Zagrebačka primabalerina Almira Osmanović pršti pozitivnom energijom i život uvijek gleda s vedrije strane.
Kad sa svojim studentima glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Sveučilištu Libertas u Zagrebu odradi videopredavanja koja uključuju i vježbe, krene smišljati što će kuhati za ručak. A to je u njezinu slučaju vrlo kreativan posao jer svaki dan po makrobiotičkim načelima pripremi barem četiri maštovita jela.
Naš poklon vama: Besplatno čitajte novo digitalno izdanje Gloria delicija!
Kada ste prešli na makrobiotičku prehranu?
- Prije petnaestak godina, kada sam iz znatiželje upisala seminar makrobiotičke kuhinje. Nakon tog prvog seminara i degustacije skuhanog, želudac mi je doslovno rekao - to je to!
Kuhate li prema receptima ili sami smišljate jela?
- Završila sam u međuvremenu još mnogo makrobiotičkih tečajeva i seminara, izvještila se i kuham po vlastitoj inspiraciji. Ali koristim i recepte iz kuharica Jadranke Boban Pejić od koje sam naučila sve o makrobiotici. Recept za ovaj orzoto je njezin i često ga spravljam u proljeće jer ječam je izvanredna namirnica koja nam daje uzlaznu energiju i čisti organizam.
Što grickate između obroka?
- Različite sjemenke koje prethodno tostiram, poput bundeve, suncokreta, lana i sezama.
Čime započinjete dan?
- Ujutro popijem čašu vode s malo limunovog soka, onda pojedem miso juhu ili neki zdravi sendvič, ponekad smoothie....
Slano ili slatko?
- Definitivno slano.
Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?
- Moj frižider uvijek je pun. U njemu možete pronaći svježe voće i povrće, tofu, sejtan, tempeh, sojin jogurt, zobeno i rižino vrhnje za kuhanje, rižinu majonezu... I obavezno je tu boca finog vina.
Orzoto s povrćem
Sastojci:
- 4 šalice kuhanog ječma
- 1 manji poriluk
- 2 mrkve
- 2 žlice sezamovog ulja
- 150 g šampinjona
- 1 žlica tamari umaka
- 4 žlice sjeckanog vlasca
- sjemenke buče
- voda
Priprava:
Prvo na sezamovom ulju minutu-dvije propirjati narezani poriluk, potom dodati narezanu mrkvu pa gljive.
Uliti malo vode i pirjati dok tekućina ne ispari.
Pri kraju dodati tamari umak, promiješati i poslužiti s kuhanim ječmom.
Jelo posipati vlascem i pečenim bučinim košticama.
ČITAJTE I:
Imamo recept za najpoznatije zagorske štrukle - ovako to rade u zagrebačkoj Esplanadi
Marijana Mikulić: 'Narušeno zdravlje mi se nije popravljalo dok nisam ozbiljno promijenila prehranu'
Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune
Gastro majstorica uživa na selu: 'Hranu uberem u našem vrtu, a sama radim i svoj jogurt'
Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'
Recepti Kolinde Grabar-Kitarović: Predsjednica je s nama podijelila tajne svojih omiljenih jela