U kojoj ih god verziji poslužili – pečene, kuhane ili sirove – kamenice imaju isti učinak: aktiviraju receptore za osjećaj užitka.
Pripremili smo vam četiri recepta za afrodizijak iz mora.
NA ŽARU
Sastojci (za 4 osobe):
20 kamenica, malo suhog bijelog pelješkog vina, malo maslinovog ulja, prstohvat sitno narezanog peršina, malo zelene salate, 4 kriške limuna
Priprava:
Kamenice otvoriti i ostaviti meso u dubljem dijelu ljušture. Pokapati bijelim vinom, maslinovim uljem, popapriti i dodati malo peršina. Peći kratko na gradelama ili u plehu u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Čim provre, kamenica je gotova. Servirati na podlozi od zelene salate s kriškom limuna.
POHANE
Sastojci (za 4 osobe): 20 kamenica, 1-2 jaja, oštro brašno, krušne mrvice, 1 dl biljnog ulja
Priprava:
Kamenice otvoriti i uvaljati u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Kratko pržiti u ulju, odložiti na papirnati ubrus i poslužiti.
JUHA OD KAMENICA
Sastojci (za 4 osobe):
12 malostonskih kamenica, 4 žlice maslinova ulja, 1 žlica brašna, 2,5 dl ribljeg temeljca, 1 dl suhog bijelog pelješkog vina, stonska sol i papar po želji, malo sitno nasjeckanog peršina
Priprava:
Otvoriti kamenice netom prije kuhanja pa sadržaj staviti u zdjelicu. Na maslinovu ulju zapržiti brašno pa podliti ribljim temeljcem. Dodati vino, posoliti i popapriti prema želji. Dodati peršin i kamenice te kuhati 5 minuta. Prije posluživanja nakapati s nekoliko kapi maslinova ulja.
SUSHI
Sastojci (za 4 osobe): 4 kamenice pohane u tempuri, 2 nori alge, 1 šalica kuhane riže za sushi, pola avokada, pola svježeg krastavca, malo sitno narezanog svježeg đumbira, malo umaka od soje, pola žličice wasabija (japanski hren), malo sezama poprženog na suhoj tavi
Priprava:
Nori alge oprezno zagrijavati iznad plamena dok ne potamne. Staviti na podložak, na donji dio rasporediti rižu. Posuti sezamom i dodati kamenice. Na svaku algu slažu se 2 kamenice u tempuri. Dodati tanko narezan avokado i krastavac, zarolati i narezati na četiri dijela. Poslužiti s umakom od soje, wasabijem i đumbirom.
Napisala Tanja Vučičević; Fotografije Matej Dokić; Pripremljeno u Oyster & Sushi Baru Bota u Zagrebu