Bez muke

Utonite u san s lakoćom i prospavajte noć u komadu: Šest trikova kojima svatko može zaspati u tren oka

Postoje različiti savjeti, tehnike i metode ako želite izbjeći bacanje i okretanje po krevetu prije nego što konačno zaspete, donosimo šest najučinkovitijih i najjdnostavnijih koje svatko može primjenjivati - odmah.

Vrućine nam opet dolaze, drugi toplotni val već je započeo, a očekuje se da će njegov vrhunac u četvrtak donijeti čak i 40 stupnjeva Celzija, stoga će se mnogi od nas opet mučiti s postizanjem sna. Zato bolje se pripremiti na vrijeme i mirno spavati ovaj tjedan (a i svaki drugi). Donosimo šest praktičnih savjeta koje možete početi primjenjivati već od sada.

Postavite točno vrijeme odlaska u krevet

Drugim riječima uspostavite rutinu koje ćete se držati. Najbolji način za to je da si odredite točno vrijeme kada ćete krenuti u krevet, čak i ako vam se u tom trenutku ne spava. Kroz nekoliko dana isprogramirat ćete mozak i bioritam da se u to vrijeme gasi.

image
Čitanje nezahtjevnog štiva iz papirnate knjige čini čuda za dolazak sna na oči.
UNSPLASH

Isključite elektroničke uređaje u spavaćoj sobi

Najbolje bi bilo da u spavaćoj sobi uopće nemate elektronike, ali kako to često nije moguće ugasite sve što ima ekran. Barem pola sata, a idealno bi bilo sat vremena, prije počinka nemojte gledati mobitel, skrolati po društvenim mrežama itd... Osim što će vam angažirati svijest, poznato je da plavo svjetlo ekrana razbuđuje.

Čitajte i: Kako se dobro naspavati unatoč svemu što nam se događa? Praktični savjeti za kvalitetan noćni odmor

Uspavajte se čitanjem u krevetu

Čitanje koje se preporučuje je ono s papira, uz dobru staru noćnu lampu. Nema boljeg trika za utonuti u san nego uz dobro štivo. Imate savršen izgovor za listanje malo 'lakših' knjiga poput krimića ili ljubića.

Pripazite što jedete

Povećani unos voća, povrća i mahunarki može poboljšati vaš san i skratiti vrijeme koje je potrebno da usnete u san. Imajte u vidu da sol i kofein povećavaju tlak i budnost, a šećer nam daje dodatnu energiju - možda bi bilo bolje namirnice pune tih sastojaka konzumirati kroz jutro. Ne zaboravite, čaša toplog mlijeka i žličica meda čine čuda za san.

Čitajte i: Ovo je voće idealna večera: Obožavaju ga još od pedesetih, rješava brojne tegobe s probavom

image
Pobrinite se da vam je posteljina lagana i čista.
UNSPLASH

Temperatura spavaće sobe neka bude hladnija

Ovih dana ovo je poseban izazov, no ako imate klima uređaj koji može rashladiti spavaću sobu svakako ga upalite prije nego idete spavati. Ako nemate tu mogućnost, stručnjaci preporučuju da svakako prozračite sobu tako da je preko dana držite zamračenom, a kako pada sunce rastvorite sve, prozračite ju i po noći omogućite strujanje zraka.

Pazite i na posteljinu

Kada nam je vruće zbog svega možemo biti nervozni, a čista i mirišljava posteljina na mnoge ljude ima smirujući utjecaj. Slobodno promijenite plahte i jastučnice i češće nego zimi - ipak se ljeti mnogo više znojimo. Od materijala preporučuju se lagani svileni materijali poput svilenog pamuka, satena i slično. Oni snižavaju temperaturu i umanjuju znojenje.

Čitajte i: Ne možete spavati po vrućini? Savjeti stručnjaka mogli bi vas iznenaditi i olakšati vam vrele noći

Linker
25. travanj 2024 08:35