NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Samo u novoj Gloriji

2020. u znaku hrabrih žena: Ovo su istinske heroine godine prepune izazova

Godinu na izmaku, koja nas je iz temelja prodrmala i promijenila, zaključujemo na jedini ispravan način - naslovnicom koju ne krase domaće zvijezde, nego žene čija su nas herojska djela zadivila, dala nam snagu za dalje, čak i u najtežim danima kada se borimo s koronavirusom, posljedicama potresa, poplava...

Predstavljamo Gloria junakinje 2020.: Hrabre žene za novo doba

Da će Glorijina naslovnica ove godine biti potpuno drukčija, bilo nam je jasno još početkom srpnja. Nekoliko tjedana kasnije Zagreb je pogodilo veliko nevrijeme, a jedna je mlada žena hrabro skočila u poplavljeni podvožnjak i spasila invalida iz auta. Kasnije, na snimanju novogodišnje naslovnice, priznala nam je da se i sama iznenadila koliko je voda usred ljeta bila - hladna.

Taj nas je dramatični trenutak uvjerio da je odluka o potpuno drukčijoj naslovnici jedina ispravna. Jer ovo je godina u kojoj pažnju trebaju dobiti one koje to istinski zaslužuju - liječnice i medicinske sestre s prve linije obrane protiv koronavirusa, požrtvovne majke, djevojke koje se ne boje reći ne zlostavljanju, doktorice čije su odluke spasile nedonoščad nakon potresa, odvažne poduzetnice...

Stoga mi je iznimno drago što smo sve te žene uspjeli okupiti na snimanju novogodišnjeg specijala. Iako nisu navikle na pažnju javnosti, sve su pristale biti dio Glorijine naslovnice zbog svojih bližnjih, djece, roditelja, kolega... Kao da im time žele odati priznanje za sve one trenutke kada nisu bili skupa.

Njihove priče doista slamaju srca: unatoč herojskim djelima, u ovoj godini izgubile su članove obitelji, samozatajno se nose sa zloćudnim bolestima i obiteljskim problemima, a glasno protestiraju protiv nepravde u društvu. Bore se i hrabro koračaju dalje. Neka nam njihove ispovijesti budu inspiracija, utjeha i snaga. Što se mene osobno tiče, osjećam se sigurnije i lakše mi je zakoračiti u 2021. (bez obzira na to što ona nosi) znajući da u mojoj okolini žive one - junakinje našeg doba.

image
CROPIX

Kristinka Šćavina upoznaje nas s Gloria junakinjama

Vjerujem da će se čitateljice Glorije složiti s nama da ovu, turbulentnu 2020. nisu obilježile zvijezde. Pečat su joj dale posve obične žene, majke, sestre, prijateljice... koje su u najtežim trenucima pokazale iznimnu hrabrost, snagu, ustrajnost i dobrotu. One su stvarne Glorijine junakinje i zato su u godini koja je bila za sve veliki test ljudskosti zaslužile da budu na našoj novogodišnjoj naslovnici. To su žene koje svojim djelima griju srca i ovu zemlju čine boljim mjestom za život. Nikakve superjunakinje, nego obične ‘cure iz susjedstva’, čije su moći čisto srce i vjera u dobro. Zato je snimanje ove godine bilo puno emocija, a meni ih je posebno izazvao Šimun, trogodišnjak čija se mama kao lavica borila da njezin sin, unatoč poteškoćama, krene u vrtić.

image
VEDRAN PETAH/CROPIX

Damir Leljak upoznaje nas s još jednom ženom vrijednom divljenja

Među snažnim i uspješnim ženama koje su obilježile godinu na izmaku svakako je i bojnica Jelena Srakić Turbić. Ona je supruga, majka i časnica koja se može pohvaliti da je bila prva žena na zapovjednoj dužnosti u mirovnoj misiji u Siriji, a sada je jedina Hrvatica u bazi NATO-a u Izmiru. Razgovor smo zbog udaljenosti odradili telefonski, a jedna od glavnih tema bio je razorni potres u Egejskoj regiji koji je prije dva mjeseca osjetila i Jelena. Otkrila nam je kako je doživjela te trenutke neizvjesnosti i straha, koji ni nama u Hrvatskoj nisu strani. Jer uoči završetka ovog broja zatreslo se tlo na području Siska i Petrinje, a posljedice su strašne.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Ines Stipetić u gostima kod Barbare i Lukasa Nole

U domu Barbare i Lukasa Nole nikada nećete ostati gladni, pa čak i ako dođete nenajavljeni. A kada se nađu sa svojim bliskim prijateljima i velikim gurmanima, Željkom Udovičić i Milanom Pleštinom, svaki razgovor završi na hrani. Naime, jedni drugima na dar ne nose parfeme i čokolade, već delicije poput zečeva, fazana, veprovine, finih pašteta ili rijetkih sireva. S Lukasom sam išla u osnovnu i srednju školu i kao mladić nije ničim pokazivao da će izrasti u odličnog kuhara. Dečki iz ove priče uistinu su vrsni kuhari, ali za njima ne zaostaju ni njihove bolje polovice, kojima je samo problem kako od svojih muževa - doći do štednjaka.

Novi broj magazina Gloria u prodaji je od srijede. 30. prosinca i online.

image
NASLOVNICA: NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U novoj Gloriji čitajte i ove teme:

JOSIPA MARAS Obitelj i vjera kao najveća snaga u borbi protiv bolesti

STIL ŽIVOTA Dobro došli u grad od leda

KUHINJA: LUKAS I BARBARA NOLA Novogodišnje delicije u novom domu

PUTOVANJE: KRISTIJAN ILIČIĆ Afganistan: ljepote u zemlji straha

FELJTON: VAN CLEEF&ARPELS Vječni sjaj dijamanata

Linker
26. travanj 2024 16:55