KREATIVCI

Lampe i vješalice iz domaćih radionica

Rogovi i uokvirene ilustracije krase zidove, a dnevne sobe osvjetljavaju betonske lampe: domaći produkt dizajneri sjajne ideje pretvaraju u unikatne predmete za dom.

Iako obojica rade kreativne poslove, frizer iz Buja i snimatelj iz Zagreba htjeli su da im hobi bude – još kreativniji. Stoga su osnovali brend LightJob: u početku je svatko radio za sebe – Marko Požun (38) lampe od betona, a Damian Nenadić (36) služio se epoksi smolom i drvom – no odlučili su se udružiti pa sada izrađuju lampe u raznim kombinacijama tehnika i materijala. Ostali su vjerni i betonu te su jedini u Hrvatskoj koji ga koriste za izradu svjetlosnih tijela. Ljubitelji su nordijskog dizajna pa su njihove lampe napravljene od minimalnog broja komponenti kako bi se naglasila njihova funkcionalnost. Kabele u boji naručuju, a ostatak materijala – beton, bukvu, jelu i epoksi smolu – vlastoručno oblikuju te obrađuju. Stolne i stajaće lampe ovih kreativaca mogu se kupiti putem Facebook stranice brenda, a stoje od 500 do 1000 kn.

Zvuk i trag olovke na papiru oduvijek su za Moniku Šangulin (25) imali posebno značenje. Ova je Zadranka stoga, digitalnom dobu usprkos, osmislila savršeni predmet svojih želja: ručno oslikane unikatne bilježnice i rokovnike. Izrađuje ih kad god – tijekom priprema za završetak riječke Akademije primijenjenih umjetnosti – uhvati pokoji slobodni trenutak. Zbog tog svog hobija je, kaže, morala svladati i neka znanja iz kartonaže i uveza. Naime, bijeli papir prvo uvezuje u arke i ručno šije za unutrašnjost bilježnice ili rokovnika, a potom na te arke lijepi tvrđi papir u boji. Ni tada posao nije gotov jer korice od debljeg kartona oblaže tkaninom i oslikava životinjskim i biljnim motivima. Bilježnice, ovisno o veličini, stoje 90 i 120 kn, a rokovnici koji se izrađuju po želji mogu se naručiti putem Facebooka MoniKai i stoje 200 kn.

Kao podstanar u malom stanu Matej Grozdanić (28), grafički i web dizajner koji je cijele dane provodio za računalom, najviše je žudio za kvalitetnim radnim stolom. Kako mu je otac stolar, po glavi mu se počela motati ideja o idealnom modelu… I tako je prošle godine napravio prototip Modulosa, stola s modularnom radnom površinom sastavljenom od kvadratnih dijelova. Prvu je verziju napravio ručno, uz pomoć oca i brata, a onda otišao i korak dalje. Kako bi, naime, osigurao sredstva za početak proizvodnje, priprema kampanju za Kickstarter – platformu koja potiče financiranje kreativnih projekata. Posebno je ponosan na to da se stol izrađuje od hrvatske orahovine i hrastovine, a spojni klinovi i metalne noge također se nabavljaju u njegovoj rodnoj Slavoniji. Ako kampanja poluči uspjeh, ovaj Slavonac – koji danas radi u vlastitoj tvrtki BytePanda koju je osnovao s dvojicom prijatelja – početkom ljeta otvara i webshop. A dok se to ne ostvari, sve informacije mogu se pronaći na Facebook stranici Modulos.

Pregledavajući odbačene stvari na tavanu dvojica fotografa naišla su na rogove – i odlučila ih redizajnirati. Kako su prve reakcije na modernizirane ‘lovačke trofeje’- obojene jarkim bojama – bile ohrabrujuće, preostalo im je samo da istraže gdje mogu nabaviti još rogova. I tako već dvije godine Borna Bursać i Antonio Druško – koji stoje iza brenda Kosti Kosti – traže očuvane životinjske lubanje koje potom oslikavaju različitim motivima i postavljaju na drvena postolja. Ovisno o veličini i rijetkosti vrste, cijene se kreću od 500 do nekoliko tisuća kuna. Svi radovi mogu se pogledati na Facebook stranici ili u zagrebačkoj galeriji Lapo Lapo. U pripremi je i druga samostalna izložba ovih kreativnih Zagrepčana.

Zagrebačka brend konzultantica Željka Zrnić (28) zaljubljenica je u dizajn pa se nakon poslovnih obaveza bavi osmišljavanjem, proizvodnjom i distribucijom vlastitih proizvoda u sklopu brenda namještaja Mobiliar, koji je osnovala prije tri godine. Nakon uspjeha s pomoćnim stolićima A3 i B3 kreirala je još jedan predmet izrazito koristan u svakodnevici. Radi se o vješalici One Day Stand čije ime objašnjava i svrhu. – Odjeća nošena jedan dan ostaje neodlučno stajati na dionici između ormara i perilice. Svatko doma ima bar jednu takvu stolicu, fotelju ili dasku za peglanje, a vješalica ide u susret ovoj nepopravljivoj ljudskog navici koja stavlja lijenost ispred urednosti ili estetike – kaže dizajnerica. Modeli od plastificirane metalne cijevi te drva rade se u bijeloj i crnoj varijanti, a mogu se pogledati na mobiliar.com.hr ili Facebooku brenda. Uskoro će se predstaviti i na regionalnoj platformi koja podupire mlade dizajnere – Young Balkan Designers – te na nizozemskoj manifestaciji Dutch Design Week.

Napisala Dina Dončević

Linker
10. travanj 2024 12:47