Foto: Gloria/ Hanza Media
ZA SVAKOGA PONEŠTO U GRADU ČIPKE

Prijedlog za vikend putovanje: Lepoglava - biser Zagorja

U gradiću udaljenom sedamdesetak kilometara od Zagreba dobro se jede i planinari, ali i uživa u rukotvorinama lepoglavskih čipkarica – na skorašnjem festivalu čipke.

Zašto ići?

Čipkarski festival počinje 22. rujna u 19 sati podizanjem festivalske zastave, a isti se dan otvara i izložba lepoglavske čipke. Tijekom četiri dana svoje će kreacije izložiti i Poljaci, Slovaci, Mađari, Slovenci i Belgijci. Festival je poznat i po radionicama na kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji: uče izrađivati košare od čipke, licitarska srca… Lepoglavska čipka je pod zaštitom UNESCO-a – što dovoljno govori o njenoj vrijednosti.



Gdje jesti?

Lepoglava je poznata po tradicionalnim zagorskim jelima, a najbolje se jede na ugostiteljskom imanju Marice i Tome Držaića u Žarovnici, nekoliko kilometara udaljenom od centra. Njihov su specijalitet dizane štrukle sa sirom, a nude i domaću rakiju, biljne likere i vino – sve po pristupačnim cijenama.

Aktivni turizam

Volite li planinariti, Lepoglava će vam pružiti dovoljno izazova za cijeli vikend. Pogled s Ravne Gore, najsjevernije gore Hrvatskog zagorja, te Ivanščice, najvišeg vrha ovog kraja, zaista je nezaboravan. Članovi Sportsko-penjačkog kluba Direkt pomoći će, pak, početnicima – pokazat će im kako najsigurnije doći do vrha.

Gdje odsjesti?

Noćiti možete u apartmanima Eva u preuređenoj obiteljskoj kući. Nalazi se na 300 metara nadmorske visine i nudi pogled na Ivanščicu, Lepoglavu, kapelice te okolna sela i šume. Ovisno o tome koliko vas je, možete se odlučiti za apartman s terasom ili sobe s bračnim krevetom. Cijena je od 105 do 778 kuna po osobi.

Što još posjetiti?

Ne propustite pogledati geološki spomenik kulture Gaveznica-Kameni Vrh, jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj. A ako niste čuli za poludragi kamen lepoglavski ahat, u obližnjoj Gaveznici objasnit će vam kako on nastaje i zbog čega ga se može pronaći na ovom području.



Napisala Daria Bertek
Linker
20. travanj 2024 07:19