INTERIJERI

Proljetne transformacije: Kad cvijeće procvjeta na foteljama, vazama i zavjesama

Klasici dizajna ove su godine osvanuli u cvjetnom ruhu - nimalo kičastom, već hrabrom i inovativnom.

Proljeće, doba kad sve prolista i procvjeta, oduvijek je svojom raskoši nadahnjivalo umjetnike i dizajnere. Mnogima od njih priroda je najveći izvor inspiracije pa nije čudno da su u pokušaju da se stolcu, svjetiljci ili nekom ukrasnom predmetu da oblik cvijeta, lista ili stabla nastali neki od najljepših predmeta u povijesti dizajna. Posljednjih godina svjedoci smo svojevrsnoga kulta zelenila nastalog kao reakcija na otuđenost čovjeka od prirode zbog širenja gradova, betonizacije i trke za profitom. Nakon što je vrtlarenje postalo globalni trend, ove je godine fenomen otišao još dalje. Printevi predimenzioniranog raslinja - posebice cvijeća - preplavili su interijere, i to ne samo kao tapecirung na namještaju, već i na tapetama,svjetiljkama, tepisima, tanjurima, vazama... Pritom način na koji su dizajneri zaluđeni florom nije nimalo kičast ili sladunjav - na što nas prvo asociraju cvjetni uzorci u interijeru.

Naslonjač Paper Planes, dizajn Doshi Levien Proning; model Miss Blanche, dizajn Shiro Kuramata www.shirokuramata.com; Gubi naslonjač Beetle, dizajn GamFratesi Dizajnholik

Lijep primjer za to je nova kolekcija talijanske tvrtke Moroso koja je od osnutka 1952. sinonim za progresivan dizajn temeljen prvenstveno na smjeloj, gotovo futurističkoj formi. U ozračju potpune slobode stvaranja, zajedno s kreativnom direktoricom Patrizijom Moroso, taj identitet stvarali su danas svjetski poznati dizajneri kao što su Patricia Urquiola, Ron Arad, Doshi Levien, Tord Boontje, Tokujin Yoshioka, Nendo, Front i mnogi drugi.

Eden Queen, dizajn Marcel Wanders za Moooi, La Maison; Tanjur Victoria Coincasa (56 kn); Tepih model dimenzija 150x200 cm Zara Home (899kn)

Njihovi klasici dizajna osvanuli su ove godine u novom ruhu, odnosno - kako sama Patrizia Moroso kaže - u ‘haljinama’. A te haute couture kreacije izradio je talijanski Rubelli, tvrtka specijalizirana za najluksuzniji tekstil. Predstavljanje klasika u novom ruhu prati i katalog s visoko estetiziranim fotografijama koje mogu poslužiti kao nadahnuće da i vi u svom domu odate posvetu prirodi na nov način.

Nuova desertni tanjur 4 komada, Lonci i poklopci by Bajde (220,89 kn); Villeroy&Boch tanjur Garden Bella Forma (299 kn); Model Vintage, 83x37x90 cm Emmezeta (1999,99 kn); Landscape komoda, 109x72x41 cm Lesnina (2999 kn)

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
20. travanj 2024 07:01