Getty Images
feljton

Michelle Pfeiffer: Povratak u velikom stilu

Nakon što je godinama zbog obitelji rijetko prihvaćala uloge, velika holivudska zvijezda i jedna od najljepših žena na svijetu, čija su djeca sad odrasla, snimila je čak tri filma i tvrdi da nikad nije izgubila strast prema glumi.

Michelle Pfeiffer nije bilo na filmskom platnu gotovo desetak godina. Za mnoge je to predugo: zvijezda koja je zračila s ekrana u filmovima kao što su "Vještice iz Eastwicka" ili "Opasne veze", osvajala u remek-djelu "Doba nevinosti" Martina Scorsesea, koji je za nju rekao da može prikazati unutarnji konflikt samo očima i licem bolje od bilo koga, i prela i frktala u pripijenom crnom kožnatom kostimu kao Žena mačka u "Povratku Batmana". U ulozi za koju se pripremala mjesecima trenirajući jogu, gimnastiku i baratanje bičem, koje je, riječima redatelja Tima Burtona, pretvorila u umjetničku formu. Glumica koju je zbog porculanske puti, savršenih crta lica, modrih očiju i besprijekorne figure časopis People uvrstio među 50 najljepših ljudi na svijetu, nedostajala je i gledateljima i filmašima - toliko da je redatelj Darren Aronofsky nazvao razdoblje njezine odsutnosti "razdobljem gladi".

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Karen Miller/REX/Shutterstock (5864442b)
Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer - 1989
Portrait
Karen Miller/REX/Shutterstock

Upravo zato da to prekine dao joj je glavnu ulogu u svojem novom filmu, pomalo zagonetnom projektu pod naslovom "Mother!" u kojem uz Michelle glume Jennifer Lawrence i Javier Bardem, a u kina dolazi u jesen. No, glumica koja će ovih dana navršiti 59 godina kao da je odlučila da će se na ekrane vratiti u veličanstvenom stilu kakav joj i priliči kao zvijezdi od formata s 35 godina dugom karijerom i tri nominacije za Oscara pa će je ove godine publika gledati u čak tri filma. Osim filma Aronofskog, tu je "Čarobnjak laži", koji će se premijerno prikazati ovaj mjesec, istinita priča u kojoj Michelle glumi suprugu Bernieja Madoffa, ženu čija se obitelj i život urušavaju oko nje dok se otkrivaju zapanjujući razmjeri financijske prijevare zbog koje je njezin muž, glumi ga Robert De Niro, osuđen na 150 godina zatvora. Na kraju, glumi i u novoj verziji klasika "Ubojstvo u Orient Expressu" prema romanu Agathe Christie, u režiji Kennetha Branagha, u kojem, uz Michelle i redatelja, igraju i Johnny Depp i Penelope Cruz. I taj filma dolazi u kina ove godine.

13-1-2012
Johnny Depp with Michelle Pfeiffer in new film Dark Shadows 
Pictured: Johnny Depp with Michelle Pfeiffer, Image: 114002504, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Planet
Profimedia, Planet
Jedna od posljednjih uloga prije duge stanke u karijeri: s Johnnyjem Deppom u filmu "Sjene tame", 2013.

Zastoj u karijeri nije bio posljedica manjka uloga, nego njezin vlastiti izbor, ali sad kad su se u privatnom životu dogodile bitne promjene, došlo je i vrijeme za povratak.

- Glavni razlog je to što sam sad roditelj s praznim gnijezdom; djeca su upisala fakultete i otišla od kuće. Nikad nisam izgubila strast prema glumi. Na setu se osjećam kao kod kuće i dok radim, iskreno rečeno, bolja sam i uravnoteženija osoba. Ali prije sam vrlo pažljivo birala gdje ću snimati, koliko ću dugo izbivati od kuće, uklapa li se to ili ne u dječji raspored. I postala sam tako izbirljiva da me jednostavno nitko nije mogao angažirati. Ali sad sam otvorenija za ponude jer zbilja želim raditi, zato jer mogu - izjavila je nedavno Michelle, majka dvoje djece: posvojene kćeri Claudije Rose, kojoj su sad 24 godine, i godinu mlađeg biološkog sina Johna Henryja, kojeg je dobila u braku sa scenaristom i producentom Davidom E. Kelleyem.

1996 Mae Whitman, George Clooney, Alex D. Linz, and Michelle Pfeiffer stars in the new movie
Getty Images
S Georgeom Clooneyjem, Mae Whitman i Alexom D. Linzom u filmu "Jednog lijepog dana", 1996.

Upravo zbog djece i muža Michelle se već jednom povukla iz filmske industrije, i to takoreći na vrhuncu karijere, kad se 2002. iz Hollywooda s obitelji preselila u prirodu sjeverne Kalifornije.

- Čini mi se da nam je to pomoglo da budemo usredotočeniji kao roditelji, premda mislim da smo bili prilično dobri i u Hollywoodu. Ali htjeli smo više zemlje i životinja na imanju, a to je u Hollywoodu nemoguće imati - objasnila je.

Ona je odrasla na plažama Orange Countyja u Kaliforniji, gdje je živjela s ocem Richardom, stručnjakom za klima-uređaje, od kojeg je, kaže, naslijedila tvrdoglavost i perfekcionizam, i majkom, kućanicom Donnom, te starijim bratom i dvije mlađe sestre. Kad je bila mala, najviše je voljela prčkati u garaži i nešto izrađivatitatinim alatom, ali u tinejdžerskim godinama okrenula se drukčijim zabavama i vrijeme je uglavnom provodila na plaži gdje je surfala, sunčala se i konzumirala lake droge, pritom markirajući školu.

- Mislim da su moji roditelji posijedjeli od brige - priznaje danas Michelle. Učenje je nije posebno zanimalo pa se još kao srednjoškolka, lažući o tome koliko ima godina, zaposlila kao blagajnica u samoposluzi Vons u El Toru, a poslije kratko pohađala tečaj stenografije, ali i posao i školovanje brzo su joj dojadili. I danas se točno sjeća trenutka kad se, stojeći za blagajnom, upitala što želi u životu i shvatila da jedino želi biti glumica; glumu je zavoljela gledajući stare filmove na televiziji i u dramskoj grupi u školi.

Harrison Ford and Michelle Pfeiffer in
Profimedia, Hollywood Archive
S Harrisonom Fordom u trileru "Ispod površine", 2000.

Svoju je ambiciju povjerila jednom jedinom čovjeku, svojem frizeru, koji ju je nagovorio da napravi profesionalne fotografije i da se prijavi za izbor Miss Orange Countyja, kako bi je primijetio agent povezan s filmskom industrijom, koji je bio u žiriju. Michelle je pobijedila na izboru i to ju je dovelo do Hollywooda i niza manjih uloga na televiziji i filmu, a u početku karijere najveći joj je problem bilo uvjeriti agente i redatelje da nije samo lijepa, nego i talentirana. A onda je, 1983., snimila "Lice s ožiljkom" s Alom Pacinom i odjednom je postala zvijezda, status koji je potvrdila "Vješticama iz Eastwicka", gdje su joj partnerice bile Susan Sarandon i Cher, a partner Jack Nicholson. Slijedile su brojne velike role, poput onih madame de Tourvel u "Opasnim vezama", za koju je nominirana za Oscara, mafijaške udovice u "Udana za mafiju" Jonathana Demmea i pjevačice Susie Diamond u "Fantastičnoj braći Baker", s braćom Jeffom i Beauom Bridges, koja joj je donijela nominaciju za Oscara i Zlatni globus.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Universal/REX/Shutterstock (5886110ay)
Al Pacino, Michelle Pfeiffer
Scarface - 1983
Director: Brian De Palma
Universal
USA
Scene Still
Universal/REX/Shutterstock
Film kojim se proslavila: s Alom Pacinom u "Licu s ožiljkom", 1983.

Ipak, profesionalni uspjesi nisu joj donijeli sreću u privatnom životu. Tad se već razvela od prvog supruga, naočitog glumca Petera Hortona, za kojeg se udala sa samo 22 godine; on je njihov razlaz nakon sedam godina pripisao činjenici da joj je posao bio važniji od braka. Nakon toga je kratko hodala s glumcem Michaelom Keatonom, a zatim je neko vrijeme, kad se ljubavna priča koju su glumili pred kamerama u "Opasnim vezama" prelila u stvarni život, bila u burnoj vezi s Johnom Malkovichem, koji je tada bio u braku s glumicom Glenne Hedley. Emocije su bile tako žestoke da je umalo doživjela slom živaca; Malkovich se poslije razveo, ali veza nije potrajala. Zatim je pomislila da je našla sreću s pet godina mlađim glumcem Fisherom Stevensom, s kojim je neko vrijeme živjela u New Yorku, ali kad ga je uhvatila u prevari, shvatila je da je i to bio samo privid.

Michelle Pfeiffer as Léa de Lonval  In the film Cheri, Image: 32521513, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only - Mandatory Film Credit -, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Topfoto
Profimedia, Topfoto
U filmu "Cheri", jednom od posljednjih prije nego što je otišla iz Hollywooda

- Zaključila sam da se nikad više neću udavati, da mi to valjda nije suđeno, nego ću samo imati duge veze, što je sasvim u redu. Ali istodobno, znala sam da želim djecu i nisam htjela dopustiti da me u tome spriječi to što nisam udana - izjavila je Michelle, koja je u dobi od 35 godina odlučila postati samohrana majka posvojene djevojčice čiji je jedan roditelj bio crne, a drugi bijele kože. Dva mjeseca nakon što je započela postupak posvajanja malene Claudije Rose, Michelle je upoznala Kelleya, tvorca serija "Ally Mc Beal" i "LA Law", na spoju naslijepo koji joj je dogovorila najbolja prijateljica Kate Guinzburg, partnerica u producentskoj kući koju su osnovale. Na prvom zajedničkom izlasku bili su na kuglanju, a drugi put su išli u kino.

DANGEROUS LIAISONS, Michelle Pfeiffer, John Malkovich, 1988, Image: 98136345, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
U "Opasnim vezama", iz 1988., partner joj je bio John Malkovich

Isprva sam mu se skanjivala reći da posvajam dijete, ali onda sam pomislila, bolje da mu kažem, jer će se odmah vidjeti je li to pravi muškarac za mene, a ja više ionako ne mislim gubiti vrijeme s pogrešnima. Rekla sam mu i mislim da me zato samo još više zavolio - izjavila je poslije glumica. U studenom 1993. poslala je bliskim prijateljima i članovima obitelji pozivnice na Claudijino krštenje, a onda svima redom telefonirala da im uzbuđeno javi: - Iznenađenje! Dolazite na vjenčanje!

Vjenčali su se 13. studenog u Santa Barbari u Kaliforniji, mladenka je nosila krem haljinu od starinske čipke, a već u ljeto sljedeće godine rodio im se sin John Henry.

- Zatrudnjela sam prve bračne noći - izjavila je Michelle. Par je na medeni mjesec na Fiji otišao kad je glumica bila u sedmom mjesecu trudnoće, a s njima je bila, naravno, i malena Claudia.

HAIRSPRAY, Christopher Walken, Michelle Pfeiffer, 2007, (c)New Line Cinema/courtesy Everett Collection, Image: 97908743, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©New Line Cinema/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
S Christopherom Walkenom u "Laku za kosu", 2007.

- Možete misliti kakav je to seksi medeni mjesec bio - sa smijehom je komentirala Michelle koja, kao majka i posvojenog i biološkog djeteta, svjedoči da nema nikakve razlike ljubavi koju osjeća prema oboje svoje djece.

- Uvijek sam znala da želim i posvojiti i roditi - izjavila je glumica, i danas u očito skladnom braku s Kelleyem, koji joj svaki dan šalje cvijeće, najčešće gardenije. Pomaže i to što redovito zajedno izlaze uvečer, u kino ili u omiljene restorane, i pritom se sjajno zabavljaju.

Michelle Pfeiffer and Fisher Stevens during
WireImage
Početkom devedesetih tri je godine bila u vezi s glumcem Fisherom Stevensom

- Svi mi vučemo sa sobom prtljagu iz prošlosti i David i ja ne razlikujemo se po tome od ostalih. Išli smo i na bračna savjetovanja. Mislim da je korisno provesti određeno vrijeme u razgovoru i razmišljanju o vlastitom životu. Ali u biti, vjerujem da je jedina tajna sretnog braka odabrati pravu osobu - pokušala je glumica objasniti u čemu je ključ dugovječnosti njihove zajednice, dok je njezin muž dodao da je tajna u tome što se uzajamno poštuju i često drže za ruke.

Peter Horton and Michelle Pfeiffer (Photo by Ron Galella, Ltd./WireImage)
WireImage
Prvi put se udala 1981., za filmskog producenta Petera Hortona

Svakako, smireni obiteljski život pomogao je Michelle da lakše podnese i trenutke kad joj profesionalno nije sve išlo glatko - katkad možda i zato što je na glasu kao prilično zahtjevna na setu. Robert Towne, redatelj filma "Tequila Sunrise", jedinog u kojem je Michelle pokazala trunčicu golotinje, opisao ju je kao najtežu glumicu s kojom je ikad radio, a producent "Opasnih umova" iz 1995. sjeća se kako mu je rekla da je "šupak" i zahtijevala da joj dovede osobnog scenarista, što ga je stajalo 100 tisuća dolara tjedno. No moguće je da glumici to možda nije djelovalo kao tako visoka cijena, s obzirom na to da joj se imetak procjenjuje na 80 milijuna dolara pa si ona i muž mogu priuštiti da stanuju u superbogataškom Woodsideu u Silicijskoj dolini, gdje su se uz njih smjestili i osnivač Oraclea Larry Ellison te milijarder Nick Woodman, vlasnik tvrtke GoPro. Osim od filmskih honorara, koji se kreću i do četiri milijuna po filmu, Michelle je dosta zaradila i od reklama, poput one za sapun Lux, te revija i reklamnih kampanjama za talijanskog dizajnerskog maga Giorgia Armanija, s kojim je već godinama veže čvrsto prijateljstvo - nakon što joj se Armani obratio 1983. i ponudio joj da je odijeva za crveni tepih, na što je mlada glumica odbrusila: - Zašto bi me netko trebao odijevati? Znam se odjenuti sama. I tko je uopće Giorgio Armani?

Pretjerano samokritična

Kad ju je nedavno Steve Kloves, redatelj filma "Fantastična braća Baker", u kojem je imala glavnu žensku ulogu, upitao kako joj je bilo raditi s Kennethom Branaghom, s kojim je upravo završila "Ubojstvo u Orient Expressu", glumica mu je odgovorila: - Ma znaš mene. Imam osjećaj da sam mu upropastila film. Kloves se sjetio kako mu je, kad su 1989. snimali "Braću Baker", rekla gotovo isto - "Mislim da se nisam nikako snašla" - premda je u toj ulozi tako zablistala da su je kritičari usporedili s Marilyn Monroe i Ritom Hayworth. Je li to pretjerana samokritičnost ili dubinska nesigurnost? Michelle priznaje da je počela raditi dok je bila vrlo mlada, bez prave spreme, i zato je do danas muči nedostatak samopouzdanja. Zbog toga, kaže, mrzi davati intervjue.

Stardust is about a countryside town bordering on a magical and mythical land, where a young man makes a promise to his beloved that he'll bring her a fallen star by venturing into the magical realm. Starring Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Sienna Miller, Michelle Pfeiffer, Peter O'Toole, Sir Ian McKellen and Ricky Gervais.
<P>
Pictured: Michelle Pfeiffer 
<P>
<B>Ref:  RMS 250707 B <B/>
<P>
<B>Splash News and Pictures</B><br>
Los Angeles:310-821-2666<br>
New York:212-619-2666<br>
London:207-107-2666<br>
<span id=Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.splashnews.com" style="width:100%"/>
Splash News
Kao zla vještica u filmu "Zvjezdana prašina" iz 2007.

- Intervjui me užasavaju i nevoljko ih dajem. Mislim da je to zato što u sebi strahujem da sam zapravo prevarantica i da ću se u razgovoru razotkriti i to će svi doznati. Nemam nikakvu formalnu glumačku naobrazbu. Nisam diplomirala na Juilliardu. I zato me uvijek kopka taj osjećaj da će se jednog dana otkriti kako sam sve prevarila i da nemam pojma što radim - priznala je.

Pogrešne procjene

Tijekom karijere odbila je niz uloga u filmovima koji su postigli veliki uspjeh i glavne glumice pretvorili u zvijezde. Nije, na primjer, prihvatila ulogu u "Lijepoj ženi", koja je proslavila Juliju Roberts; odbila je glumiti i u "Romanci u Seattleu", "Sirovim strastima", "Thelmi & Louise" i u "Kad jaganjci utihnu".

Mandatory Credit: Photo by Alex J. Berliner/BEI/BEI/Shutterstock (679393ft)
Michelle Pfeiffer and sister Dedee Pfeiffer
'Stardust' film premiere hosted by Paramount, Los Angeles, America - 29 Jul 2007
July 29, 2007 - Hollywood, CA,
Michelle Pfeiffer and sister Dedee Pfeiffer.
Paramount Pictures hosts the Los Angeles Premiere of STARDUST at the Paramount Studio Theater.
Photo by Alex Berliner®Berliner Studio/BEImages
J. Berliner/BEI/BEI/Shutterstock
Na premijeri filma "Zvjezdana prašina" sa sestrom Dedee

- Nemam smisao za komercijalno i često pogrešno procjenjujem - priznala je. A da može vratiti vrijeme i prihvatiti samo jednu od uloga koje je odbila, izabrala bi agenticu Clarice Starling u filmu "Kad jaganjci utihnu", koja je pripala Jodie Foster.

U kultu koji živi od zraka

Kad se tek doselila u Hollywood, bila je mlada, uplašena i povodljiva pa je pala pod utjecaj čudnog para koji se predstavljao kao osobni treneri. Uvukli su je u svojevrsni kult u kojem su se primjenjivali posebni načini vježbanja i prehrane, kao što je vegetarijanstvo, ali i bretarijanstvo, koje zahtijeva da čovjek uopće ne jede, nego od živi samo od zraka i Sunčeve energije. Michelle je s pripadnicima kulta provodila dosta vremena, za što je morala i plaćati, i to mnogo, pa ju je to i financijski iscrpilo. S tim je prekinula kad je upoznala glumca Petera Hortona, za kojeg se udala. Dakako, nije uspjela preživjeti od zraka, ali do danas se pridržava stroge veganske prehrane.

Linker
16. travanj 2024 05:58