MJESTO S DUŠOM

Dobar prijedlog za vikend putovanje: Prvić

Otok u šibenskom arhipelagu poznat je po lijepim plažama, čistom moru i festivalu posvećenom Faustu Vrančiću, znanstveniku iz 16. stoljeća koji je ondje sagradio ljetnikovac.

Zašto doći?

Otok u šibenskom arhipelagu privlači lijepim plažama, čistim morem i uvalama zaštićenima od vjetra. Kako ondje nema automobila, nema ni previše buke, a s obzirom na to da se plaže protežu cijelom obalom, lako je naći osamljeno mjesto i uživati u mirnom odmoru. Dva sela – Prvić Luka na jugoistočnoj strani i Šepurine na zapadnoj, nasuprot Srimi i Vodicama – povezana su šetalištem uz more. Prvić je zbog znanstvenika Fausta Vrančića poznat i kao Faustov otok, ondje je sačuvan njegov ljetnikovac, a o životu i dostignućima ovog svestranog inovatora mnogo se može saznati u Memorijalnom centru s ljetnom pozornicom u Prvić Luci.

Smještaj

Osim u privatnim apartmanima, noćiti se može i u hotelu Maestral u Prvić Luci, koji ima 12 soba, a još četiri su na raspolaganju u depandansi. Vlasnici su nedavno osnovali i kajakaški centar pa kod njih možete unajmiti kajak i odveslati do neke skrivene uvale.

Događaji

Na festivalu Kreativni dani Fausta Vrančića, koji je posvećen tom matematičaru, fizičaru i filozofu rođenom u 16. stoljeću, promovira se zajedništvo, komunikacija, stvaralaštvo i inovativnost u održivom razvoju ruralnih sredina kroz niz edukativno-zabavnih programa.

Pavle Gallery

Djela hrvatskih umjetnika mogu se razgledati u galeriji u uvali Prvić Luke, odmah uz more, gdje se mogu kupiti i nakit, odjeća i originalni suveniri koje izrađuje Iva Šuklje. Galerija je otvorena od travnja do studenog.

Napisala i fotografirala: Vladimira Spindler

Linker
19. travanj 2024 08:34