OTKRIVANJE AMERIKE

Moje putovanje: Nashville

Zagrebačka umjetnica Nika Radić slučajno se našla u prijestolnici američke country glazbe i, unatoč prvotnoj sumnjičavosti, oduševila se divovskim hamburgerima i neljudski ljutom piletinom pa je na kraju – suprotno svom stilu i odjevnim navikama – kupila i prave kaubojske čizme

Mnogo sam u životu putovala, a zbog oduševljenja Tokijem, Kairom, New Yorkom, Istanbulom i Be­­r­li­nom prijatelji me zezaju da sam nepopravljivo sklona urbanom kaosu i buci - i u pravu su. Nedavno sam dobila stipendiju njujorške organizacije ArtsLink te provela pet tjedana na Sveučilištu Vanderbilt u Nash­villeu, glavnom gradu američke savezne države Tennessee, koji mi se - s 1,5 milijuna stanovnika i statusom svjetske prijestolnice country glazbe - nije činio kao mjesto koje bi mi se moglo svidjeti. No upravo se to dogodilo.

AMERIČKI SAN

Stanovala sam u kvartu koji se zove 8th South (Osmi Južni), po Osmoj aveniji koja prolazi kroza nj. Živahni dio grada s puno kafića, restorana i dućana te kinom u kojem igraju manje komercijalni, ali odlični filmovi svidio mi se od prvog trenutka. Živjela sam u unajmljenom dijelu obiteljske kuće, tipično američke, s vrtom bez ograde - kakve gledamo u filmovima.

BOGATO SVEUČILIŠTE

Najviše vremena sam provodila na sveučilištu, koje me impresioniralo. To je pravi američki kampus, poput grada u gradu. Uz to, Vanderbilt je bogato sveučilište pa može u goste zvati koga poželi, i nije neobično sresti najbolje i najoriginalnije svjetske umjetnike, pisce ili režisere.

Profimedia

NIŠTA BEZ AUTA

No, već prvih dana sam shvatila da sam prava Europljanka. Iako sam puno puta bila u Americi - u New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Renu… - nisam se navikla da ujutro moram sjesti u auto da bih kupila kruh za doručak. U Nashvilleu je to također slučaj - bez auta ne možete nikamo, a koncept lokalnih trgovina njima je skoro sasvim nepoznat.

COUNTRY HRAM

U svim barovima u centru grada svira country. Iako mi to nije omiljena glazba, ne sjećam se da sam naišla na bar u kojem je loše zvučala, a glazbenici su odreda vrhunski izvođači. Gradska institucija je Ryman Audi­torium, u kojem se od 1943. do 1974. snimala radijska emisija Gran Ole Opry, koja je definirala i današnji country. Danas je to koncertna dvorana s malim, ali zanimljivim muzejom posvećenim tom glazbenom žanru.

Profimedia

KINESKE KAUBOJKE

Kaubojske čizme se prodaju na svakom uglu. Sve su proizvedene u Kini, ali se svejedno kupuju kao autentični proizvod iz Nashvillea. Većina lokalnog stanovništva ih nosi, možda ne one šarene, ali su izrazito česte kao dio svakodnevne garderobe, što se još više primjećuje zbog vrlo visokih temperatura koje vladaju u gradu - u kojem sam do sredine studenog hodala u kratkim rukavima. Na kraju sam i ja kupila čizme, iako relativno obične u odnosu na one šarene u centru grada, koje sam probala i zaključila da izgledam apsurdno. Pokušavam se prisjetiti kakve su cijene u Nashvilleu, i čini mi se da nema razlike kupujete li kod nas ili u Americi.

Profimedia

ZABAVNO SKLADIŠTE

Odoljela samo zovu shoppinga u modnim dućanima, ali ne i knjigama. Zbog toga sam otišla u McKey’s, koji se nalazi izvan grada i zapravo je skladište s hrpama rabljenih knjiga, DVD-a i CD-a - uglavnom vrlo komercijalnih naslova. Kupila sam nekoliko knjiga, među kojima i “Istanbul” Orhana Pamuka te uživala u pogledu na tu gomilu starih stvari i stotine Amerikanaca koji se oko njih motaju, kao da je u pitanju moderni shopping centar.

Profimedia
Dollywood, zabavni park u vlasništvu Dolly Parton

POVRATAK U PROŠLOST

Navika kupovanja second-hand predmeta u Americi je iznimno popularna, a pogotovo u Nashvilleu. U kvartu u kojem sam stanovala postoji Antique Mall, u gradu je nekoliko trgovina sa starim gitarama, Designer Renaissance i Closet Case su vrlo popularni vintage dućani, a jednom mjesečno se na centralnoj tržnici priređuje veliki buvljak. Imaju i trgovine sa starim modelima automobila pa tko poželi, može se i odjenuti, i namjestiti kuću, i voziti se u retro stilu.

Profimedia
'Balet Duhova', atraktivna skulptura na obali rijeke Cumberland

ATENA U NASHVILLEU

Najluđa stvar od svih starina bio mi je Partenon, detaljna replika atenskog, s tim da ovaj u Nashvilleu izgleda kao grčki original otprije 2500 godina. Izgrađen je u Milenijskom parku u povodu Milenijske izložbe 1897., a danas služi kao muzej. Iako bih kao povjesničarka umjetnosti možda trebala prezirati takve građevine, bila mi je iznimno zanimljiva i neobična. I dobro se uklapa u vizuru grada.

Profimedia

LJUTA PILETINA

Tipično nešvilsko jelo je ljuta pržena piletina. Jedu je posvuda, i ne možete je izbjeći ma koliko se trudili. Odrasla sam na dalmatinskoj kuhinji i nisam naviknuta na ljuto, no tijekom pet tjedana ta mi je piletina postala kao jutarnja kava. A navikla sam se i na njihove hamburgere - zaista su dobri, premda mi se na početku boravka činilo da pretjeruju s količinama mesa koje svaki dan konzumiraju. Nisam vegetarijanka i previše putujem da bih mogla imati puno pravila oko prehrane, no nakon povratka iz Nashvillea “liječila” sam se juhama i povrćem. Ali što se ostaloga tiče, to je grad u koji bih se s veseljem vratila.

Linker
20. travanj 2024 00:40