Getty Images
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Emmanuel Macron: Ljubav mimo svih pravila

Kandidat za predsjednika Francuske i njegova supruga Brigitte Trogneux izazvali su skandal kad su se zaljubili: njemu je bilo 16 godina, a njoj 40 i bila mu je profesorica, ali je njihova veza bila jača od društvenih predrasuda.

Iako se ovih dana raspliće budućnost Europske unije - jer je Velika Britanija u postupku raskidanja članstva, a Marine Le Pen (48), kandidatkinja desničarske Nacionalne fronte za francusku predsjednicu najavljuje da će iz EU istupiti i njezina domovina ako ona za desetak dana pobijedi na izborima - u središtu pozornosti javnosti jedna je druga priča: o ljubavi njenog protukandidata Emmanuela Macrona (39). Bivši ministar financija i gospodarstva, koji je prošli vikend u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio najviše glasova i s Le Pen ušao u drugi krug, u braku je, naime, sa ženom koja je 24 godine starija od njega - Brigitte Trogneux (64), svojom bivšom profesoricom. Iako ista dobna razlika dijeli i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (70) i njegovu suprugu Melaniju (46), čini se da je sve puno intrigantnije kada su u vezi mlađi muškarac i starija žena.

PARIS, FRANCE - APRIL 23:  Founder and Leader of the political movement 'En Marche !' and presidential candidate Emmanuel Macron (R), with his wife Brigitte Trogneux (L), addresses activists after the announcement of the French presidential Election results on April 23, 2017 in Paris, France. According to projected results, founder and leader of the political movement 'En Marche !' Emmanuel Macron has received the most votes with National Front Party leader Marine Le Pen in second place, meaning both will now compete against each other in the next round of the French Presidential Elections on May 7.  (Photo by Vincent Isore/IP3/Getty Images)
Getty Images
I danas se, kao i onda, ljube na javnim skupovima.

- Zar ne vidiš da to nije fer? Ti si imala svoj ži­­vot, a on neće moći imati djecu ako ostane s tobom. Moraš prekinuti s njim - rekla je Macronova majka Françoise svojoj budućoj snahi kada je saznala za vezu. Zbog njihove je ljubavi, naime, izbio skandal u gradiću u kojem su živjeli: 40-godišnja profesorica latinskog jezika i francuske književnosti u privatnoj jezuitskoj školi La Providence, u Amiensu na sjeveru Francuske, spetljala se s tada 16-godišnjim Emmanuelom Macronom dok mu je pomagala pisati scenarij za školsku predstavu u kojoj je on glumio s njezinom kćeri Laurence.

Emmanuel Macron u srednjoj školi

- Isprva smo mislili da je Emmanuel zaljubljen u Laurence - rekla je Françoise Macron spisateljici Anni Fulde, autorici biografske knjige “Emmanuel Macron: Savršeni mladić”. I doista je bio savršen - barem ako se pita njegovu profesoricu, jednu od šestero djece iz buržujske obitelji Trogneux, vlasnika velike tvornice čokolade u Amiensu. S Emma­nuelom je, kaže, satima mogla razgovarati o knjiže­vnosti i umjetnosti. Očajni Macronovi roditelji, inače oboje liječnici, molili su je da prekine s njim, no Emmanuelova načitanost (tada je htio postati pisac) toliko ju je fascinirala da se nije mogla odvojiti od njega - iako je bila u braku i imala troje djece.

Ostali su u vezi i nakon što su 17-godišnjeg Em­­manuela roditelji ispisali iz škole i preselili u Pariz. Ondje je maturirao u elitnoj gimnaziji Lycée HenriIV, a potom diplomirao na Université Paris Ouest Nanterre La Défense, jednom od najprestižnijih eu­ropskih fakulteta. No prije nego što se odselio, Em­­manuel je zaprosio Brigitte jer se ona u međuvremenu razvela i vjenčali su se 2007. I tako je Macron - pomalo bizarno - proteklih deset godina očuh svojoj vršnjakinji i prijateljici iz razreda Laurence te dvije godine starijem Sebastienu i 30-godišnjoj Tiphaine, odvjetnici zaposlenoj u Macronovoj predsjedničkoj kampanji - i djed njihovo sedmero djece.

PARIS, FRANCE - APRIL 17: Brigitte Macron aka Brigitte Trogneux (wife of Emmanuel Macron) and her daughters Laurence Auziere and Tiphaine Auziere attend the campaign rally of  French presidential candidate Emmanuel Macron (En Marche) at AccorHotels Arena (Paris-Bercy) on April 17, 2017 in Paris, France. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)
Getty Images
Brigitte s kćerima: Laurence je Macronova vršnjakinja i išla je s njim u školu, a Tiphaine je postala odvjetnica i radi za njegovu stranku.

Tijekom kampanje naglašavao je da će, ako pobijedi, njegova Brigitte biti prva dama koja će sudjelovati u svakoj njegovoj od­luci. Bit će mu, kaže, desna ruka iako za to neće primati plaću. Zbog nje je - kako je i predvidjela njegova majka - morao odustati od ideje da ima biološku djecu, jer je ona bila u odviše zreloj dobi kada su se vjenčali. Svjesni svojeg, blago rečeno, neobičnog odnosa, Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux ot­voreno govore o svojoj vezi kako bi razbili predrasude i doskočili društvenoj osudi. Za razliku od mnogih političkih parova, oni se na javnim skupovima drže za ruku i ljube poput tinejdžera, a pozirali su i za francuski časopis Paris Match - on u kupaćim gaćicama, ona u jednodijelnom kostimu. Ondje se može vidjeti da Brigitte itekako nastoji ostati mladolika: njezino je tijelo savršeno utrenirano, a ten joj je uvijek preplanuo. Osim toga, sasvim je očito da se podvrgnula nizu estetskih korekcija lica kako bi i izgledom bila primjerena partnerica svojem suprugu, koji bi mogao postati najmlađi - a po nekima i najzgodniji - predsjednik u povijesti Francuske.

Bračni par pozirao je na plaži za časopis Paris Match.

Linker
18. travanj 2024 14:51