Ekskluzivno u Gloriji

Ispovijest Bernardice Juretić Rožman: ‘Kad sam saznala za karcinom, nisam plakala, znala sam da je sve u Božjim rukama‘

Nekad najpoznatija časna sestra, danas psihologinja otkriva kako se suočila sa spoznajom da boluje od raka debelog crijeva, od kojeg je - nakon što je ona ušla u remisiju - obolio i njen brat.

"Ne kaže se uzalud da zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan samo jednu. Potvrđuje tu uzrečicu i zvijezda naše naslovnice Bernardica Juretić Rožman koja je ekskluzivno za Gloriju ispričala detalje svoje borbe sa zloćudnom bolešću. Čitajući ispovijest nekadašnje časne sestre zadivila me njezina mirnoća i nepokolebljiv duh. Dio te snage vjerojatno je crpila u vjeri i to je ono što ju je - uz pravodobnu liječničku pomoć - zadržalo na životu. Hvala joj na ovom iskrenom razgovoru i nadam se da će njezino iskustvo pomoći svima koji proživljavaju slične teške trenutke. Bilo kao pacijenti ili kao osobe bliske oboljelima", poručila je glavna urednica svih Glorijinih izdanja, Alenka Ostrihon.

image
Željka Stanković i Bernardica Juretić Rožman.
DARKO TOMAS/CROPIX

Željka Stanković donosi priču s naslovnice s Bernardicom Juretić Rožman

Najprije me šokirao podatak da je u Hrvatskoj karcinom debelog crijeva u apsolutnim brojkama pretekao rak dojke, a potom me - na potpuno drukčiji način - iznenadila mirnoća kojom mi je o svojoj bolesti govorila nekad najpoznatija časna sestra u Hrvatskoj, Bernardica Juretić Rožman. Ni kad je čula dijagnozu, ni dok se borila sa zloćudnim tumorom nije strahovala ni plakala, već je vjerovala da je sve u Božjim rukama. Za Gloriju govori o liječenju u Klinici za tumore i suprugovim suzama te otkriva da strepi za mlađeg brata kojem je točno godinu dana nakon njezine - postavljena ista dijagnoza.

image
Neja Markičević
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Neji Markičević ispred objektiva pozirao je habsburški princ

Među brojnim osobama koje su bile ispred mog fotoobjektiva prvi se put našla i jedna osoba plave krvi. Riječ je o Ferdinandu Zvonimiru Habsburg-Lothringenu, pripadniku glasovite carske obitelji koja je nekad vladala i Hrvatskom. No, povod njegova razgovora s kolegom Damirom Leljakom u bečkom dvorcu Schönbrunn bila je Ferdinandova strast prema trkaćim automobilima s kojima u posljednje vrijeme pobjeđuje na brojnim prestižnim natjecanjima. A osim za vožnju, talentiran je i za poziranje: cijelo je vrijeme bio opušten, duhovit i strpljiv - iako je zbog toga kasnio na idući sastanak - pa je time i moj dio posla bio manje stresan. Voli dolaziti na odmor u našu zemlju pa smo mu na kraju preporučili i neka atraktivna mjesta na Jadranu gdje još nije bio. A on je obećao da će ih svakako posjetiti.

image
Kruno Petrinović i Mirela Kardašević.
IVANA NOBILO/CROPIX

Kruno Petrinović razgovarao je s prvakinjom ronjenja na dah, Mirelom Kardašević

Svatko od nas iz vlastitog iskustva zna da je doživljaj vremena izrazito subjektivan pojam. Posebno u nelagodnim, mučnim ili izrazito napornim situacijama kad nam svaka sekunda traje kao vječnost. Otkako sam upoznao Mirelu Kardašević, svjetsku prvakinju i rekorderku u ronjenju na dah, iz glave mi ne izlazi podatak da ona pod vodom može izdržati - četiri minute. Što se sve za to vrijeme događa s njezinim tijelom na dubini od 65 metara te kakve su pripreme i mentalna snaga potrebne da izdrži taj napor Mirela mi je objašnjavala na školskom igralištu u zagrebačkom naselju Špansko, u kojem kao samohrana majka odgaja dvojicu sinova. Dok su pod košem jurili za loptom, njima je naš dug razgovor projurio u sekundi.

Uz novi broj Glorije darujemo vam specijalno izdanje - luksuzni poslovni magazin u kojemu otkrivamo tko su snažne žene na čelu najuspješnijih domaćih tvrtki!

image
Gloria produkcija

U novom broju Glorije čitajte i:

  • ELIZABETH HOLMES Milijarderka i prevarantica
  • INTERVJU: JESSICA CHASTAIN O ljubavi, braku s grofom i odnosu s Oscarom Isaacom
  • ZDRAVLJE Nevena Rendeli: Kako jačam imunitet svojih djevojčica u sezoni viroza
  • MODA New York se budi: Met Gala i Tjedan mode
  • KUHINJA: DARIJA MIKULANDRA ŽANETIĆ Slatke strasti nakon berbe
  • PUTOVANJE: ŠPANJOLSKA Radovan Radičević u zemlji Don Quijotea
  • FELJTON: ARETHA FRANKLIN Život kao filmski scenarij
Linker
14. travanj 2024 14:15