Saša Burić / Hanza Media
Moja dubrovačka trilogija

Tretman koji će pamtiti: Renata Sopek uživala u blagodatima eteričnih ulja koja nisu na prodaju

Osim intenzivne tjelovježbe, ljetni rituali televizijske voditeljice i trenerice fitnessa Renate Sopek, otkrila je za magazin Gloria, su i personalizirani njegujući tretmani u kojima se koriste ‘sveti’ sastojci s juga Hrvatske.

Premda je Renata Sopek toliko utrenirana da bi se moglo reći kako više ne mora prstom maknuti, za nju i njezino tijelo opuštanja nema ni ljeti. Pritom ne samo da redovito vježba, što je njezina poruka kao ambasadorice projekta "Aktivna Hrvatska", nego odlazi i na profesionalne tretmane za njegu kože - od stopala pa naviše. Kad je u Dubrovniku, zagrebačka televizijska voditeljica, trenerica fitnessa i stručna specijalistica za odnose s javnošću, odlazi u Anjana Spa - Holistički wellness centar hotela Rixos Premium Dubrovnik.

Vjerujući u praiskonske elemente - boje, mirise, zvukove, zemlju i vodu - menadžerica wellnessa Sandra Skledar upravo je na temelju njih kreirala i zaštitila tretmane s potpisom Rixos Premium Dubrovnik, u kojima se koriste navedeni elementi i prirodni proizvodi s dubrovačkog područja. Uz maslinovo ulje i glinu, tu su i stonska sol, koja se smatra najčišćom na svijetu, te masažna ulja.

Ja sam odabrala tretman Ragusa, što je staro ime Dubrovnika, i ulje Ružmarin.

Zovu se Ružmarin, Bor i Lavanda, proizvedena su u ljekarni Male braće na Stradunu i ne mogu se kupiti. Svakom gostu se otvara njegova bočica koju dobije na dar, a odabire je intuitivno, prema vlastitim osjetilima. Ovakav pristup zdravlju i ljepoti nalaže, naime, da sami prepoznamo ono što nam je potrebno.

"Ja sam odabrala tretman Ragusa, što je staro ime Dubrovnika, i ulje Ružmarin. Tretman je namijenjen onima koji žele uživati u dodiru, snazi prirode i aromaterapiji s dozom luksuza", govori Renata Sopek i dodaje kako su ključni dijelovi tog rituala (traje 90 minuta, a cijena mu je 1400 kuna) detoksikacija organizma kroz stopala, masaža cijelog tijela te ispijanje organskih čajeva za energizaciju ili opuštanje. U ponudi ih je više od 110, a Renata je poželjela Harmony, zeleni čaj s komadićima citrusa. Nakon što je postigla ravnotežu duha i tijela, 'nahranivši' ih pritom blagotvornim sastojcima, odradila je žestoki trening. Iako je redoslijed mogao biti i obrnut.

Split 19072020  
Bjuti sa Renatom Sopek u dubrovackom hotelu Rixos Libertas                                                 Foto : Sasa Buric  / Cropix
Saša Burić / Hanza Media
Opuštajuća masaža Renatu je potpuno vratila u život.

Masaža samostanskim uljima

Da bi izbjegli upale ili istegnuće mišića, aktivni vježbači trebali bi se redovito masirati. Prije ljeta odradim deset ručnih anticelulitnih masaža jer potiču cirkulaciju i izbacuju višak tekućine iz tijela, a inače biram sportske i opuštajuće. Posebno u području ramena čiji su mišići zbog rotacija u boksu najviše 'na udaru'. U Rixosu sam odradila masažu cijelog tijela - s uljem ružmarina koje opušta mišiće nakon treninga i fizičkih napora - a pritom sam uživala i u 'dodiru' povijesti. Mirisna i ljekovita ulja se, naime, samo za wellness kreiraju u glasovitoj dubrovačkoj ljekarni Male braće utemeljene 1317., što je svrstava među najstarije u Europi. A osim što otklanja bol, masaža mi pomaže da pobjegnem od svakodnevnih problema jer barem u tih 45 minuta ne slušam zvonjavu mobitela.

Veronica Arevalo / Svadbas Photography
Ulja ljekarne Male Braće ne mogu se kupiti u slobodnoj prodaji.

Kupka s ružmarinom

Dok se neke žene pedikiraju samo ljeti, prije nego što uskoče u otvorenu obuću, ja to činim cijele godine. Koža mi je općenito suha pa uz lice i tijelo i stopala svakodnevno hidratiziram kremama i uljima. A kamen ili strugalica za petu važan je dio mog kozmetičkog accessoirea. Čim malo zatopli izlazim iz tenisica i spremna sam za otvaranje sezone japanki, natikača i sandala - što s niskom, što s visokom petom. Kako morska voda i česta tuširanja dodatno isušuju kožu, uz kućnu njegu stopala, potrebni su mi i profesionalni tretmani. Poput ovog u Dubrovniku, u kojem se stopala ‘toćaju’ u aromatičnoj kupki sa stonskom soli i svježim ružmarinom. Ta je biljka među najjačim prirodnim antioksidansima, potiče detoksikaciju, rashlađuje u ljetnim danima te blagotvorno djeluje na um. Istraživanja su, naime, pokazala da udisanje mirisa ružmarina smanjuje razinu kortizola, poznatijeg kao hormon stresa. Nakon tog tretmana prodisali smo i ja i moja stopala.

Split 19072020  
Bjuti sa Renatom Sopek u dubrovackom hotelu Rixos Libertas                                                 Foto : Sasa Buric  / Cropix
Saša Burić / Hanza Media
Opuštanje je važno koliko i fizička aktivnost, a nitko to ne zna bolje od Renate Sopek.

Borbena fizička aktivnost

Nema tjelovježbe koju kao dugogodišnja trenerica fitnessa i autorica DVD-a za postizanje dobre forme nisam prakticirala. Bilo da je riječ o plesovima, kao što je zumba, o jogi, pilatesu... Ipak, najviše volim intenzivne i žestoke treninge, poput boksa ili kick boxinga, koje kombiniram s drugim aktivnostima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Fizički je iznimno naporno, ali barem nije dosadno, i odradi se trening cijelog tijela. Osim toga, boks uklanja stres i negativnu energiju pa mi instruktori Dado, Bojan i Alen često kažu da nakon tih sat vremena treniranja izgledam kao da sam procvjetala. Boksam barem dvaput tjedno i svaki put radimo nešto novo. Vježbamo jedan na jedan, katkad sam sa sparing-partnerom, i koristim razne rekvizite, poput fokusera ili vreće za boks. Volim i grupne adrenalinske sportove, čak sam svojedobno sa svojim timom pobijedila na 10. hrvatskoj rafting regati u kanjonu Zrmanje.

Čitajte i:

Uvijek isto mlada: Pet holivudskih trikova Sandre Bullock zbog kojih joj godine ne mogu ništa

Heidi Klum otkrila tajne savršenog tena: Lice čisti neočekivanim proizvodom iz drogerije

Parfemi kao mirisni bijeg od stvarnosti: Svakim otvaranjem bočice vode nas u neki ljepši svijet

Linker
24. ožujak 2024 16:58