GloriaIN
KREATIVCI

Noviteti iz domaćih modnih radionica

U domaćim radionicama vrlo je živo jer od velikih ideja u malim serijama nastaju ukrasne minijature od metala, kožnate rese za tenisice, kopče za svečane frizure i glamurozni turbani.

Perlet

Buduće mladenke i sve romantičarke razveselit će kolekcija unikatnih ukrasa za kosu koju od perlica, cirkona i pletenih umetaka kreiraju sestre Valentina Lekaj (31) i Greta Miloš (28). Dizajnerice su se nadahnule floralnim svijetom pa ručno rađene unikatne kopče, tijare i češljići u nježnim bojama nose imena Karanfil, Jorgovan, Narcisa, Iris… Ukrasi se mogu kupiti putem Facebooka i Instagrama, a linija nastala u suradnji s markom Envy Room dostupna je u zagrebačkom showroomu tog modnog dvojca. Cijene su od 450 do 750 kn.

Rese

Bijele tenisice ne silaze s modnog trona pa su ih mlade arhitektice Vanesa Busija i Tihana Buljan osvježile šik detaljem – ručno rađenim resama od eko kože. Dok su u prvoj kolekciji posegnule za crnom, zlatnom i bijelom kožom, za ljetnu sezonu predlažu pastelne tonove. Njihove Rese različitih oblika mogu se kupiti na Facebook i Instagram stranici brenda, a stoje od 40 do 100 kn.

Marte

Još u ranoj mladosti Zagrepčanka Mladena Razum (59) zaljubila se u metal – na ljetnoj radionici primijenjene umjetnosti. A kako je ta strast nije puštala, nedavno je na Pučkom otvorenom učilištu stekla i diplomu oblikovateljice nakita. Njezine kreacije od srebra, mjedi i bakra, koje kombinira s poludragim kamenjem te naplavinama drva, prodaju se u udruzi Kloto (Zagreb) i dućanima Amelie, a početna cijena im je 100 kn.

S.H. Art

Za svoje ukrasne minijature – broševe, prstenje i ogrlice u futurističkom stilu – zagrebački akademski kipar Silvio Hrnčir (34) rabi od plemenitih kovina do autolima. Nakit od srebra i zlata izrađuje ekskluzivno za galerije Lapidarium u Zagrebu i Rovinju, dok su kreacije od čelika, aluminija, bakra i mesinga dostupne putem Facebooka. Cijena im je od 200 do 6000 kn.

Piccola Borsa

Gotovo sve što kupi Doriana Miletić (23) prepravi po svom guštu. Redizajn stare torbe svidio se i njezinim prijateljicama koje su joj, naručivši prve modele, dale vjetar u leđa, pa je prije mjesec dana osnova brend Piccola Borsa. Riječ je o ručno pletenim cekerima od bambusa s podstavom od organskog pamuka koje Zadranka oslikava posebnim bojama. – Marokanski cekeri izdržljivi su i kvalitetni te novitet na našemu tržištu – ponosno ističe kreatorica, inače studentica poslovne ekonomije. Cijena manjih cekera je 350, većih 450 kn, dok platnene torbe stoje od 200 do 400 kn. Modeli se mogu personalizirati inicijalima, a dostupni su putem Instagrama.

Chu&Chu

Poduzetne sestre Čuljak – novinarka Iva (25) bavi se digitalnim medijima, dok je Martina (30) nakon studija međunarodnog poduzetništva u San Franciscu osnovala platformu HelpBalkans te za nju osvojila titulu Europljanke godine – poduzetne su i u modi. Njihove multifunkcionalne turbane od pamuka iz zapadne Afrike šivaju dvije bivše krojačice tvornice Mladost, za koje od prodaje dobivaju 5% bonusa. Nedavno su otvorile i webshop svoje modne marke s internacionalnom dostavom. Njihova pokrivala za glavu izrađena su u tri modela – s mašnom, ružom i bez dodataka, a osim na stranici chuandchu.com kupiti se mogu u dućanima Nered (Split) i Dboxx (Zagreb). Cijene su im od 327 kn.

Napisala Dina Dončević

Linker
18. travanj 2024 00:18