo pet učinkovitih rješenja za dobru organizaciju i veću produktivnost

Jutro koje mijenja sve: 'Dajem sve mirne kave ovog svijeta i rad od kuće, za jedan dan u uredu'

Ured iz snova nalazi se u Dubrovniku. Osvojio nas je na prvu, drugu, a i treću

Linker
17. travanj 2024 00:58