Čestitamo

Novina s velikim ‘N‘! Slobodna Dalmacija proslavila je svoj 78. rođendan: ‘Još brži, još jači i spremni na nove izazove‘

U hotelu Briig na splitskim Bačvicama prirređena je svečanost u čast važne obljetnice Slobodne Dalmacije.

Prije točno 78 godina, na dan 17. lipnja već davne 1943. izašao prvi broj Slobodne Dalmacije tiskan u kolibi na Mosoru, a ta velika obljetnica obilježena je danas u Splitu u Briig butique hotelu na splitskim Bačvicama. Novina s velikim 'N' kako se smatra u Dalmaciji i šire.

Svaki joj rođendan slavimo, Ona je jedna vrijedna dama, pa je to i - zavrijedila. Pogotovo ovaj, 78-i. Lijep broj. Godine na koje smo ponosni.

image
Jadran Kapor, Ivica Puljak i Miroslav Ivić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Na rođendanskom slavlju kojeg smo joj priredili u divnom ambijentu hotela Briig, na Bačvicama, pristigli su svi oni kojima je Novina važna, Novini su, to smo vam u ovih sedam desetljeća i bokun jasno pokazali – svi važni.

image
Proslava 78. rodjendana Slobodne Dalmacije u hotelu Briig.
DUJE KLARIC/CROPIX

Svjedok prošlosti, glasnik budućnosti, tako našu Novinu zovu kolege, glavni urednik Jadran Kapor se s tim složio i dodao kako smo ponosni na generacije naših velikana tastature, meštara od fotografije, na vrhunske urednike, grafičare i štampadure koji su od Slobodne napravili sinonim za Dalmaciju. Oni su zaslužni za novinski sadržaj kojem se vjeruje i koji je i danas generator društvenih promjena.

image
Dora Hanžeković Žuža, Ivica Puljak i Ana Hanžeković Krznarić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX CROPIX

- Punih 78 godina čuvamo uspomenu na ljude koji su svoj život i rad posvetili Dalmaciji i Hrvatskoj, a prepoznajemo i podržavamo razvoj novih vrijednih i uspješnih generacija koje Dalmacija nudi svijetu politike, gospodarstva, znanosti, kulture i sporta. Ponosni smo na to, ali i na činjenicu da se pritom nismo odvojili od mora, masline i mriže, svega onog što život u Dalmaciji čini drukčijim i ljepšim nego bilo gdje na svijetu – kazao je.

image
Edita Lučić Jelić i Jadran Kapor
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

I direktor Poslovne jedinice Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić se obratio okupljenima, a posebno, kako je kazao, sadašnjim i bivšim novinarima, fotoreporterima, grafičarima i svim ostalim zaposlenicima Novine, jer su upravo oni, naglasio je, najzaslužniji što je naš list doživio ove godine.

image
Proslava 78. rođendana Slobodne Dalmacije i ove godine priređena je na najvišoj razini.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX CROPIX

- Da “još ulja u svići ima” svjedoči i nedavna nagrada, iz Pariza nam je stigao novinarski Oskar, proglašeni smo najboljim na svijetu za jedan od svojih projekata, i to u kategoriji za nas osobito značajnoj, u kategoriji odnosa sa zajednicom, pohvalio je svoju ekipu direktor Ivić.

image
Miroslav Ivić održao je kratki govor.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Prisjetio je prisutne na one prve generacije, na osnivače Novine, na intelektualne veličine poput Joke Kneževića i Jure Kaštelana, Cvijete Job, Živka Gattina i Šerifa Šehovića.

image
Ivna Bućan dobila je nagradu za životno djelo u umjetnosti 'Emanuel Vidović'.
DUJE KLARIC/CROPIX

- Svjesni da je za put u budućnost nužno poznavanje prošlosti, svjesni uloge i značenja tolikih velikih i manjih, slavnih i bezimenih likova koji su svoje živote i svoje intelektualne, duhovne i tjelesne napore pa i stradanja utkali u naše trajanje, posvećujemo im i ovu godišnjicu i prvih pedeset godina arhive Slobodne Dalmacije koja je, prenesena u elektronički format, od danas na raspolaganju na našem portalu – rekao je Ivić.

Ana Hanžeković Krznarić, članica Uprave i vlasnica Hanza Medije kazala je:

- Večeras slavimo izvrsnost, iznimne pojedince i rođendan naše "Slobodne", sa željom da budemo još brži, još jači, spremni na nove izazove.

Potom je na iznenađenje svih kazala kako baštinimo vrijednosti koje Slobodna i koje Dalmacija žive predajući već spomenutu svjetsku medijsku nagradu Oskar u ruke direktorici marektinga SD Ivani Vladović.

image
Ana Hanžeković Krznarić predala je svjetsku medijsku nagradu Oskar Ivani Vladović.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX CROPIX

Tradicionalne nagrade posebnim ljudima u posebnim vremenima Slobodna dodjeljuje, puna poštovanja, pa tako i ovoga puta. Nagradu za životno djelo u umjetnosti "Emanuel Vidović" dobila je profesorica Ivna Bućan, koja je svojom nemjerljivom ljubavlju prema prirodi, prema lijepom i prema tradiciji generacije mladih opila istom.

image
Ana Hanžeković Krznarić održala je poticajni govor.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

- Od svih uloga, ova večeras mi je bila najteža, kazala je, ganuta.

Godišnju nagradu za umjetnost "Jure Kaštelan" ponijela je glumica Marija Škaričić, koja je u protekloj nam godini ostvarila vrhunske uloge, kako na daskama koje život znaće, tako i na velikim i malim ekranima. Anja Dumanić Govorko, Marijina prijateljica preuzela je nagradu, jer naša vridna Mare ne staje, na Akademiji radi sa svojim studentima.

image
DUJE KLARIC/CROPIX

Profesor emeritus Ognjen Bonacci zavrijedio je nagradu za životno dijelo na području znanosti "Frane Bulić", to je najmanje hvala koje smo mogli dati ovom svjetskom stručnjaku iz područja hidrologije krša.

- Imam 79 godina i računalo je još uvijek otvoreno, ne triba mi govorit "nastavi kako si do sada radio", nasmijao je profesor prisutne.

image
Vjekoslava i Hana Huljić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Godišnju pak nagradu za znanost "Kruno Prijatelj" dobila je dr. sc. Katarina Vukojević, naša perjanica u medicinskim znanostima, samozatajna i skromna, ali znanstveno produktivna.

- Nisam očekivala ovakvu nagradu, ovo je velik i sretan dan za mene, kazala je profesorica Vukojević.

image
Proslava 78. rođendana Slobodne Dalmacije
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
image
Slavilo se u hotelu Brig na splitskim Bačvicama.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
01 - Modified: 2021-06-18 07:28:16 - Feat.: 1 - Title: Brojni estradnjaci, političari i glumci uveličali veliku feštu u Splitu: Stigli Huljići, Albina, Gruica... 02 - Modified: 2021-06-18 19:14:27 - Feat.: 1 - Title: Fjodor Feđa Klarić: Slobodna je od mene napravila čovika
01 - Modified: 2021-06-18 07:28:16 - Feat.: 1 - Title: Brojni estradnjaci, političari i glumci uveličali veliku feštu u Splitu: Stigli Huljići, Albina, Gruica... 02 - Modified: 2021-06-18 19:14:27 - Feat.: 1 - Title: Fjodor Feđa Klarić: Slobodna je od mene napravila čovika
Linker
29. svibanj 2023 12:01