Corbis via Getty Images
KULTNI MJUZIKL

Mačke: Iz pustinjske oluje u zagrebačko proljeće

Ekipa kultnog mjuzikla, koji se upravo izvodi po Arapskom poluotoku, a onda stiže u Hrvatsku, sastoji se od 60 članova - a neki od njih radili su još na prvoj izvedbi 1981.

Dubai ima mnogo arhitektonskih čuda - najluksuzniji hotel na svijetu (Burj Al Arab), najviši toranj (Burj Khalifa), najveći trgovački centar (Dubai Mall), najveće umjetno otočje (Palm)... - a nedavno se ondje desio i jedan umjetnički “mirakul”. Održana je premijera mjuzikla “Cats”, čime je Dubai postao prvi arapski grad u kojem je prikazan taj scenski spektakl Britanca Andrewa Lloyda Webbera s početka osamdesetih. I lokacija je bila dostojna pustinjskog dragulja Ujedinjenih Arapskih Emirata, a riječ je o lani sagrađenoj zgradi Opere, koja će do 2020. biti središte najveće umjetničke četvrti na svijetu.

Getty Images
Lani sagrađena Opera u Dubaiju, gdje je bila premijera mjuzikla "Cats", prostire se na 60 000 kvadrata

Ekipa Glorije bila je u tom veličanstvenom zdanju koje se prostire na 60 tisuća četvornih metara, a krase ga luster težak pet tona s tri tisuće LED žaruljica i sjedala presvučena kožom kakva se koristi u ferrarijima. I ekskluzivno smo vidjeli kako teku pripreme za premijeru “Catsa”, porazgovarali s članovima ekipe te saznali zanimljive detalje o mjuziklu koji postavlja produkcijska kuća The Really Useful Theatre iz Londona, u vlasništvu Andrewa Lloyda Webbera. Nakon turneje po zemljama Perzijskog zaljeva, “Mačke” dolaze u Arenu Zagreb, gdje će izvedbe biti 22., 23. i 24. ožujka, a dovodi ih bugarska tvrtka Art BG te promovira agencija Outbox.

Goran Matijašec
Joanna Ampil kao Grizabella

- Nikad nismo bili u Hrvatskoj, a sudeći po fotografijama koje sam vidio na internetu, uživat ćemo. Imate zanimljivu povijest, a čini se i hranu, iako naši glumci zbog fizički zahtjevnih i gotovo 90 posto plesnih uloga moraju paziti što jedu - kaže Amerikanac Steve Diamond (62), menadžer međunarodne turneje, koji nas je nekoliko sati prije početka izvedbe proveo iza pozornice. Iako smo očekivali metež, stres i paniku, sve je bilo mirno, tiho i organizirano, a taj “zen” jedino bi katkad narušio glas koji testira zvuk ili ton nekog instrumenta iz deveteročlanog orkestra. Steve Diamond, koji uz manje prekide za produkciju radi više od dvadeset godina, kaže da su svi već toliko uigrani da pritiska nema - neovisno o tome nastupaju li u nekom malom kazalištu ili Operi u Dubaiju koja može primiti do dvije tisuće ljudi. Intenzivno su se pripremali pet i pol tjedana, a najveća briga im je bila kako će opremu iz Europe dopremiti do Arapskog poluotoka.

Goran Matijašec
Glorijin novinar s menadžerom produkcije Steveom Diamondom

- Od grada do grada prevozimo je u osam 12-metarskih šlepera, a do Dubaija je mjesec dana putovala brodom iz Engleske. Toliko dugo će iz Kuvajta, gdje je zadnja arapska izvedba, putovati nazad u Europu. Odmarat ćemo se tjedan dana i onda dolazimo u Zagreb - govori Steve Diamond, dodajući kako će 18-mjesečna turneja završiti negdje na Dalekom istoku.

Goran Matijašec

Iz tog dijela svijeta, točnije s Filipina, dolazi 41-godišnja Joanna Ampil, koja u “Catsima” tu­mači glavnu junakinju Grizabellu. Među 28 članova glumačkog ansambla ona je jedna od najstarijih, a nastupala je u mnogim poznatim mjuziklima kao što su “Isus Krist Superstar”, “Jad­nici”, “Ko­sa” i “Priča sa zapadne strane”.

Goran Matijašec
Filipinka Joanna Ampil je čudo prirode: 41 joj je godina, a izgleda kao djevojčica

- Nastupam više od dvadeset godina, ali nije mi naporno jer se trudim biti fit. Mnogo hodam, dugo spavam i ne pijem alkohol. Na sceni mi se nikad nije desila nezgoda, jedino me katkad neki kolega ošine repom po licu - smije se Joanna Ampil, koja je karijeru na West Endu započela sa 17 godina, kad je na audiciji u rodnoj Manili dobila ulogu u mjuziklu “Miss Saigon”. Lagala je da je punoljetna pa je s njom u London putovala mama, što joj je, kaže, pomoglo da se ne izgubi u “velikom svijetu”.

Goran Matijašec
Skice prema kojima se svaki glumac sam šminka

- Na West Endu sam stekla disciplinu i samopouzdanje - nastavlja Joanna - iako nikad nisam bila plašljiva. Više sam osjećala uzbuđenje nego pritisak, kao da sam na nekom igralištu. Čak bih rekla da mi je tada bilo lakše nego sad, jer publika nakon toliko uloga od mene uvijek očekuje najviše.

Iako ima golemo iskustvo na sceni, Joanna Ampil je za ulogu u mjuziklu “Cats” morala proći četiri kruga audicije u Londonu, za što je konkuriralo 500 kandidata iz cijelog svijeta. Među njima je bio i Španjolac Pepe Muñoz (32), kojeg je na audiciju za ulogu mačka Ruma Tuma Tuggera nagovorila jedna od producentica nakon što ga je vidjela kako pleše na madridskim ulicama. Tako je, naime, zarađivao za život. I on je, poput svoje kolegice Joanne Ampil, malo lagao - da zna pjevati.

Goran Matijašec
Pepe Munoz

- Ples me uvijek više privlačio pa sam u Malagi pohađao baletnu školu, no davna želja mi je bila da nastupim u mjuziklu. I to baš u “Mačkama”, koje sam prvi put gledao prije dvadeset godina na Broadwayu. Nikad neću zaboraviti tu kišnu njujoršku noć kad sam pomislio: “To želim raditi u životu”. Svaki put kad nastupam pomislim kako u gledalištu sjedi neki 13-godišnji klinac koji će poželjeti biti poput mene. Možda ću i ja nekome promijeniti život - govori 188 centimetara visok Španjolac iz Alicantea, koji je za život zarađivao i kao maneken u Milanu te plesač u trupi Cirque du Soleil u Las Vegasu.

Goran Matijašec
Matthew Krzan morao je proći audiciju na koju se prijavilo više od 500 kandidata iz cijelog svijeta

Njegov kolega, Englez Matthew Krzan (36), koji tumači lik Munkustrapa, završio je baletni koledž u Londonu, s dvadeset godina počeo nastupati u mjuziklima, a nakon plesne karijere planira se posvetiti koreografiji. U očuvanju kondicije pomažu mu razne vrste tjelovježbi - badminton, klizanje, pilates, joga, trčanje... -

Ne smijemo si dopustiti suvišne kilograme i tromost jer moramo stati u uske kostime od likre. Tijekom dvoipolsatnog nastupa se pošteno oznojimo pa svaki glumac promijeni barem dva - kaže Matthew Krzan, dodajući da probe počinju svaki dan oko podneva, a do osam navečer, kad obično kreću s predstavom, obave glasovne probe, fizičko zagrijavanje, a sami se i šminkaju. Svi članovi ansambla su, naime, završili tečaj kod Karen Dawson koja je, uz ostalo, radila šminku i frizuru u holivudskim spektaklima “Sahara” i “Troja”.

Goran Matijašec
Za predstavu je kreirano čak 450 kostima od likre

- Šminkanje traje od 20 minuta do sat i pol. Ovisno o tome koliko je maska komplicirana i koliko je tko spretan - kaže Matthew Krzan, koji se nakon završetka turneje planira dobro odmoriti. Možda čak i u Hrvatskoj, jer je od prijatelja čuo da je obala prekrasna. Na “Mačkama” radi točno šezdeset ljudi, a među njima ih je nekolicina radila i u izvornoj postavi - primjerice, redatelj Trevor Nunn te set-dekorater John Napier. Koreografkinja Gillian Lynne, koja je nedavno proslavila 91. rođendan, ekipi je, pak, poslala dirljivo pismo podrške u kojem je, uz ostalo, napisala: “Nadam se da vam put nije bio naporan i da ste spremni za premijeru u Dubaiju. Voljela bih da mogu biti s vama i pomoći vam, jer zasigurno je predivno nastupati u tako lijepoj i novoj opernoj kući. Nadam se da će nakon vašeg nastupa biti još čarobnija”.

Linker
20. travanj 2024 06:02