Premda joj je klasična glazba prva ljubav, Ana Marija Šir (36), violistica u orkestru zagrebačkog HNK-a, svira i u ženskom gudačkom kvartetu Wortex Strings, a nedavno je objavila spot snimljen za svoju prvu autorsku skladbu “You Float in My New Pool”. A kako je sklona eksperimentiranju s muzikom, slična znatiželja vodi je i u kuhinji. Ova rođena Zagrepčanka obožava tradicionalne recepte pa uglavnom kuha razne domaće juhe, cušpajze, a često pripravlja i iznutrice, poput fileka i jetrice, koju si ponekad pripremi i za - doručak. No, kako je tijekom prve trudnoće, s kćeri Alexandrom, izgubila apetit za mesom, završila je tečaj makrobiotičke kuhinje, koju je tada ravnopravno uvela u svoju prehranu. I njezina Alexandra, kao i mlađi sin Ruslan, uživaju u jednostavnim makrobiotičkim jelima i svježim salatama koje im mama svaki dan pakira za školu.
REZANCI OD TIKVICA
SASTOJCI:
- 2 tikvice
- 2 mrkve
- šalša od rajčica
- 1 žlica sezamovog ulja
- sol
PRIPRAVA
Tikvice oprati i pomoću spiralizatora izrezati na rezance. Na tavi zagrijati ulje s malo soli pa dodati rezance od tikvica. Odmah ubaciti i naribanu mrkvu pa pržiti oko pet minuta. Servirati na tanjur te poslužiti sa šalšom ili nekim drugim umakom.
SALATA ZA VAN
SASTOJCI:
- cherry rajčice
- mini mozzarella
- feta sir
- orasi
- masline
- nekoliko listova salate po želji
- maslinovo ulje
- papar i sol
PRIPRAVA
Feta sir narezati na kockice, listove salate usitniti te sve sastojke staviti u teglicu i dobro protresti.
JUHA OD BROKULE
SASTOJCI:
- 1 brokula
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- žlica sezamovog ulja
- povrtni temeljac
- sol i papar
PRIPRAVA
Na zagrijano ulje dodati nasjeckani luk, posoliti ga i pirjati dok ne postane staklast. Zatim dodati narezani češnjak i pirjati još minutu, dvije. Ubaciti usitnjene cvjetove brokule, povrtni temeljac i zakipjeti. Potom smanjiti vatru i kuhati još desetak minuta. Maknuti sa štednjaka i juhu usitniti štapnim mikserom. Začiniti po ukusu.
JUHA OD CIKLE
SASTOJCI:
- 1 veća glavica cikle
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- povrtni temeljac
- žlica sezamovog ulja
- sol i papar
- jogurt ili kiselo vrhnje po želji
PRIPRAVA
Na zagrijanom ulju propirjati posoljeni i narezani luk dok ne postane staklast. Dodati ciklu narezanu na kockice i povrtni temeljac, kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još desetak minuta, dok cikla ne omekša. Začiniti i usitniti štapnim mikserom. Servirati s vrhnjem ili jogurtom.