INTERIJERI - TREND

Bodljikavi šarm u vašem domu

Ne treba svim kaktusima prilaziti s oprezom: vješalice za kapute, stolci, vaze i drugi predmeti nadahnuti tom pustinjskom biljkom uljepšat će svaki dom!

Od 1972. do nedavno, kada su se posvuda počeli pojavljivati predmeti nadahnuti kaktusom, u dizajnu je postojao samo jedan takav predmet – smaragdnozelena vješalica za kapute od poliuretanske pjene, koju su dizajnirali Guido Drocco i Franco Mello. Bila je dio serije ‘I Multipli’, a proizvela ju je torinska tvornica namještaja Gufram, poznata po promicanju radikalnog dizajna.

HyperFocal: 0

U novom mileniju ‘Kaktus’ se proizvodio u limitiranim edicijama u različitim bojama. Posljednju – ovogodišnju – ediciju od 169 šarenih komada pod nazivom ‘Psihodelični kaktus’ dizajnirao je slavni britanski modni kreator Paul Smith. Naziv ne čudi, s obzirom na to da je ‘Kaktus’ nastao u vremenu psihodelije, a neke vrste te biljke sadržavaju psihodelične supstance zbog čega se od davnina koriste u magijskim ritualima. Guframova vješalica zasigurno je najskuplji kaktus na svijetu jer ćete primjerak iz nove edicije platiti oko šest tisuća eura.

No, postoje i mnogi drugi otkačeni predmeti koji nisu skupi: pepeljara u obliku kaktusa koju je dizajnirao Philippe Starck, stalak za čačkalice Johna Brauera ili vaze Jiříja Pelcla i Jaimea Hayona. Privlačni su i taburei s printom kaktusa koje je dizajnirao Talijan Maurizio Gallante te serija udobnih stolaca meksičke dizajnerice Valentine Gonzalez Wohrler.

Napisala: Ivana Ferenčak

Linker
20. travanj 2024 04:55