Getty Images
zdravlje iz teretane

Znate li koliko je često potrebno vježbati da biste očuvali svoje zdravlje?

Nema potrebe da se svaki dan iscrpljujete u teretani kako biste ostali fit i zdravi: nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Sydneyju dokazuje da je vježbati dovoljno samo dva puta tjedno.

Smanjen rizik od kardiovasularnih bolesti, karcinoma i svih ostalih modernih boljki uzrokovanih sjedilačkim načinom života - sve to za samo dva odlaska u teretanu tjedno.

Australski znanstvenici proveli su studiju na 63 591 weekend warriora - tako su, naime, nazvali osobe koje se tjelovježbom bave dva puta tjedno i na to potroše 75 minuta ako se radi o intenzivnom treningu ili 150 minuta ako je rekreativno bavljenje sportom u pitanju. Rezultati analize podataka pokazuju da se rizici od oboljenja od spomenutih bolesti u tom slučaju smanjuju za 30 posto. I čak nije problem ako niste jako redoviti - bitno je da se krećete.

Getty Images

"Vrlo je ohrabrujuće znati da sa samo dva odlaska u teretanu tjedno možemo puno učiniti za svoje tijelo te smanjiti rizik od preuranjene smrti. Pogotovo za one koji se muče ostvariti sulude norme u ime zdravlja." - izjavio je Emmanuel Stamatakis, autor studije.

Dakle, sve što je potrebno da bismo ostali zdravi je sat ili dva "žrtve" svaki tjedan i pritom nitko ne kaže da to mora biti u zatvorenom. Plešite, trčite, češće koristite stepenice, penjite se u brda, a ako vam je potrebna dodatna motivacija, u galeriji donosimo komade zbog kojih ćete se poželjeti sportom.

Linker
25. svibanj 2022 20:35