Robert Fajt / Hanza Media
OD RITA DO MLJETA

Hrvatska je bogata zaštićenim parkovima: Koliko njih ste posjetili, a koje ne znate niti nabrojati?

Nadaleko je poznato kako je Hrvatska zemlja bogata prirodnim i kulturnim znamenitostima. Kazat ćemo da imamo najljepše more, najzanimljiviju povijest na sjecištu kulturno-civilizacijskih krugova, ali i najtoplije domaćine. Orijentirajmo se danas na ono prvo, prirodne dragulje.

Najveća je potvrda važnosti i ljepote neke prirodne znamenitosti posebna vrsta zaštite. Za mnoge je to zaštita pod imenom parka prirode ili nacionalnog parka, a kojih na teritoriju Lijepe naše ima čak jedanaest, odnosno osam.

Svaki će strani turist već na ulazu u zemlju zatražiti put do Nacionalnog parka "Plitvička jezera", a prema našoj lijepoj obali svratit će i do NP "Krka" ili na drugu stranu, prema "NP "Brijuni".

RIJEŠITE I OVE KVIZOVE ZNANJA:

Tko su slavni očevi na čije fotke s klincima se svaki put rastopimo?
Jesi li prava kraljica u raspoznavanju cvijeća ili ne možeš prepoznati ružu kraj božura?
Jesu li i za tebe sve cipele s petom - štikla ili se u njih razumiješ bolje od Carrie Bradshaw!?

Koliko god nitko ne može umanjiti ljepotu i važnost tih parkova, često "otmu" pozornost svim ostalim prirodnim bogatstvima kojima smo obdareni. Bilo da su to predivni otoci i uvale, gore i planine ili slapovi usred masiva, zemlja smo u kojoj svaki vikend možemo istražiti neki novi park, koji će nam pružiti spokoj o kojem smo sanjali.

Nećete požaliti ako krenete prema slavonskome Kopačkom ritu ili ako vas put odvede prema zadivljujućoj Paklenici. Bogatstvo flore i faune zadivit će vas podjednako na Risnjaku, kao i u Lonjskom polju.

Ako dobro znate o kojim mjestima govorimo, sigurno ćete rasturiti ovaj test. Ako pak nemate ni najmanju ideju, saznajte nešto novo i inspirirajte se za lokaciju kao stvorenu za ovaj produženi vikend.

Linker
21. travanj 2024 14:34