Vodič korak po korak

Znate li što je biohakiranje prehrane? Trend koji nam treba da izvučemo najbolje iz organizma

Očite prednosti uspješnog biohakiranja bile bi poboljšan sastav tijela (manje masnoće, više mišića), bolje fokusiranje i poboljšane kognitivne funkcije mozga te smanjen rizik od bolesti.

Iako zvuči kao metoda iz nekog filma znanstvene fantastike, biohakiranje je trend koji je itekako prirodan i organski. Radi se o metodi koja pomoću trikova, takozvanih "hackova" pokušava povećati produktivnost tijela i mozga. Osnovna ideja je da sve što unosimo (ili ne unosimo) u organizam ima ogromno djelovanje na naše ponašanje, zdravlje, izgled i na kraju na sva naša postignuća.

Ovu metodu nisu osmislili neki zli znanstvenici u skrivenim laboratorijima, nego nutricionisti, koji su jednostavno na isti kup stavili ono što već znamo, prehrani se ne pristupa odvojeno od ostatka života i drugih navika.

Neke očite prednosti uspješnog biohakiranja bio bi poboljšan sastav tijela (manje masnoće, više mišića), bolje fokusiranje i poboljšane kognitivne funkcije mozga, smanjen rizik od bolesti, pogotovo od dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja (poput Alzheimerove bolesti...). Zvuči idealno za ova stresna vremena u kojima se nalazimo.

image
Bobićasto voće i povrće trebali bi se naći na svim jelovnicima tijekom dana.
KARLY GOMEZ/UNSPLASH

Biohakiranje korak po korak

Ono što stručnjaci koji proučavaju ovakav cjeloviti pristup kvaliteti prehrane preporučuju jest da treba početi od osnova - nikakav trik, uporaba suplemenata ili pametnih naprava ne može nadoknaditi lošu i siromašnu prehranu.

Čitajte i: Post je trend, a ne pokora: Mirna Maras otkriva kako se riješila naslaga oko struka i vratila energiju

Čitajte i: Topi kile, regulira hormone, ubrzava metabolizam i štiti od bolesti! Sve o prehrani po režimu 16:8

Kuhanje hrane: Tako bismo se trebali pobrinuti da 80 posto naše prehrane čini prirodna, neprerađena hrana. Eliminacijom procesirane i rafinirane hrane, treba se usredotočiti na cjelovite namirnice bogate esencijalnim hranjivim tvarima.

Vitamini: Svakoga dana trebalo bi posjesti barem šest porcija povrća i bobica. Te dvije skupine, pogotovo bobičasto voće, prebogata su prebiotičkim vlaknima (ona koja podržavaju crijeva), vitaminima, mineralima i antioksidansima - koje će osim zdravlja poboljšati vaše fizičke i mentalne učinke.

image
Hidratacija je osnova bez koje nikakvi trikovi nemaju smisla.
PONTUS OHLSSON/UNSPLASH

Hidratacija: Dvije velike čaše vode - trebale bi biti prva stvar koju unesete u sebe onog trena kad otvorite oči. Ne može biti jednostavnije od ovoga, za to nije potrebna priprema, velika nabavka niti mnogo novca. Uzalud su svi pokušaji 'hackiranja' organizma, ako je on dehidriran. Dvije velike čaše vode nakon ustajanja iz kreveta, nadomjestit će noćni gubitak vode i vratiti tijelo u funkciju.

Bez grickanja: Zaboravite na grickanje. Maleni 'međuobroci' kojih nismo ni svjesni, obično su rezervirani za nezdrave namirnice i sabotiraju sav naš trud za zdravim načinom života. Osim toga nezdravi zalogaji smanjuju razinu energije, kognitivnu funkciju, a na kraju nas i debljaju. Držite se čvrstog rasporeda od dva do četiri pravilna i uravnotežena obroka.

Suplementi: Jednom kada prehranu dovedemo u red i balans, možemo krenuti sa suplementima od supernamirnica koje će potaknuti naš organizam u još veća postignuća. Tu je ključno osluškivati vlastiti organizam i uzimati ono za što se uvjerimo da nam odgovara.

Čitajte i: Čišćenje po principu intuitivnog posta: Nov koncept ishrane koji je oduševio Gwyneth Paltrow

Čitajte i: Vježba koja je postala hit zbog lakoće i rezultata: Jeste li čuli za 12-3-30 i njezine magične učinke?

image
Zaboravite na grickanje te svakog dana osmislite 2 do 4 cjelovita obroka.
ALEXANDRA ANDERSSON/UNSPLASH

Stil života: I za kraj, ali ne najmanje bitno - biohakiranje nema apsolutno nikakvog učinka, ako naš stil života ne prati ono što unosimo u tijelo. Nikakva hrana, ni suplementi neće nadoknaditi nedostatak sna ili izostanak vježbanja. Na svakome od nas je da se pobrine da svakog dana odspava sedam do devet sati, kao i da se svakodnevno kreće - uključujući i dnevne šetnje. Na tjednoj bazi trebalo bi ubaciti i nekoliko treninga snage.

Meditacija: Mindfulness, odnosno meditacija svjesnosti također je ključna tehnika za biohakiranje - budući da svakome tko je prakticira donosi mnoštvo blagodati - od poboljšanog sna, boljih prehrambenih navika, smanjenog stresa i pozitivnih blagodati za širok raspon zdravstvenih stanja.

Linker
18. travanj 2024 04:15