KREATIVCI

Ovako izgleda hrvatsko modno ljeto

U domaćim dizajnerskim radionicama još nije počeo godišnji odmor pa šminkericama ne nedostaje unikatnih haljina, ruksaka i nakita.

Predstavljamo vam nekoliko odličnih proizvoda s potpisom hrvatskih kreativaca.

ONNE

Novčanik kao torba

Zbog brojnih putovanja – što onih poslovnih, što privatnih – poduzetniku Ivanu Petrović (34) trebao je jedinstveni proizvod u koji bi pospremio sve dragocjenosti: pametni telefon, novac, kartice i osobne dokumente. Kako u dućanima nije pronašao takvo nešto, nije bilo druge nego da to sam izradi pa je tako nastao ONNE – multifunkcionalni novčanik i futrola za mobitel. Proizvod se izrađuje od goveđe kože i merino vune i to u serijama od samo nekoliko komada. Osim na službenoj stranici zagrebačkog brenda, novčanici se po cijeni od 540 kn mogu kupiti i u dućanima diljem Hrvatske, a odnedavno su dostupni i u inozemstvu – u Australiji i na Novom Zelandu.

FASHION MACHINE

Kreacije za vruće dane

Liječnica obiteljske medicine Karolina Gra ostvarila je želju iz srednjoškolskih dana – i postala modna dizajnerica. Prije mjesec dana predstavila je svoju prvu kolekciju odjeće naziva Starlight. Glavni aduti kolekcije su bodi, majica i končana vestica s uzorkom zvijezde, ali kreativka je birala i druge motive poput mačke, maš-ne… Haljine i majice brenda Fashion Machine izrađene su od viskoznog džerseja pa su iznimno ugodne za vruće ljetne dane. Cijene se kreću od 300 do 550 kn, a cijela se kolekcija može pogledati na Facebooku i Instagramu brenda.

SV DESIGN

Igra uzoraka

Njezina strast definitivno je dizajniranje odjeće za žene, no Suzana Vuljan (27) ne odustaje ni od izrade ruksaka te odjeće za muškarce. Odmalena je bila uz šivaću mašinu te uzimala satove šivanja i krojenja, a potom je upisala i talijansku školu mode i dizajna Callegari. Prije ručne izrade, svoje ideje nacrta na papir te kreće u potragu za materijalima. Od ideje do realizacije ponekad prođu i tri mjeseca, a Splićanka se nemali broj puta u potrazi za prirodnim tkaninama uputi i izvan granica Hrvatske. Ljetni printevi s tropskim motivima i prugicama krase nove kreacije marke SV Design, a broj komada pojedinih modela je ograničen. Cijene se kreću od 250 do 1500 kn, a odjeća SV Design može se kupiti u Manina shopu (Korčula) i putem Facebooka i Instagrama.

SI&ETER

Nakit s dioptrijom

Dok je kao studentica radila u jednoj optici, Sanju Žižić (42) fascinirao je materijal naočalnih leća s kojim se svakodnevno susretala. Kroz rad je, naime, otkrila da može biti proziran ili taman, da može mijenjati boju te biti različito zakriv ljen ovisno o tome je li dioptrija u plusu ili minusu. Primijenivši stečena znanja izradila je prototipe ogrlica, a zatim je krajem prošle godine osnovala brend Si&Eter. Pri strojnoj i ručnoj izradi ‘nakita s dioptrijom’ koristi se industrijskim viškom prozirnih, tamnim i fotosenzibilnih naočalnih leća koje oblikuje u geometrijske oblike te potom urezuje zareze i rupice. Nakit koji Riječanka izrađuje jedinstven je u svijetu, a može se kupiti u optikama diljem Hrvatske te putem web stranice Si&Eter. Cijene se kreću od 175 do 370 kn, a uz sam komad nakita dobivaju se i kutijica i vrećica za čuvanje te krpica za čišćenje.

KAVIY COUTURE

Suvremena narodna nošnja

Slamnate cekere te bijele pamučne kreacije s uzorkom narodnih nošnji zajedničkim snagama osmišljavaju dvije Splićanke – Vini Gvozdanović (29) te njena majka Katarina Gvozdanović. Već dugi niz godina same sebi šiju odjeću, a napokon su skupile hrabrost da svoje ideje i dizajn podijele sa svima pa su osnovale modnu marku Kaviy Couture čiji je naziv nastao od početnih slova njihovih imena te bakinog i sestrinog imena Vjera. Dijelove narodnih nošnji uklopile su u trendi krojeve košulja i haljina različitih dužina, a koriste isključivo tkanine porijeklom iz Hrvatske. Cijene odjeće i modnih detalja kreću se od 350 do 1500 kn

ETNO MOT

I eko i etno

Želja da nosi unikatnu odjeću nadahnula je Eleonoru Tomić (49) da nakon završetka Škole likovnih umjetnosti počne dizajnirati odjevne komade koji se temelje na motivima iz starohrvatske kulturne baštine. Njeni unikati spoj su tradicijskih elemenata s današnjim trendovima, a ova Splićanka koristi i ekološki prihvatljive materijale. Voluminozne haljine i hlače neutralnih boja te torbe upotpunjene etno detaljima zaštitni su znak brenda Etno Mot, a modeli se mogu naručiti putem Facebook stranice. Cijene se kreću od 300 kn naviše.

Napisala Dina Dončević

Linker
19. travanj 2024 04:15