INTERIJERI

Koje su hit boje u uređenju interijera?

Praćenjem trendova u modi, dizajnu i vizualnom izražavanju institut Pantone predvidio je najpopularnije ovosezonske nijanse: na kolorističkom tronu su livadnozelena, prigušeni tonovi crvene te boja senfa.

Predviđanja Pantone instituta za boje i ove su se jeseni pokazala točnima - od deset tonova koje su najavili u hit orbitu lansirani su boja zelene livade ili 15-845 (Lush meadow), crvenkaste 18-550 (Aurora red) i 18-630 (Dusty cedar) te žutozelena 14-0952 (Spicy mustard). U modi i dizajnu najzastupljenija je smirujuća i elegantna zelena, i to ne samo u spomenutoj livadnoj nijansi nego i u ostalim pastelnim, pomalo ‘ispranim’ tonovima. Odraz je to ‘kulta zelenila’ koji već neko vrijeme vlada interijerima, a sada se s biljaka prenosi i na namještaj, rasvjetu te ostale dekorativne sitnice.

Osim zelene, još jedna nijansa duboko povezana s prirodom osvaja naše domove - boja hrđe i crvene zemlje. Premda ovi tonovi pripadaju crvenom spektru, vrlo su daleko od čiste crvene koja ‘razbuđuje’ psihu. Radi se o senzualnim i oku ugodnim bojama koje daju osjećaj svojevrsnog ‘uzemljenja’, dok su istovremeno dinamične te vrlo zahvalne za kombiniranje. U suprotnosti s općim uvjerenjem, ovi tonovi crvene slobodno se mogu koristiti u spoju sa zelenom. A kao što se jelo iz prosječnosti može izdignuti žličicom senfa, tako se i ova kombinacija može podignuti na višu razinu upotrebom spomenute boje 14-0952.

Iako je boja senfa ponovno postala popularna prije nekoliko godina, ove je sezone ona nešto intenzivnija i toplija, s više primjesa žute te je idealna za predmete koje želite istaknuti. Tajna dobro usklađenog interijera je u dobrim omjerima i smjelim kombinacijama. Obično najbolje funkcioniraju spojevi u kojima je jedna boja dominantna, druga prateća, a treća se koristi za naglašavanje detalja. A ove su tri boje idealne za kombiniranje ne samo zbog trenda - nego i zato što izvrsno funkcioniraju zajedno.

Napisala: Ivana Ferenčak

Linker
23. travanj 2024 19:10