Jezici ljubavi isti su u svim zemljama
 Joel Overbeck/Unsplash
RIJEŠITE TEST I OTKRIJTE

Postoji pet osnovnih jezika ljubavi - kojim se najlakše sporazumijevate vi?

Autor nekoliko knjiga te radijski voditelj iz SAD-a, Gary Chapman, izdao je 1992. godine knjigu koja i danas izaziva pozamašno zanimanje kada se nađe na policama knjižara. Naime, Chapman je u svom najvećem hitu, Pet jezika ljubavi, vrlo zanimljivo iznio tezu o različitim načinima na koje ljudska vrsta iskazuje svoju ljubav prema nekome, ili barem naklonost.

Autor je ljubavni izričaj sveo na pet različitih jezika - pohvalu, tjelesni dodir, primanje darova, zajedničko vrijeme i djela služenja. Na prvu se čini pomalo grdo, no u gotovo svakoj romantičnoj, pa i prijateljskoj vezi i brojnim drugim odnosima, dođemo do točaka u kojim su nam svi ovi "jezici" važni. No neki od njih za nas su važniji od drugih. Oni koji su važniji vaš su "materinji jezik" kad je ljubav u pitanju.

image
Mali znakovi pažnje mogu značiti puno za čvrstoću veze
FOTOGRAFIJE:NATHAN DUMLAO/UNSPLASH

Chapman nije mislio da za nekog iskazivanje ljubavi znači priželjkivanje i uživanje u grandioznim poklonima, već su to vrijeme i energija koje je jedan član nekog odnosa uložio u to da razveseli, oduševi ili udobrovolji drugu osobu. A to iskazuje kroz neki materijalni totem.

Za neke, smatra autor, najveći je iskaz ljubavi vokalizacija podrške koju nekome pružamo. To bi značilo da svom partneru vrlo često kažete što sve na njemu cijenite, zašto vam se sviđa ili mu zahvalite što vam je na ovaj ili onaj način uljepšao ili olakšao život taj dan.

RIJEŠITE I OVE TESTOVE OSOBNOSTI:

Koji europski kraljević je vaš princ na bijelom konju?

Jeste li spremni izreći svoje sudbonosno da?

Kada je za vas najveći znak ljubavi da vam suprug pospremi stan prije nego što se vratite s posla, govorimo o jeziku ljubavi koji se temelji na djelima služenja. Naravno, Chapman pritom ne misli kako se ljubav iskazuje služenjem, već činjenica da ćete za nekoga učiniti nešto, rasteretiti ga neke obaveze ili jednostavno "tlake" govori kako svoju ljubav odabirete iskazati na taj način. Više ili manje svjesno.

image
Neki parovi najlakše iskazuju ljubav provođenjem vremena u zajedničkim aktivnostima
Everton Vila/Unsplash

Za nekoga je način iskazivanja ljubavi zajedničko provođenje vremena - to može značiti sve od zajedničkog ispijanja kave svakog jutra do dugačkih šetnji tijekom vikenda, no ključno je da kao par odvajate vrijeme za građenje i učvršćivanje svog odnosa. Možda ćete to vrijeme provesti tako da ćete voditi duboke razgovore o smislu života, a možda ćete samo igrati šah. Samo da to radite zajedno.

Na kraju je tu i jezik koji je vjerojatno najjednostavniji od svih - tjelesni dodir. Ako ste osoba koja se najvoljenije osjeća u nečijem zagrljaju, a svoju naklonost iskazujete poljupcima, jasno je da svoju ljubav iskazujete tjelesno. Za romantične je odnose to i seksualno.

Možda ljubav iskazujete na sve ove načine, no jedan je uvijek dominantan. Znate li kojim jezikom ljubavi pričate? Riješite test osobnosti i otkrijte:

Linker
26. travanj 2024 10:05