Ana Mihalić
ZVIJEZDE

Hrvatski zabavljači u adventskom biznisu

Ako su kreativni, ne znači da nisu pragmatični: potaknute lanjskim boomom kućica i štandova u blagdansko vrijeme, i mnoge poznate osobe otkrile su kako zaraditi ozbiljan novac u najneozbiljnijem mjesecu u godini.

DAVID VURDELJA

Kobasice iz čarobne šume

Zagrebački glazbenik David Vurdelja (42), poznatiji po umjetničkom imenu Baby Dooks, nezaobilazan je na adventskom sajmu jer sa svojim partnerom Aleksandrom Ruskim drži čak tri štanda - Čarobnu šumu u Varšavskoj, Dooksanu u Tomićevoj te Fantastic Food na Strossmayerovom trgu na Gornjem gradu. - Ponuda se bazira na kobasicama i kuhanom vinu, a subotom kuhamo i gulaš. Specijalitet su nam kobasice od divljači - veprovine i srnetine, a meni su jako drage i čebase - kaže Vurdelja. Čebase su, objašnjava, kobasice od smjese za ćevape, a poslužuje ih s bijelim sirnim umakom koji je sam osmislio. Uglavnom ga se može vidjeti u Čarobnoj šumi, kamo dolazi kasno popodne i ostaje do zatvaranja. Uz hranu i piće po pristupačnim cijenama - kobasice i kuhano vino stoje 40-ak kuna - prolaznici se mogu zabaviti te zaplesati jer ih cijelu noć zabavljaju DJ-i, a vikendom i izvođači uživo. (Kruno Petrinović)

Baby Dooks - David Vurdelja, 10122016, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Baby Dooks - David Vurdelja

RICARDO LUQUE

Karipski Božić

Na adventu u hladnom Zagrebu ove se godine osjeti i dašak Kariba. I to zahvaljujući Ricardu Luqueu, pjevaču grupe Cubismo, koji u dvorištu barokne palače Balbi na Gornjem gradu nudi specijalitete rodne Venezuele. Tako se, uz ostalo, u njegovoj adventskoj kućici, koju je ove godine prvi put zakupio, može kušati arepa, kruščić od prekuhanog kukuruznog brašna.

Ricardo Luque, sin Jorge, Cubismo, 10122016, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Ricardo Luque

- Izvana je hrskava, iznutra mekana, a jede se svježa i vruća. Može se nadijevati, a mi je, primjerice, punimo piletinom, avokadom i sirom gauda te junetinom, crnim grahom i slanim sirom. Bit će ukusnije ako se doda i umak od korijandra, koji se zove guasacaca. Tko se želi ugrijati, može kušati rum s mlijekom i mousseom od patlidžana ili, pak, s melasom i začinima, što piju stanovnici u hladnim Andama - objašnjava glazbenik, koji je kuhati naučio još kao dječak uz majku, a svoje specijalitete dosad je predstavljao na raznim hrvatskim gastro festivalima. Na zagrebačkom Adventu zaposlio je cijelu obitelj, koja katkad na smjene, a katkad u punom sastavu, priprema i prodaje južnoameričke specijalitete. Najmlađa kći Isadora (19) rjeđe, jer ima mnogo obaveza na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje studira španjolski i češki jezik, ali svi ostali rade punom parom. Starija kći Lucia (21), voditeljica i DJ-ica na radiopostaji Enter, ondje je svaki dan od pet poslijepodne do jedanaest navečer, a katkad joj se pridruži i dečko Vid Ćosić, s kojim je glumila u serijalu “Horvatovi“. Glavni kuhari su Ricardova supruga, ekonomistica Sanja Akrap Luque (47), te Jorge (33), njegov sin iz prvog braka, koji je donedavno živio u Miamiju. Prije šest mjeseci je prihvatio očev poziv da dođe živjeti u Zagreb i pomogne im oko posla, a već pomalo zna i hrvatski jezik jer ga uči na Filozofskom fakultetu.

Ricardo Luque planira pokrenuti i “kuhinju na kotačima“: jela će kuhati i prodavati u kamionu pa će se kulinarski biznis nastaviti i nakon adventa. Jorge i Sanja će i tu biti glavni kuhari.

- Svi se odlično slažemo, ali katkad dođe i do razmirica. Uglavnom sam ja ta koja maltretira jer želim da sve bude čisto i na svom mjestu te da svatko pospremi za sobom - smije se Sanja Akrap Luque. (Damir Leljak)

Ricardo Luque, supruga Sanja, kcer Lucia (rudlava), kcer Isadora, sin Jorge,  Cubismo, 10122016, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Ricardo Luque i obitelj

SEMENTA RAJHARD

Ozbiljan posao u lunaparku

Sementa Rajhard (25), pjevačica i glumica koja se proslavila ulogom u serijalu "Stella" ove godine prvi put sudjeluje na Adventu sa svojim Zabavnim parkom Adria. I to ne samo kao “zaštitno lice”: na Zagrebačkom velesajmu, gdje se nalazi lunapark, ona radi svakodnevno od jedanaest ujutro do deset navečer, a uz to je i direktorica tvrtke koju je prije četrdeset godina osnovao njezin otac.

- Ja sam osmislila projekt Božićna čarolija i mirnija sam kad sve imam pod nadzorom. Zato na posao dođem već u devet ujutro, dva sata prije nego što se lunapark otvori - govori Sementa Rajhard, kojoj pomaže cijela obitelj - roditelji Melita i Ladislav te braća Giuliano (30) i Armando (11) - jer posla je mnogo. Ondje se, naime, priređuju dječje predstave, svirke neafirmiranih bendova, peku se palačinke i poslužuju topla zagorska jela… Osim toga, Sementa je nedavno osnovala bend Lunapark, s kojim radi prepjeve domaćih i stranih pop i rock hitova, jazz standarde, sevdah i bossa novu. Jedino joj je žao što nema vremena za dečka Vanju Brundulu, no on razumije njezinu prezauzetost jer i sam vodi obiteljsku građevinsku tvrtku.

- Jedan sastanak je čak odradio u našem lunaparku - smije se Sementa Rajhard. (Damir Leljak)

zagreb 08.12.2016
Poznati Advent
na slici: sementa rajhard
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Sementa Rahjard

LUKA NIŽETIĆ

Originalni hot dog

Nakon restorana Fabrika, koji je otvorio prije tri godine na Visu, splitski pjevač Luka Nižetić (33) ove zime predstavlja svoje delicije na zagrebačkom Tomislavcu i Zrinjevcu. Na Lukinom adventskom meniju su hot dogovi, ali vrlo posebni, s umacima mnogo maštovitijim nego što su to senf, kečap i majoneza.

- Osmislio sam hot dog s curry umakom te čipsom od luka, meksički s umakom od avokada i ljubičastim lukom, farmerski s hrenom, kiselim kupusom i pancetom… Postoji toliko varijanti da možda i proširim posao s hot dogovima nakon Adventa - otkriva pobjednik prve sezone Celebrity Masterchefa, koji ne samo što je osmislio recepte za svoje specijalitete nego ih i prodaje. U adventskoj gužvi tri prodavača, koliko ih je zaposlio, nisu dovoljna pa mora uskočiti i on - nakon što se zagrije rakijom i dva-tri kuhana vina..

- Ljudima je drago kad vide da ne izigravam zvijezdu, no obično sam toliko zabundan da me niti ne prepoznaju - kaže pjevač, koji je i lani imao kućicu na Tomislavcu, u kojoj je prodavao fritule. No kako više voli slano, ove je godine odlučio promijeniti jelovnik i otvoriti Doghouse, čija je maskota njegov sibirski haski Chaka. Luka Nižetić kaže da je za ovaj posao potrebno mnogo vremena, truda i rada, ali se može zaraditi. On profit dijeli s poslovnim partnerom, koji je više zadužen za brojeve i papirologiju, jer Luka, kojeg više privlači kreativni dio, baš i nema smisla za matematiku. (Damir Leljak)

zagreb 08.12.2016
Poznati Advent
na slici: luka nizetic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Luka Nižetić

LANA KLINGOR

Važno je biti prvi

Lana Klingor Mihić (36), lanjska pobjednica "Celebrity Masterchefa", organizirala je blagdanska događanja na platou Muzeja suvremene umjetnosti, a među 15 postavljenih kućica nalazi se i Lanin slatki kutak. Ondje nudi germ knedle, srednjoeuropsku slasticu od dizanog tijesta nadjevenu džemom od šljiva. Pripremaju se u posebnom aparatu i poslužuju s umakom od vanilije, cimetom i makom, a uz njih se nude i domaće savijače te jabukovača Stari lisac. Vlasnica PR agencije i majka triju kćeri, Kiare (9), Marle (3) i Mike (2), potrudila se osmisliti gastronomsku ponudu zbog koje će građani iz centra potegnuti u Novi Zagreb. Odaziv je neočekivano dobar, no kad Lana od zarade odbije troškove za osoblje te troškove pripreme i struje, zarada baš i nije bajoslovna. Ipak, dodatna kuna uvijek dobro dođe, što ju je i ponukalo da se upusti u adventski poduzetnički pothvat. (Tanja Vučičević)

zagreb 08.12.2016
Poznati Advent
na slici: lana klingor
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Lana Klingor

MARIO BUDIŠĆAK

Kafić za tamburaše i one koji se tako osjećaju

Obožavateljice Beginija više se motaju po Novom Zagrebu negoli po središtu grada. Jer Mario Budišćak (33), pjevač tamburaškog sastava iz Jastrebarskog, otvorio je adventski kafić na Zagrebačkom velesajmu.

- Moja obitelj je poduzetnička pa tako u mjestu Klinča Sela imamo restoran te klub i kafić, a ja s bratićem vodim tvrtku koja iznajmljuje šatore i raznu drugu opremu za velika događanja. A svatko poduzetnog duha zna da je advent pravo vrijeme za akciju - objašnjava mladi i tamburaš, koji fanove planira privući i kutkom Ivana Zaka, jer se ondje mogu kupiti majice i karte za njegov valentinovski koncert u Areni Zagreb, gdje će Begini gostovati. Mario Budišćak ne radi u Begini cafeu, ali često svrati - radi druženja s obožavateljima, a nekad im i posluži piće.

- Zadužen sam i za puštanje glazbe, ali na repertoaru nisu samo naši hitovi, već i božićne pjesme. Vikendom je, pak, živa glazba - kaže Mario Budišćak, koji neće stići zasvirati sa svojim tamburašima u Begini cafeu jer svaki vikend imaju dogovorenu gažu. Čak i na Silvestrovo, kad sviraju na Kongresnom trgu u Ljubljani. No s dečkima iz benda često fešta u svom kafiću: slavili su za Svetog Nikolu, kad je jedan od njih dobio sina, a drugi se nedavno oženio i čeka bebu. (Damir Leljak)

zagreb 08.12.2016
Poznati Advent
na slici: mario budiscak
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Mario Budišćak

Linker
23. travanj 2024 17:53