Neka nova ‘zlatna mladež‘!

Intimni intervju Ivana Zubaka: ‘Bez jeftine patetike, biti sin Pave Zubaka nije jednostavno‘

Novi predsjednik uprave Zubak grupe, koji je na toj poziciji naslijedio tatu Pavu, samo za magazin Gloria otkriva kako će upravljati tvrtkom u kriznim vremenima, govori o svom odrastanju i životu u Americi te strastima izvan poslovnog okruženja.

- Biti sin Pave Zubaka nije jednostavno. Nije ovo pokušaj jeftine patetike. Previše vas sve poštujem za tako nešto. Ovo je pokušaj da vam ukratko pojasnim što to zapravo znači za mene, ali i puno važnije, što to znači za vas - početak je pisma što ga je Ivan Zubak (36) poslao zaposlenicima kad je prije mjesec dana postao predsjednik Uprave Zubak Grupe i time otvorio novo poglavlje u 43 godine dugoj povijesti tvrtke. Djelatnike je zamolio da ga ne uspoređuju s ocem i da mu vjeruju jer je i on bio "mokrih nogu u praonici i masnih noktiju ispod vozila na servisnoj dizalici", a već po tom iskrenom i dirljivom obraćanju dalo se naslutiti da neće biti uštogljen i nedodirljiv.

image
Ivan i Pavo Zubak na obilježavanju 40. obljetnice tvrtke.
MARIO PAVLOVIC

To je vidljivo i na njegovom radnom mjestu u Sesvetama, gdje je sjedište jedne od najstarijih domaćih kompanija za prodaju i održavanje vozila, koja se sada bavi i brojnim drugim djelatnostima.

U uredu na prvom katu - koji je uređivao pomnije od svog stana u zagrebačkoj četvrti Maksimir - češće je u polo majici nego u košulji s kravatom. Dok radi, sluša elektroničku glazbu, a pokraj njega su košarkaške memorabilije s potpisima legendarnih igrača kao što su Ivan Sunara, Alan Gregov, Damir Mulaomerović... Ivan Zubak, naime, toliko voli košarku da ovih dana zbog početka nove sezone NBA lige legne u deset navečer, a ustane u tri ujutro (pogotovo ako su na parketu Los Angeles Clippers ili Utah Jazz gdje igraju Hrvati Ivica Zubac i Bojan Bogdanović) te nakon odgledane utakmice ode pod tuš pa na posao.

image
Ivan voli košarku pa su u njegovom uredu memorabilije s potpisima poznatih igrača.
MARKO TODOROV/CROPIX

U prosjeku spavam pet-šest sati i to mi je dovoljno. Nije mi problem jer sam tako navikao otkako sam bio klinac.

- Tijelo mi signalizira da sam se naspavao pa se budim bez alarma, a već u pet ujutro spreman sam voditi dubokoumne razgovore. No, razumijem da nismo svi isti - govori Ivan, koji rijetko zatvara vrata ureda, a kako bi dodatno stvorio opuštenu atmosferu, preferira neposrednu komunikaciju bez "persiranja". Iako neki misle da mu je poziciju osigurao tata, on kaže da sve ide prema zaslugama, a ne zato što si nečije dijete.

Ivan i njegove sestre odgajani su da se sami izbore za svoj status, štoviše, morali su se truditi čak i dvostruko. Ne žali se jer je imao djetinjstvo za poželjeti, a to što je odmalena stjecao radne navike i što je u kompaniji prošao sve stepenice smatra velikom prednošću. Kao dječak je bio lud za autima, uzbuđeno bi trčao u dvorište svaki put kad bi se pojavio novi model, a igrom sudbine prvi je posao u tvrtki odradio već s jedanaest godina.

image
Od djetinjstva je Zubak volio automobile.
Privatni album

Mislim da roditelji rade ogromnu grešku odgajajući djecu da je materijalno bitno. Kad vidim da klinci u osnovnoj školi nose brendiranu odjeću, najradije bih da se vrate kute.

Zubak, koji je vozački ispit položio s osamnaest godina i isprva vozio mamin auto (na faks je išao autobusom), vozilo mijenja svakih godinu dana. Sada vozi terenca Audi Q8 koji mu je super, ali prevelik za njega kao samca. O ljubavnom životu nerado govori pa ne želi komentirati ni bivše veze. No, jednog dana bi volio zasnovati obitelj, a nada se da će biti poput one u kojoj je odrastao.

Što nam je još Ivan Zubak otkrio o svom poslovnom i privatnom putu, pročitajte u novom broju Glorije. Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka, 14. siječnja i online.

image
Produkcija Gloria

U novoj Gloriji čitajte i ove teme:

KUHARI VELIKOG SRCA Najpoznatiji hrvatski chefovi na Banovini

GARI KASPAROV Rastanak bez oproštaja

JURAJ HORŽIĆ Virtualna šetnja oko svijeta

ALEXANDER WANG Predator iz svijeta mode

LJEPOTA Pola stoljeća od odlaska Coco Chanel

SANDRA PAOVIĆ I DANIEL LAZOV Veliki planovi u novom domu

PUTOVANJE: ELVIS STANIĆ Riječki glazbenik u Kairu

FELJTON: HARRY STYLES Ženskaroš u suknji

Linker
15. travanj 2024 03:15