Takve volimo

Ovo je lice iza Maam Concrete dizajna koje oduševljava ukrasnim teglama i avangardnim nakitom

Splitska dizajnerica Mia Neretljaković grubom i bezličnom betonu našla je atraktivnu namjenu - oplemenila ga je bojama te pretvorila u nakit s kojim neće ostati neprimjećeni i teglice koje će voljeti i vaše biljke.

Minimalizam, jednostavnost oblika, spoj čvrstine i profinjenosti, riječi su koje najbolje opisuju dizajn betonskih teglica koje već tri godine proizvodi Mia Neretljaković (29), kreativna Splićanka sa zagrebačkom adresom. Iako je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, u njoj je uvijek čučao senzibilitet prema dizajnu i umjetnosti pa je lako doskočila problemu koji joj je zadavao njen ljubimac, mačak Poppy.

Kako je mačak stalno rušio teglice s biljkama na balkonu, Mia ih je odlučila izraditi od betona. Tada nije ni slutila da će se iz te praktične ideje razviti uspješan brend Maam Concrete.

Teglice su najprije našle primjenu u domovima njenih bližnjih, a potom i drugih kupaca.

image
Za sve ovo je "kriv" jedan mačak.
MIA NERETLJAKOVIć I BORNA OBRANOVIć

Kako je postojan i čvrst materijal spojila s raznobojnim pigmentima, očarala je kako ljubitelje industrijskog, tako i one profinjenog, klasičnog dizajna interijera.

- Startna faza je nabava kalupa ili proizvodnja vlastitog. Osobno koristim modele izrađene na 3D printeru. Printane modele stavljam u silikonsku kupku koja se stvrdnjava i time dobiva svoj kalup. Potom se u određenim omjerima miješaju meni najdraži, bijeli portlandski cement i dvije vrste pijeska, vode i dodataka za brže sušenje, elastičnost, stvrdnjavanje i slično.

Takvom mješavinom cementa punim raznovrsne kalupe koji tako stoje 24 sata. Slijedi potapanje u vodu otprilike jedan do dva tjedna, sušenje i finaliziranje proizvoda, a kod nekih čak i brušenje - objašnjava Mia proces izrade, naglašavajući kako najviše voli igru s pigmentima i kreiranje nijansi boja. Na koncu, teglice premazuje prozirnim lakom kako bi što dulje održale postojanost. Idealne su, tvrdi, za manje sukulente, ali kako izrađuje teglice raznih veličina, u njih možete presaditi i bilo koju drugu biljku.

Što više radi s betonom, Mia uviđa mogućnosti široke primjene tog materijala te joj svakodnevno naviru i nove ideje.

image
Mijina obitelj s očeve strane su zlatari te joj pomažu u izradi nakita.
MIA NERETLJAKOVIć I BORNA OBRANOVIć

Vrijeme koronakrize iskoristila je za izradu web shopa (maam-concrete.eu) te ga oplemenila i novim proizvodima - nakitom od betona. Kako posljednje dvije godine živi na dvije adrese, zimi u Zagrebu, a ljeti u Hvaru gdje radi kao menadžer za nekretnine, svoju malu proizvodnju stalno seli. A u izradi nakita pomaže joj i obiteljska zlatarnica Neretljaković u Sarajevu.

- S očeve strane obitelji svi su bili zlatari. Kako sam nedavno odlučila proizvoditi nakit, oni mi pomažu s izradom srebra kojem ja dodajem elemente od betona i nešto glađeg materijala, jesmonita. Iako ljudi imaju percepciju da je takav nakit težak, zaista nije. Prsten, ogrlica ili narukvica Maam Concrete nisu teže od mesinga ili nekog drugog materijala - objašnjava Mia.

Većinu svojih proizvoda snima sama ili uz pomoć dečka Borne Obranovića, koji se inače bavi fotografijom. No, Mia napominje da ima opremu za snimanje pa najviše voli to sama odraditi, jer onda proizvode prikaže točno onako kako ona zamišlja i želi.

image
Mia Neretljaković
MIA NERETLJAKOVIć I BORNA OBRANOVIć

Njene unikatne rukotvorine mogu se kupiti u Zagrebu, na adresama trgovina Đardin, Take me home i Babushka Boutique, zatim u rovinjskim Ribica Storeu, Behar Galeriji te The best of Croatia (koji postoji i u Zagrebu) te u splitskom Bag & Co. Za sve novosti pratite Maam Concrete Instagram profil.

Linker
08. travanj 2024 17:32