Saša Burić
šank zamijenio sportom

Goran Navojec 'promijenio ploču': Najprije zamjenska terapija, a sada i 10 kila manje uz vojnički dril

Dva mjeseca je glumac Goran Navojec -  zajedno s ekipom ratne TV drame ‘Nestali’ - prolazio vojnički dril, a te zahtjevne pripreme na velebitskom kršu ostavile su posljedice: 10 kilograma je lakši, u odličnoj formi, a kako je ispričao za novi broj Glorije, ne misli stati na tome.

Mir u kojem uživaju poskoci, gušteri i malobrojni zaljubljenici u brdski biciklizam što pedaliraju po velebitskom kršu iznad Starigrada Paklenice posljednjih dana remeti mala, ali uigrana ekipa TV serijala "Nestali" redatelja Kristijana Milića (49). Među njima je glumac Goran Navojec (48), jedan od šestorice glavnih likova ­ hrvatskih vojnika koji su desetak dana prije Oluje ostali iza neprijateljskih linija, odsječeni od svoje jedinice.

"Serijal govori o ljudima koje je rat natjerao da krenu putem o kojem godinu dana prije nisu ni sanjali. Priča je to bez ideologije, bez crno­bijelih situacija, prikazana iz vizure malog čovjeka koji se morao prilagoditi ratnim uvjetima. Mislim da bi se sa sudbinama glavnih junaka mogao poistovjetiti svaki vojnik na svijetu",­ opisuje Navojec četverodijelni serijal, koji nastaje u produkciji HRT­-a i tvrtke Clinica studio. Rekao je i da mu je autor scenarija, voditelj Joško Lokas kojega su inspirirale priče njegovih prijatelja što su umjesto na studij otišli u rat, ideju o ovakvom serijalu prvi put spomenuo još prije osam godina.

"Otad smo se na nju vraćali u svakom našem razgovoru. A scenarij se dojmio svakoga tko ga je pročitao", kaže Navojec, kojemu baratanje oružjem nije strano. Uostalom, odrastao je uz oca lovca pa je puška uvijek bila u kući, a i odslužio je vojni rok u JNA, gdje je prošao obuku za granično pješaštvo. Na početku Domovinskog rata prijavio se za vojnu obvezu, no brzo su shvatili da bolje glumi i recitira nego što puca, pa je bojišnicu obilazio kao dio projekta Croatian Art Forces: s Filipom Šovagovićem izvodio je predstavu “Emigranti” Slawomira Mrožeka.

Ipak, sve je to bilo prije gotovo tri desetljeća pa je zato s ostalim glumcima morao proći pravi vojnički dril. "Dosad još nisam doživio ovakve pripreme za ratni film. Obično dođeš dan prije, netko ti uvali pušku i pokaže osnovne stvari te odmah kreneš snimati. No ovdje smo dva mjeseca vježbali. Bile su to klasične glumačke probe, ali i ozbiljna vojna obuka koju je vodio stožerni narednik Hrvatske vojske Goran Novak. Nije tu bilo zezancije", govori glumac o snimanju ratne drame o šestorici prijatelja koje, osim Gorana Navojca, glume Filip Križan, Marko Cindrić, Bojan Navojec, Alan Katić i Vedran Živolić.

Paljuv,1780519   
Snimanja serije 'Nestali' redatelja Kristijana Milica i scenariste Joska Lokasa o periodu desetak dana pred vojno redarstvenu akciju Oluja ,glumacke probe s glumcima na podrucju paljuva u zadarskom zaledju                                                                   Foto : Sasa Buric
Saša Burić

Najbolji vojnički savjet dao mu je brigadir Bruno Zorica Zulu koji im je pomagao da budu što autentičniji. "On mi je dao savjet koji je zapravo nemoguće primijeniti: da budem što manja meta", kroz smijeh govori Navojec. No borba s kilogramima, koje je godinama skupljao zajedno sa životnim iskustvom, više mu nije nimalo smiješna. Uz vojničke vježbe izgubio je desetak kilograma i vratio kondiciju, a na tome ne misli stati. "Danas se mladi glumci bave sportom, dok se moja generacija bavila šankom. Poročan život, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i mane. Nije to sve zlo, ali ostavlja posljedice. Zato mi vojnički dril nije bio lagan, no pomogao mi je da dođem u formu", govori glumac, kojem se mlađi kolege dive jer je “tako krupne građe, a tako okretan i brz”.

Promjena je vidljiva i u njegovoj ruci. Umjesto prave, među prstima drži e-cigaretu, što bi trebala biti samo prijelazna faza do zdravog života. "Tek sada vidim da je cigareta jedno veliko zlo, a ona je godinama bila dio mene. Duhan, taj miris, kutije, upaljači... Mislio sam da nikada neću moći biti bez cigarete, ali evo, već sam godinu dana na zamjenskoj terapiji. Električne cigarete sam uzeo zato što su toliko neprivlačne da mi se činilo da ću lakše odbaciti taj “flomaster” nego pravu cigaretu', rekao je Goran Navojec u razgovoru za novi broj magazina Gloria.

Paljuv,1780519   
Snimanja serije 'Nestali' redatelja Kristijana Milica i scenariste Joska Lokasa o periodu desetak dana pred vojno redarstvenu akciju Oluja ,glumacke probe s glumcima na podrucju paljuva u zadarskom zaledju                                                                   Foto : Sasa Buric
Saša Burić

Novi broj Glorije donosi i knjižicu "Najbolji roštilj i salate" u kojoj možete pronaći pregršt maštovitih recepata

Linker
12. travanj 2024 21:07