Samo u novoj Gloriji!

Osmijeh na licu, tuga u srcu: Prva dama otkriva zašto posljednjih tjedana proživljava teške trenutke

Zagrebačka epidemiologinja, supruga hrvatskog predsjednika, protiv covida je cijepila stanovnike potresom pogođenih područja, a mnogi među njima su komentirali kako ima laku ruku pa zbog toga nisu ni osjetili ubod igle. Zadatak je obavila profesionalno, nasmiješena i s puno razumijevanja, premda joj posebno teško pada odvojenost od roditelja.

Jednog dana kada dođem na red za cjepivo protiv covida-19, voljela bih da je s druge strane liječnica koja ima laku ruku, baš kao naša prva dama, zagrebačka epidemiologinja Sanja Musić Milanović, s kojom smo početkom tjedna proveli jedan dan u akciji cijepljenja na Banovini. Nastanak ove reportaže nije tekao glatko. Prvo je zbog nestašice cjepiva odgođen, a kada smo napokon došli na teren, morali smo strpljivo čekati da doktorica odradi svoje obaveze prema stanovnicima Siska. Jako mi je drago što je Sanja Musić Milanović pokazala svoje nepoznato lice, puno empatije prema ljudima s potresom pogođenih područja koji su se, otkrila nam je u razgovoru, itekako iznenadili što ih cijepi supruga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. S njom smo, unatoč žestokom tempu, uspjeli popričati i o nekim drugim važnim ženskim temama, poput aktualnog slučaja seksualnog zlostavljanja u visokim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj koji već danima trese naš medijski prostor. Kao što smo i obećali, o toj temi i dalje ćemo pisati sve dok se zlostavljačima ne stane na kraj. U ovom broju pročitajte hrabro priznanje jedne saborske zastupnice koja je napastovanje doživjela kao djevojka i intervju dekanice Akademije dramske umjetnosti, koja nam je otkrila kako se nosi s optužbama da je pozivom žrtvama da prijave svoje zlostavljače otvorila lov na vještice. Iskreno se nadam da će barem jedna prijava iz tog poziva uroditi plodom - rekla je naša glavna urednica Alenka Ostrihon.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kristinka Šćavina bila je sa Sanjom Musić-Milanović u akciji cijepljena protiv covida-19

Prošlog utorka Siščane je na cijepljenju protiv covida dočekalo iznenađenje - injekciju je u ruci držala prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović. Iako je nosila masku i zaštitno odijelo, mnogi su prepoznali našu prvu damu i srdačno popričali s njom. Pohvalili su je da ima laku ruku i uvjerili se da je vrlo ugodna i jednostavna u komunikaciji. Takva je bila i u razgovoru s nama, a otkrila nam je što joj najviše nedostaje tijekom pandemije i zašto je uvjerena da su pred nama bolja vremena.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Snježana Dragojević Harapin razgovarala je s novim izbornikom hrvatske rukometne reprezentacije

- Moj Hrvoje ti je najbolji brat i najbolji tata na svijetu. To ti je čudo, vidjet ćeš - ponosno mi je rekla Vanja Horvat. A tijekom razgovora u domu Hrvoja Horvata, novog izbornika hrvatske rukometne reprezentacije, upoznala sam neposrednog, jednostavnog i srdačnog sportaša koji je ponosan na svoju novu poziciju, ali i na suprugu Aleksandru i njihovo dvoje djece. Već u prvim minutama razgovora potvrdio je sestrine riječi, a potom nekoliko puta naglasio da je svaki trenutak koji provodimo bez svojih najbližih, osobito djece - izgubljen. Mali Cveba, kako ga zovu odmalena, davno je posložio životne prioritete i u svoje pobjede kreće neopterećen činjenicama da je sin rukometne legende i donedavni pomoćnik čovjeka koji je rukometaše doveo do zlata. On će to učiniti na svoj način.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Damir Leljak posjetio je prvu ženu na čelu nogometnog kluba Dinamo

Na Maksimirski stadion nekad sam išao zbog utakmica, na kojima zbog epidemioloških mjera sada nema publike, a nedavno me ondje odveo - posao, odnosno razgovor s Vlatkom Peras, prvom ženom na čelu Dinama. Tako mi se pružila jedinstvena prilika da vidim kako nogometni svijet funkcionira "iza pozornice" i iz perspektive uspješne poslovne žene koja nas je uvjerila da suvereno vlada "muškim temama". Sjajno je što u vrijeme kad na vidjelo izlaze šokantne priče o zlostavljanim ženama ipak ima ohrabrujućih primjera gdje su ravnopravne i to u našoj sredini.


Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka, 4. veljače i online.

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

FRANKA PERKOVIĆ GAMULIN Divim se hrabrosti studentica

BARBARA ANTOLIĆ VUPORA Šokantna ispovijest saborske zastupnice

AMANDA GORMAN Pjesnikinja s političkim ambicijama

KUHINJA: DANIELA GRAČAN Obiteljski maskenbal s kćerima

PUTOVANJE: VESNA JELIĆ Neodoljive čari Kostarike

FELJTON: ZENDAYA Princeza s dreadlocksima

Linker
05. travanj 2024 03:17