Blic pedikura!

Vrijeme je za sandale: Uz ovih nekoliko trikova uredite stopala poput profesionalca

Zapeli ste na listi čekanja, a želite što prije obuti ljetnu obuću? Pribor i tretmani za kućnu uporabu jednostavniji su nego ikad dosad, no treba ih koristiti umjereno i - mirne ruke.

Zaboravili ste se na vrijeme naručiti na pedikuru pa ste dobili termin tek za mjesec dana? Ne očajavajte, izbor proizvoda za kućnu njegu stopala doista je nema čega nema - od kremica, pilinga, maski i seruma do high-tech kadica i brusilica za uklanjanje zadebljale kože i uređenje noktiju - pa možete napraviti blic tretman stopala za prvu pomoć.

image

Nakon rezanja, rašpicom lagano obradite rub nokta da ne bude oštar.

PHOTOALTO/PROFIMEDIA

No, pritom treba uzeti u obzir da u održavanju ljepote i zdravlja od gležnjeva naniže vrijedi pravilo da proizvode koristite s opravdanim razlogom i točno prema uputama. I da ne eksperimentirate, osobito ako imate neke tegobe sa stopalima. Naime, postoje dvije vrste pedikure: estetska i medicinska.

Estetska pedikura površinsko je uljepšavanje stopala kozmetičkim preparatima, rašpanjem zadebljale kože i uređivanjem noktiju - uz malo prakse i sami to možete glatko izvesti.

No imate li probleme, poput žuljeva, uraslih noktiju, natisaka i kurjih očiju, nipošto nemojte sami bušiti mjehure ni rezati kožu jer biste se mogli ozlijediti i izazvati infekciju. Svakako se obratite pedikeru, a po potrebi i podologu odnosno podijatru - medicinskom stručnjaku za prevenciju i liječenje bolesti stopala.

image

Lakirate li nokte, poželjno je prije laka u boji nanijeti podlak - bazu koja povećava trajnost gornjeg laka, a ujedno učvršćuje nokte i štiti ih od promjene prirodne boje.

EUCERIN

Lakirate li nokte, poželjno je prije laka u boji nanijeti podlak - bazu koja povećava trajnost gornjeg laka, a ujedno učvršćuje nokte i štiti ih od promjene prirodne boje, odnosno od toga da požute od čestog lakiranja. Mazanje stopala kremom uvijek se preporučuje na kraju kućne pedikure. Tako ćete si uvelike olakšati i manikuru jer ćete kremu nanijeti kad su vam nokti već lakirani i osušeni. Ako pak kremu stavljate prije lakiranja, najprije odmastite površinu noktiju.

image

Nokte režite ravno, a ne polukružno jer će u tom slučaju rasti u širinu i početi urastati u kožu.

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABA

Čitajte i: Homemade pripravci: Zdrave domaće maske za kosu koje možete jednostavno napraviti

Prvi korak - uređivanje i zaglađivanje

Osnove pedikure su okrepljujuća kupka (ne bi smjela biti jako topla nego umjerene temperature, i trebala bi trajati 15-ak minuta), uklanjanje tvrde kože te uređivanje noktiju. Budite oprezni sa strugalicama (npr. kamen plovučac, rašpica), pedikerskim britvicama te uređajima za ‘brušenje’ kože i poliranje noktiju jer njihova prekomjerna uporaba može izazvati iritacije i ozljede. Nokte režite ravno, a ne polukružno jer će u tom slučaju rasti u širinu i početi urastati u kožu, što može izazvati stvaranje zanoktica i upale. Nakon rezanja, rašpicom lagano obradite rub nokta da ne bude oštar. Štapićima za oblikovanje kožice noktiju po potrebi je možete lagano pogurati i izravnati.

image

Hidratantni balzam za stopala s ekstraktom hrasta plutnjaka i uljem avokada 121,90 kn.

FOTOGRAFIJE: BIRKENSTOCK

Drugi korak - dnevna njega

Nekima smeta kad su kreme za stopala gušće, masnije i sporije se upijaju, no poželjno je da krema ne bude samo hidratantna, nego da sadržava i masnoće, poput biljnih ulja i glicerina. Stoga ih treba nanositi uvečer, prije spavanja. Za dnevnu su njegu pak najpogodniji brzoupijajući i neljepljivi tretmani, kao što su pjene i serumi za stopala. Sve su popularnije maske i pilinzi ‘u čarapama’, a s potonjima budite oprezniji. Naime, čarape s kemijskim pilingom na bazi prirodnih kiselina mogu izazvati intenzivnije ljuštenje te iritaciju kože ako se koriste neumjereno.

image

Gel Effect Ultimate Shine, nijansa I'm Fresh 52,90 kn

FOTOGRAFIJE: REVOLUTION BEAUTY

I treći je korak - lakiranje noktiju! Nanosite li kremu na stopala prije lakiranja, ne zaboravite najprije odmastiti njihovu površinu.

Linker
20. travanj 2024 08:11