Getty
INSPIRACIJA

Bajkerica - modni klasik za sve prigode

Povijest kožnate jakne vezana je uz motocikle, pankeri i rokeri uzeli su je ‘pod svoje’, a danas je nose i šminkerice – uz romantične večernje haljine.

Motoristička jakna danas je modni klasik pa je nose i oni koji nikad nisu (a i neće) ‘zajahali’ motor. Ove sezone može se naći u kolekcijama većine svjetskih kuća – ukrašena zakovicama i štrasom, vezena, u boji, s kombinacijom razlicitih vrsta kože – a osim s trapericama i kožnatim hlačama, nosi se i s večernjim haljinama.

Osim dizajnera i poznatih ličnosti koji njome ističu svoj buntovni duh, za popularizaciju jakne zaslužni su i poduzetnici – Amerikanci Bill Harvey te braća Arthur i Walter Davidson, osnivači tvrtke Harley-Davidson. Naime, prvi model Perfeto, koji je dizajnom podsjećao na jakne kakve su nosili piloti u I. svjetskom ratu, njen ‘izumitelj’ – proizvođač balonera Irving Schott – prodao je 1928. u njihovoj njujorškoj trgovini motora i motorističke opreme. Otada je bajkerska jakna – uz, naravno, harley – simbol bajkerske kulture, a mi smo odabrali savršene komade za ovu jesen.

Napisala Anela Martinović; Odabrala Iva Gradišer; Fotografije Matej Dokić

Foto: Splash

Linker
19. travanj 2024 10:57