Getty Images
PUSTOLOVINA SLAVNOG GLUMCA

Benedict Cumberbatch: Opasni dani u Nepalu

Britanski glumac, koji sa suprugom očekuje drugo dijete, na snimanju filma "Doktor Strange" u Kathmanduu prisjetio se svoje mladenačke pustolovine koja je zamalo tragično završila.

Tek kada sam postao otac shvatio sam koliko je divno imati dijete. Poželio sam odmah imati cijelu gomilu - rekao je britanski glumac Benedict Cumberbatch (40) nakon što je njegova supruga, kazališna redateljica Sophie Hunter (38), prošle godine u lipnju rodila njihovo prvo dijete, sina Christophera Carltona. Želja mu se obistinila, a da par čeka drugo dijete, saznalo se prošlog tjedna na svjetskoj premijeri filma “Doktor Strange” u Los Angelesu, na koju je s njim došla i supruga - s jasno vidljivim zaobljenim trbuščićem. Roditeljske dužnosti nisu usporile Cumberbatchovu karijeru. Naprotiv, glumac koji se proslavio kao detektiv Sherlock Holmes u BBC-jevom serijalu “Sherlock” glavna je zvijezda holivudskog spektakla “Doktor Strange”, jednog od najvećih filmskih hitova ove jeseni. Snimljen je prema stripu iz 1963. o neurokirurgu Vincentu Strangeu koji u nesreći izgubi obje šake te u očajničkom pokušaju da vrati nekadašnju vještinu odlazi na Tibet u posjet guruu poznatom samo kao Ancient One. Ondje, pak, doživljava katarzu i kući se vraća kao superjunak. "Iskreno, prije filma nisam znao za strip. Međutim, privukla me priča o slomljenom čovjeku koji pobijedi svoje slabosti i potpuno se promijeni. U filmu ima puno akcije i humora, ali najvažnija je ipak ta njegova čudesna promjena" ­ rekao je glumac, koji je u mladosti i sam doživio čudesnu avanturu u Nepalu.

Getty Images
Sa suprugom Sophie Hunter, kazališnom redateljicom, s kojom je u braku od veljače prošle godine

Nakon što je, naime, završio prestižnu privatnu srednju školu Harrow, Cumberbatch je prije odlaska na studij odlučio godinu dana putovati po svijetu i uživati u životu. Nemirni duh odveo ga je i u Nepal, gdje je pre ko tjedna budističke svećenike podučavao engleskom jeziku, a vikendima bi odlazio na izlete: spuštao se na splavi niz rijeku Kali Gandaki i putovao po pustinji u indijskoj po krajini Rajasthan, a pred najvećim izazovom našao se kad je krenuo planinariti. Kako nije imao dovoljno novca, s trojicom prijatelja, neiskusnih kao što je bio i on, odlučio je u planine otići bez lokalnog vodiča. Mladići su na velikoj visini zbog manjka kisika počeli halucinirati i izgubili se u divljini.

Sanjao sam neobične snove koji su izgledali posve stvarno pa ponekad nisam znao jesam li budan ili sanjam.

Kad su on i njegovi prijatelji ostali bez hrane, uplašili su se da će njihov izlet završiti tragično, no imali su sreće; nakon nekoliko dana lutanja nabasali su na neko selo čiji su ih stanovnici spasili. ­"Ponudili su me nečim što mi je tada izgledalo kao najdivnije jelo: neoprane zeljaste biljke i zdjelu s jajima od kojih sam otrovao želudac. No, nisam nimalo žalio, ipak sam preživio. Tko zna kako bi sve završilo da nismo naišli na njih", prisjetio se godinama kasnije Cumberbatch. Nakon što se vratio iz Nepala upisao je studij glu me na čuvenoj Londonskoj akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti i tako nastavio stopama roditelja. Njegova majka je glumica Wanda Ventham, kod nas najpoznatija po ulozi punice Rodneyja Trottera iz serijala “Mućke”, kao i otac Timothy Carlton, koji je obiteljsko prezime Cumberbatch odbacio na nagovor svog menadžera.

Getty Images
U filmu "Doktor Strange" glumi kirurga koji postaje superjunak, a partnerice su mu Tilda Swinton i Rachel McAdams

Dvadeset godina nakon mladenačke avanture koja je mogla tragično završiti Cumberbatch se vratio u Nepal radi snimanja filma “Doktor Strange”. ­"Prvih nekoliko dana snimanja bilo je prilično mirno. Kako sam zbog lika imao dugu kosu i bradu, nitko me nije prepoznavao niti zaustavljao na ulici. A onda je netko na Twitteru objavio da snimam film u Kathmanduu i već sljedeći dan obožavatelji su okružili set pa više nisam mogao mirno šetati gradom. Ne žalim se zbog toga jer volim svoje obožavatelje, no tada sam shvatio da vjerojatno ne postoji kutak na svijetu gdje mogu pronaći mir." rekao je nedavno. ­"Netko mi je rekao kako je na internetu pročitao kako moj brak nije stvaran nego je samo reklamni potez. Svjestan sam da ljudi svašta pišu o slavnima, ali ovo je zaista pretjerano. ", požalio se te dodao kako upravo zbog toga, baš kao i junak kojeg glumi u filmu “Doktor Strange”, ima dva lica - ono javno koje pokazuje na premijerama i ono privatno, koje ljubomorno čuva od javnosti.

Članak je izašao u Gloriji broj 1138, 27. listopada 2016.

Linker
25. travanj 2024 09:30