Vladimira Spindler
SOKOVI, JUHE I VARIVA

Vrijeme je za detoks: 3 recepta za zdravi početak godine

Nakon blagdanskih zabava organizam treba 'generalno čišćenje' - što je najbolje učiniti povrtnim sokovima, juhama i varivima

Varivo od bundeve i batata

Sastojci: 1 veći batat, ½ kg očišćene bundeve, 1 manja brokula, 1 limenka bio pelata, 2 šalice crvene leće, ½ šalice prosa, 200 g slanutka, 200 g graha, 40 g maslaca (ili kokosova maslaca), himalajska sol, čili, chimichurri po želji Opcija: 200 g pilećih prsa

Priprava: Na kockice nasjeckanu bundevu i batat staviti u hladnu posudu. Uliti vode da povrće bude pokriveno te dodati dvije šalice crvene leće i pola šalice prosa. Proso i leća služe kako bi zgusnuli varivo pa se tako izbjegne zaprška i dodatne kalorije. Stoga se dodaju na početku - da se raskuhaju i daju kremasto i gusto varivo. Kad zavre, smanjiti vatru i dodati bio pelat te kuhati desetak minuta, a potom dodati brokulu i cvjetaču te pustiti da lagano kuha još 20 minuta. Zbog prosa varivo treba svakih nekoliko minuta promiješati kako ne bi zagorjelo. Pred kraj dodati kuhani (ili iz konzerve) slanutak, grah i začine. Tijekom kuhanja dodavati vodu prema potrebi, da sve povrće bude prekriveno tekućinom. Za varivo s piletinom zagrijati maslac te na njemu na laganoj vatri pržiti piletinu narezanu na kockice, oko 5 minuta uz redovito miješanje, a možete je malo i posoliti. Dodati batat i bundevu i nastaviti pripremu kako je opisano. Piletina će se u varivu dovoljno dugo kuhati i bit će mekana i sočna.

Vladimira Spindler

Nektar od blitve

Sastojci: 100 g blitve, 2 jabuke, 1 kruška, 1 naranča Nektar od cikle: 1 cikla (veća), 1 jabuka, 1 mrkva, 1 kruška, 1 naranča

Priprava: Oprane namirnice jednu za drugom umetati u hladnu prešu ili centrifugalni sokovnik. Dobiveni nektar (oko 4 dl) pijuckati tijekom 2 sata. Svaki gutljaj treba ugrijati u ustima pa potom progutati. Tako se unosi maksimum hranjivih tvari, a ujedno se daje znak organizmu da je dobio kompletan obrok. Osim toga, tako je lakše osjetiti sitost.

Vladimira Spindler

Krem juha od povrća

Sastojci: 2 tikvice, 200 g mladog špinata, 1 glavica mladog kelja, 200 g cvjetače, 200 g brokule, 3 g organskog češnjaka u granulama, himalajska sol, bundevine sjemenke, chimichurri, bademi

Priprava: Oprane tikvice, cvjetaču, kelj i brokulu narezati na manje komade te staviti u vruću posoljenu vodu i kuhati deset minuta. Dodati špinat i još dvije minute kuhati poklopljeno na laganoj vatri. Ohladiti i usitniti u blenderu te staviti u posudu i dodati vodu u kojoj se povrće kuhalo, ili povrtni temeljac. Pustiti juhu da ponovno zavre i dodati čajnu žlicu organskog češnjaka u granulama. Prije posluživanja juhu posuti listićima badema, tostiranim sjemenkama bundeve i s malo chimichurrija ili nekog sličnog začina.

Vladimira Spindler

Pripremila i snimila: Vladimira Spindler; Recepti zagrebačkog restorana Gajbica

Linker
16. travanj 2024 06:58