Foto: Vladimira Spindler
GASTRO

JAGODE Tako slatke, tako domaće

Uključite miksere, zagrijte pećnice, pripremite pjenjače: prvo sezonsko voće iz naših vrtova spremno je ‘uskočiti’ u kreme i kolače.

Prije nego se “bacite” na pripremanje slastica pročitajte par savjeta zagrebačkog ugostitelja Tahira Hasanovića, organizatora poslovanja slastičarnice Millennium:

  1. Bjelanca prije miksanja temperirajte i stavite u suhu posudu.
  2. Za ravni vrh torte stavite na kraju onaj sloj biskvita koji je bio okrenut prema dolje u limu tijekom pečenja.
  3. U kremama koristite slatko vrhnje i maslac jer daju puni okus i finu teksturu.

Crveni desert od jagoda Millenium

Sastojci za biskvit (za kalup promjera 26 cm): 5 jaja, 180 g šećera, 200 g brašna, 2 vrećice praška za pecivo, 5 žlica vode

Priprava: Jaja pjenasto izmiksati. Dodati vodu i nastaviti miksati. Postupno dodavati šećer, pa brašno i prašak za pecivo. Izmiješati ručno da se sastojci sjedine. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Sastojci za kremu: 2 žumanca, 20 g šećera, 20 g gustina, 2 listića želatine, 100 ml šlaga, 130 ml mlijeka, malo ekstrakta jagoda, jagode za ukrašavanje po želji

Postupak: U mlijeko dodati gustin, žumanca i šećer, ručno izmiješati te kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje da se žumanca ne zgrušaju. Staviti listiće želatine u mlaku vodu da nabubre. Kad se smjesa zgusne, maknuti s vatre i dodati želatinu te miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti u hladnjak. U ohlađenu smjesu dodati naribanu koricu naranče i ekstrakt jagode. Miksati postupno dodavajući vrhnje za šlag. Miksati polagano, a potom na većoj brzini dok krema ne postane čvrsta. Biskvit prerezati napola i rasporediti jedan do drugog u lim ili u dvije posude za posluživanje – jer sloj biskvita treba biti vrlo tanak. Rasporediti kremu te ukrasiti jagodama.

Desert od jagoda sa sladoledom i bavarskom kremom

Sastojci za kremu bavarese: 2 žumanca, 20 g šećera, 20 g gustina, 2 listića želatine, naribana korica 1 nešpricane naranče, 130 ml mlijeka, 100 ml vrhnja za šlag, malo ekstrakta jagoda, svježe jagode po želji, sladoled od burbon vanilije po želji, malo mente

Priprava kreme: U mlijeko dodati gustin, žumanca i šećer, ručno izmiješati i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, da se žumanca ne zgrušaju. U međuvremenu staviti listiće želatine u mlaku vodu kako bi nabubrili. Kad se smjesa od gustina, žumanaca i šećera lagano zgusne, skinuti s vatre i dodati želatinu. Miješati dok se potpuno ne rastopi. Ostaviti kremu na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku da se potpuno ohladi. Izvaditi iz hladnjaka. U ohlađenu kremu dodati naribanu koricu naranče i ekstrakt jagode. Kremu potom izmiksati uz postupno dodavanje vrhnja za šlag. Miksati najprije polagano, a potom na većoj brzini dok se sastojci potpuno ne stope. Najprije u čaše rasporediti kremu, pa jagode, potom sladoled, pa kremu te jagode. Ukrasiti mentom i poslužiti.

Torta od jagoda Foresta rossa

Sastojci za biskvit: 120 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 8 žumanaca, 8 bjelanaca, 180 g čokolade za kuhanje, 150 g šećera, 180 g glatkog brašna (za kalup promjera 26 cm)

Priprema biskvita: Omekšati maslac na sobnoj temperaturi i pomiješati sa šećerom u prahu. Bjelanca istući s običnim šećerom. U smjesu s maslacem postupno dodavati žumanca, a kad postane pjenasta i glatka, ručno umiješati snijeg od bjelanaca. Na kraju dodati brašno i otopljenu čokoladu. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Sastojci za kremu bavarese: 2 žumanca, 20 g šećera, 20 g gustina, 2 listića želatine, naribana korica 1 nešpricane naranče, 130 ml mlijeka, 100 ml vrhnja za šlag, malo ekstrakta jagoda, 200 g čokolade za kuhanje, 160 g maslaca, 2-3 kapi ulja, šaka jagoda

Priprava kreme: U mlijeko dodati gustin,žumanca i šećer, ručno izmiješati i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, da se žumanca ne zgrušaju. U međuvremenu staviti listiće želatine u mlaku vodu kako bi nabubrili. Kad se smjesa od gustina, žumanaca i šećera lagano zgusne, skinuti s vatre i dodati želatinu. Miješati dok se potpuno ne rastopi. Ostaviti kremu na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku da se potpuno ohladi. Izvaditi iz hladnjaka. U ohlađenu kremu dodati naribanu koricu naranče i ekstrakt jagode. Kremu potom izmiksati uz postupno dodavanje vrhnja za šlag. Miksati najprije polagano, a potom na većoj brzini dok se sastojci potpuno ne stope. Biskvit prerezati napola. Rasporediti kremu. Po želji na biskvit prije dodavanja kreme rasporediti čokoladnu glazuru. Kad se glazura stisne, rasporediti kremu u koju se prema želji mogu dodati jagode.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
19. travanj 2024 08:31