Vedran Peteh
ZA HLADNIJI DIO GODINE

Neka nova zimnica - čičoka, daikon i klipići kukuruza u glavnim ulogama

Spremite u staklenke čičoku, daikon ili, pak, mini klipiće kukuruza pa u hladnijem dijelu godine uživajte u egzotičnom vatrometu okusa.

Kisela čičoka ili divlji krumpir ne sadrži šrkob nego inulin, neprobabljivo vlakno koje djeluje na rast i razvoj dobrih bakterija u našoj crijevnoj mikroflori, a koristi se samo njezin gomolj. Daikon je korjenasto povrće iz porodice rotkvi, dobar je diuretik jer potpomaže i rad bubrega. Pomaže u probavi masnoća i zbog toga se posebno preporučuje koristiti uz pržena jela i jela bogata masnoćama. Ukiseljeni klipići kukuruza najčešće se koriste u obrocima iz woka, raznim vrstama juha i variva, kao i šarenim salatama. Dovoljno je narezati ih na ploške i umiješati u gotov obrok. Cikla je prirodni izvor minerala i vitamina kao što su željezo i vitamini B skupine, dok hren sadrži sastojke koji djeluju kao prirodni antibiotici, a služi i kao prirodni konzervans.

Ukiseljena čičoka

Sastojci za 10 staklenki volumena 370 ml: 3 kg naribane čičoke, 60 g morske soli, 1 litra vode

Priprava: Gomolje čičoke oprati, oguliti i naribati na krupne rezance. Dodati 50 g soli i dobro izmiješati. Staviti u veću posudu, prekriti krpom i opteretiti utegom koji može biti i veća, dobro zatvorena staklenka s vodom. Nakon 7 dana stajanja na sobnoj temperaturi čičoka se ukiseli (ako je slađa može se ukiseliti i prije). Prokuhati vodu s 10 g soli. U oprane i osušene staklenke rasporediti ukiseljenu čičoku i zaliti prokuhanom slanom vodom. Staklenke pasterizirati 30 minuta u vodi čija temperatura ne prelazi 85 stupnjeva.

Kukuruzni klipići

Sastojci za 10 staklenki volumena 370 ml: 3 kg očišćenih klipića kukuruza, 6o g morske soli (50 g za kuhanje + 10 g za zalijevanje), 4 litre vode (3 l za kuhanje + 1 l za zalijevanje)

Priprava: Očišćene klipiće kuhati 10 minuta u 3 litre vode pomiješane s 50 g soli. Izvaditi, rasporediti u oprane i osušene staklenke. Zaliti 1 litrom vode pomiješane s preostalom soli. Staklenke čvrsto zatvoriti, uroniti u posudu s vodom koja ih napola prekriva i kuhati pola sata na laganoj vatri. Izvaditi te okrenuti naopako kako bi se hlađenjem stvorio vakum.

Kiseli daikon

Sastojci za 10 staklenki volumena 370 ml: 3 kg naribanog daikona, 60 g morske soli (50 g za soljenje + 10 g za zalijevanje), 1 litra vode

Priprava: Korijen daikona oprati, oguliti i naribati na rezance. Dodati 50 g soli i izmiješati. Staviti u veću posudu, prekriti krpom i opteretiti utegom koji može biti i veća, dobro zatvorena staklenka s vodom. Nakon 7 dana stajanja na sobnoj temperaturi daikon se ukiseli. Rasporediti ukiseljeni daikon u oprane i osušene staklenke te zaliti litrom vode s rastopljenih 10 g soli. Staklenke prokuhati 30 minuta napola uronjene u vodu čija temperatura ne prelazi 85 stupnjeva.

Cikla s hrenom

Sastojci za 10 malih staklenki volumena 370 ml: 3 kg očišćene cikle, 50 g naribanog hrena, 1/2 litre mješavine jabučnog, rižinog i umeboshi octa, sol i voda po potrebi, 1 hren

Priprava: Oguljenu ciklu kuhati u komadu 20-30 minuta. Izvaditi i naribati. Dodati naribani hren i ocat. Rasporediti u staklenke te pasterizirati 30 minuta u vodi temperature do 85 stupnjeva.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vedran Peteh

Linker
18. travanj 2024 05:45