Matea Smolčić Senčar
Slavljenička kolekcija

BORIS PAVLIN EKSKLUZIVNO: 15 godina genijalnih kreacija obilježit će novima u zlatu i svili, ušli smo u showroom

Zagrebački dizajner za Gloria magazin otkriva kako izgleda njegova slavljenička kolekcija u povodu 15 godina rada - po svilenu gazu je putovao čak u Portugal, svaka haljina šivana je dva mjeseca, a štras i perlice ručno su se vezli i izrađivali.

U proteklih 15 godina zagrebački dizajner Boris Pavlin (42) postavio je temelje hrvatske visoke mode, a u njegovom impresivnom “fundusu” je čak 2000 unikatnih haljina i 500 vjenčanica. U obljetničkoj kolekciji za proljeće i ljeto 2020. - u koju Gloria ima ekskluzivni uvid - dominiraju svila i sve nijanse zlata, a od nacrta do završetka svakog modela prošla bi dva mjeseca šivanja.

- Baš kad sam pomislio da ne možemo “proizvesti” više ručnog rada, demantirao sam samoga sebe: sami smo radili štras, posebnom tehnikom Luneville vezli smo perlice... Više smo nalik tekstilnom laboratoriju nego dizajnerskom studiju - govori Boris Pavlin, naglašavajući da je posebnost nove kolekcije svilena gaza koju je kupio u Lisabonu.

17.01.2020. zagreb
boris pavlin- showroom
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Moda ima dinamiku po njegovoj mjeri

Česta putovanja koristi, naime, i da bi nabavio “egzotične” tkanine, dok ostale inače kupuje u Italiji i Francuskoj.

- Moje me haljine tako asociraju na mjesta na kojima sam bio - govori Pavlin, koji trenutačno privodi kraju pripreme za snimanje slavljeničke kampanje u svojem zagrebačkom showroomu. I dok je u kreacijama koje stvara krajnje pedantan, kad je riječ o vlastitoj odjeći prilično je ležeran.

U shopping odlazi samo dva puta godišnje, a u njegovu domu znatno veći prostor od odjeće zauzimaju - društvene igre.

17.01.2020. zagreb
boris pavlin- showroom
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Sebe, naime, opisuje kao strastvenog “gejmera” i ima sobu punu takozvanih board gameova.

- Imam ih oko tisuću, a cijela moja ekipa je jako “zagrižena”. Volimo kompleksnije igre, poput “Gloomhaven”, “Tainted Grail” ili “Freedom Zero”. Nalazimo se barem jednom tjedno, a ja bez prekida, još od studentskih dana, igram “Dungeons and Dragons” - objašnjava Pavlin, kojem su draži njegovi “geekovi” nego ljudi iz svijeta mode.

- Kao srednjoškolac sam htio studirati arhitekturu, ali je za moj karakter ona suviše “spora”. Mogu proći godine dok ne ugledaš “svoju” zgradu - govori dizajner objašnjavajući da samo moda ima dinamiku po njegovoj mjeri.

17.01.2020. zagreb
boris pavlin- showroom
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Odbio ponudu Roberta Cavallija

Na odluku da upiše Tekstilnotehnološki fakultet, a poslije i magisterij modnog dizajna u Milanu, djelomice ga je potaknulo obiteljsko “naslijeđe”. Njegova baka Marija je od šezdesetih do osamdesetih vodila obrt za izradu odjeće za veleprodaju: kupovala je tkanine, krojila ih i onda raspoređivala šveljama pa je Pavlin, zapravo, odrastao okružen balama materijala. Nakon studija odradio je i dvogodišnji staž u Milanu, a u Zagreb se vratio da bi odslužio obvezni vojni rok.

17.01.2020. zagreb
boris pavlin- showroom
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

- No tada sam dobio vodene kozice. I dok sam tako ležao s temperaturom, jednoga dana mama mi kaže da me na telefon zove neki Talijan. Javio sam se, a s druge strane bio je Roberto Cavalli. Pozvao me je da radim u njegovom studiju u Firenci - govori Pavlin koji je laskavu ponudu slavnog dizajnera - odbio. Zasićen tamošnjim stresnim načinom života odlučio je, naime, stvoriti vlastiti brend.

Uz to, kaže, nije timski igrač, a vlastitu viziju couture haljina želio je ostvariti baš u Hrvatskoj.

Prvu kolekciju predstavio je 2005. na Cro-à-Porteru, a njegove klijentice nikad nisu bile zvijezde već samozatajne ljubiteljice lijepog.

17.01.2020. zagreb
boris pavlin- showroom
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Mnoge od njih, kaže, žive izvan Hrvatske i nije im problem doletjeti iz Londona na probu haljine u Zagreb. Jednako je posvećen i dizajniranju vjenčanica, a prve modele izradio je za prijateljicu.

- Toliko me gnjavila s pitanjima o vjenčanicama da sam odlučio napraviti cijelu kolekciju pa joj omogućiti da izabere onu koja joj se najviše sviđa. Te 2007. moji su se bijeli modeli rasprodali u samo nekoliko dana - govori Pavlin, kojem su i nakon 25 kolekcija svečane haljine i dalje najveća strast.

Linker
21. ožujak 2024 12:15