Saša Burić
dida mate

Mate Gulin: Kad dida lomi zavoje

Šibenski glumac tek je u mirovini osjetio 'teret slave': nakon nekoliko dobrih filmova i TV serija snimio je reklamu po kojoj ga svi prepoznaju, a ima još jednu želju - glumiti u komediji Vinka Brešana.

Šibenski glumac tek je u mirovini osjetio 'teret slave': nakon nekoliko dobrih filmova i TV serija snimio je reklamu po kojoj ga svi prepoznaju, a ima još jednu želju - glumiti u komediji Vinka Brešana.

Nakon šest desetljeća karijere koje je proveo uglavnom na kazališnim pozornicama, Mate Gulin (75) osjetio je što znači biti popularan. Umirovljeni prvak šibenskog HNK u protekle je dvije godine glumio u pet televizijskih i filmskih projekata - što je impresivan rezultat i za dvostruko mlađe glumce - a TV gledatelje trenutačno zabavlja kao dida Mate u novoj seriji reklama koje je snimio za HEP.

- Otkako je krajem 2014. emitirana prva reklama, svi živi obraćaju mi se s "dida Mate", čak me i djeca na ulici pitaju jesam li platio struju. Zezaju me da sam pod stare dane postao zvijezda jer su nakon toga došle uloge u krimi seriji "Patrola na cesti" i filmovima "Anka", "S one strane" i "Ne gledaj mi u pijat" moje Šibenčanke Hane Jušić. Zadnji film, "Osmi povjerenik", snimio sam lani. Naravno, sve to vrijeme igram i u kazalištu - govori Gulin, dodajući kako bi mu bilo draže da je popularnost stigla ranije. Tada bi, vragolasto dodaje, mogao glumiti i zavodnike, a ne samo djedice. Doduše, uloga muškarca kojeg sin okrivljuje za loš međusobni odnos u filmu "Pismo ćaći" donijela mu je 2012. Zlatnu arenu za sporednu ulogu.

Kao dobitnik Zlatne arene u Puli 2012. s Anom Karic, Olgom Pakalovic i Reneom Bitorajcem

- Na to sam svoje glumačko ostvarenje najponosniji, uz lik Bukare u predstavi "Hamlet u Mrduši Donjoj" koji sam igrao stotinjak puta. Ni u mladosti nisam glumio velike ljubavnike iako sam bio na glasu kao šarmer. Bio sam pravi jadranski 25-godišnji galeb kad sam upoznao suprugu Nadu, s kojom ću iduće godine proslaviti zlatni pir. Ona je tada došla iz rodnog Beograda na ljetovanje u Biograd na moru, a svidjela mi se jer je nalikovala na francusku glumicu Catherine Deneuve. Ja sam već iza sebe imao jedan kratki brak i kćer Vesnu - priča glumac kojeg nerijetko uspoređuju s Borisom Dvornikom.

S Borisom Dvornikom znao se od mladosti, kad su zajedno pohađali glumačku školu u Splitu

S Antom Brešanom u predstavi "Hamlet u Mrduši Donjoj"

Prvi glumački angažman - u predstavi "Loptica skočica" u Kazalištu lutaka Šibenik - dobio je već s 14 godina, a prije nego što je 1983. postao član šibenskog HNK (u kojem je ostao sve do mirovine 2008.) bio je glazbeni urednik, novinar, pomorac i pjevač. Glazba je, naime, Matina druga velika ljubav te je 2000. čak nastupio na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku.

Titovi mornari

- Odrastao sam samo s majkom Ankom, koja je bila krojačica i nikad nije podržavala moj dječački san da postanem glumac. Uvijek je govorila da od toga nema kruha pa sam zbog nje upisao tehničku školu za strojara. Gluma mi je sve to vrijeme bila hobi, a dok sam živio u Splitu pohađao sam glumačku školu, tadašnje Titove mornare, kroz koju su prošli i Boris Dvornik, Zoja Odak, Josip Genda… Sa svima njima sam poslije radio, a osobito sam bio blizak s pokojnim Gendom. Nema tog značajnijeg glumca i redatelja s kojimnisam radio. Dramaturga Matu Matišića uvijek zadirkujem da sam mu ja zaradio pola kuće - govori Mate Gulin, koji je diplomirao na beogradskoj Akademiji dramskih umjetnosti, ali ne glumu nego produkciju. Jedino je na tom smjeru, naime, mogao studirati izvanredno. Bio je već u braku, a prvih petnaest godina on i supruga živjeli su u Beogradu.

Sa suprugom Nadom iduće godine slavi zlatni pir

Kad ne glumi, Mate uživa u vrtu u kojem je zasadio gredice s rajčicama i jagodama. Omiljen hobi mu je i kuhanje, a kako je njegova supruga Nada prije osam godina oboljela od mijastenije gravis, neurološke autoimune bolesti zbog koje se teško kreće, svladao je i sve kućanske poslove. Njega, pak, zdravlje odlično služi, štoviše, još sa svojim skuterom "lomi zavoje", a vrlo je aktivan i na Facebooku na kojem se predstavlja kao "umirovljenik koji ne miruje". No najveća Matina radost - uz glumačke angažmane - jest dvogodišnja unučica Mila, jedinica njegove i Nadine kćeri Ane.

- Nijedna kći nije krenula mojim putem, no zato bi me mogla naslijediti unučica. Mila je dinamična poput mene - smije se Mate Gulin. - Ja još nemam namjeru stati. Redatelj Antun Vrdoljak obećao mi je ulogu u svom novom filmu "General", a ništa ne bih volio više nego da me u nekoj svojoj komediji angažira moj Šibenčanin Vinko Brešan.

Linker
26. travanj 2024 00:59