Marlon Brando (1924-2004), US actor, with Tarita Teriipia, French Polynesian actress, both wearing floral garlands in a publicity portrait issued for the film, 'Mutiny on the Bounty', 1962. The historical drama, directed by Lewis Milestone (1895-1980), starred Brando as '1st Lt. Fletcher Christian', and Teriipia as 'Princess Maimiti'. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
 Getty Images
GloriaIN

Frangipani - cvjetno blago s Tahitija

Osim rajskih plaža i tirkiznog mora, Polinezija ima raskošne botaničke vrtove bogate mirisnim biljem od kojeg se proizvode ulja, kreme i parfemi.

Snimajući 60-ih godina prošlog stoljeća na Tahitiju film “Pobuna na brodu Bounty”, američki glumac Marlon Brando zaljubio se u egzotičnu glumicu Taritu Teri’ipaiju, ali i u čarobno drvo frangipanija. Toliko je bio fasciniran ljepotom i mirisom njegova cvijeta da ga je zasadio u vrtu svoje kuće na Beverly Hillsu. Ekstraktom frangipanija, pomiješanog s esencijama gardenije i kokosova ulja, oduvijek su se njegovale žene iz Polinezije, a u novije vrijeme otkrivaju ga i zapadnjakinje – kako kroz note skupocjenih parfema koje se miješaju s eteričnim uljima ylang-ylanga i jasmina, tako i u anti-aging kremama.

Ulja

Zagrebački aromaterapeut Saša Radulović kaže da njegov ekstrakt vraća tonus, dezinfi cira, otklanja anksioznost i nesanicu te ima afrodizijačka svojstva, a ako se pomiješa s drugim najpoznatijim polinezijskim uljem – monoijem – nahranit će iznimno suhu i osjetljivu kožu.

Lice

Tijelo

Monoi, koji zovu i sveto polinezijsko ulje, bogat je laurinskom i omega masnim kiselinama te vitaminom E, a zaštićen je certifi katom Appelation d’Origine, kao dokaz o zemlji porijekla.

Napisala: Nikolina Šubašić

Linker
13. travanj 2024 02:48