Getty Images/iStockphoto
Abeceda sjaja

Zimski kozmetički hit priuštite svom licu još danas

Vitamini su zimski kozmetički hit jer koži daju blistavost - hraneći je izvana i iznutra, obnavljajući stanice, djelujući protuupalno... A voli ih i kosa jer pospješuju njezin rast i jačaju strukturu vlasi.

VITAMIN A

Vitamin A1, poznatiji kao retinol, zlatni je standard antiagea. Isprva se koristio kao lijek za akne, međutim, otkrivena je i njegova učinkovitost u pomlađivanju kože. Ponaša se, naime, kao svojevrsni komunikator između stanica – veže se za njih te ih potiče da se ponašaju kao svoje mlađe i zdravije verzije. Tako im ubrzava obnovu, što rezultira čvršćom kožom i svjetlijim tenom te smanjuje vidljivost mrlja, akni i pora. Ipak, treba biti oprezan: iako na tržište stalno pristižu formule koje koža sve bolje tolerira, retinol može iziritirati površinski sloj pa ga u režim njege treba uvoditi postupno, u početku svaki drugi ili treći dan. Uz to, bolji je izbor za noćnu njegu jer povećava osjetljivost kože na sunce pa se uz retinol preporučuje i korištenje visokog SPF faktora.

Skeyndor Power Retinol anti-age krema s čistim koncentratom retinola 412,93 kn

Advanced Nutrition Skin Complete sadrži vitamine A i D te fitonutriente te djeluje kao anti-aging zaštita 382 kn

VITAMIN B

U skupini vitamina B jedan se u kozmetičkoj industriji u posljednje vrijeme posebno izdvaja - B3, odnosno niacinamidu, koji se pokazao iznimno blagotvornim, osobito kod masne kože i one sklone nepravilnostima. Ne samo da djeluje kao antibiotik, već regulira i lučenje sebuma, snažno hidratizira kožu i smanjuje vidljivost bora. Osim toga, uspješan je u borbi protiv hiperpigmentacije jer usporava prijenos melanina do površine kože zbog čega može biti dostojna zamjena za znatno skuplje preparate s vitaminom C. Ono što ga čini iznimno korisnim jest njegova moć povećanja proizvodnje ceramida, skupine lipida bitne za zaštitu kože: B3, naime, izvanredno štiti od vanjskih utjecaja. Vitamini B skupine važni su i za zdravlje kose, pogotovo B5 (pantotenska kiselina) koji potiče rast, te biotin, koji potiče oporavak oštećene i suhe kose.

Nikel krema s ružom i kompleksom B3

Klorane šampon s vitaminom B za jačanje korijena kose 73,30 kn

D'oliva gel za tuširanje s maslinovim uljem i vitaminima 59,90 kn

VITAMIN C

Trenutačno najblistaviji vitamin u svijetu kozmetike jest vitamin C. Ne samo da je jedan od najmoćnijih antioksidansa, nego i pomaže kod izbjeljivanja mrlja i ujednačava ten. No, njegovo djelovanje ne prestaje na površini kože: mnoga su istraživanja dokazala da nanošenje preparata s ovim vitaminom stimulira proizvodnju kolagena, a više kolagena znači i - zategnutiju kožu. Jedna napomena: da bi vitamin C lakše dospio do dubljih slojeva kože, dermatolozi preporučuju da se redovito radi piling kako bi se odstranile odumrle stanice s površine kože i tako mu se oslobodio put. Korist za kožu najveća je ako ga se uzima kroz serum s koncentracijom vitamina C od minimalno 20 posto.

Vichy Liftactiv Fresh Shot serum 214,48 kn

Nivea Q10 Plus C Energy noćna krema 92,90 kn

Filorga NCTF Intensive Serum Supreme za regeneraciju kože 648 kn

VITAMIN D

Tijekom zime nam, zbog manje sunca, kronično nedostaje vitamina D: i dok se D3 preporučuje unositi oralno, dermatolozi naglašavaju važnost preparata obogaćenih vitaminom D2 u njezi kože. Tradicionalno, on se koristi u liječenju psorijaze ili dermatitisa, no zbog jakih protuupalnih svojstava i na zdravu kožu djeluje pomlađujuće. Pokazao se i kao moćan zaštitnik kože od slobodnih radikala. Stoga je odličan izbor za osjetljivu kožu, ali i onu sklonu aknama - jer smanjuje njihovu pojavu. Premda ga tijelo sintetizira kad smo izloženi suncu, on ne samo da štiti kožu od UV zračenja, već i popravlja već učinjenu štetu.

Homemade skin care and body scrubs with green natural ingredients aloe vera ,aromatic salt ,avocado scrub and spa stone set up on white shabby wooden background. Zen spa and oriental spa theme.
Getty Images/iStockphoto

Dr. Brandt Power Dose D hidratantni serum 526,50 kn

Apivita Lip Care balzam za usne s propolisom 55,64 kn

Spring Vitamins & minerals kapsule s visokim koncentracijama vitamina D, E i B 128,13 kn

VITAMIN E

Iako je u posljednje vrijeme možda zasjenjen popularnijim vitaminima A i C, vitamin E je klasik u njezi kože. Radi se, naime, o jednom od najmoćnijih antioksidansa i odličnom rješenju za suhu i osjetljivu kožu. Ima nevjerojatnu moć hidratacije, zbog čega koži trenutačno daje ‘popunjen’ izgled i mekoću. Kada se koristi u kombinaciji s vitaminom C, stvara gotovo neprobojan štit od slobodnih radikala te sprečava oštećenje tkiva i preuranjeno starenje. Vitamin E jednako je blagotvoran i za kosu, jer stimulira širenje kapilara i poboljšava prokrvljenost vlasišta tako da potiče rast kose.

L'erbolario ulje argana obogaćeno vitaminom E 192,50 kn

Dr. Organic regenerator za obnavljanje strukture kose 69,90 kn

Chanel Hydra Beauty Flash balzam s kombinacijom vitamina E i C 448 kn

Linker
18. travanj 2024 15:30