POČELA SEZONA

Tri načina kako se prirodno ‘obraniti‘ od komaraca: Jefitnija i zdravija rješenja za vašu zaštitu

Citronela, prirodna ulja mente i lavande, crna kava. Prirodni repelenti jeftinija su, a često i učinkovitija rješenja.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar komarce je najavio početkom lipnja. Tu vijest dočekali smo s negodovanjem, jer svi znamo što nas čeka u večernjim satima. "Radi velike količine oborina u svibnju, na području grada Zagreba i okolice očekujemo broj jedinki proljetnih vrsta komaraca veći nego u prosječnim godinama", najavili su. No umjesto umjetnih repelenata, učinkovitost u toj obrani može se pronaći i u prirodi, ili u kuhinjskom ormariću. Donosimo nekoliko trikova.

Bilje - menta ili metvica i lavanda

Prirodni repelent metva ili metvica može pomoći u obrani od komaraca. Učinkovita je i u obrani od buha i raznih drugih insekata. Mentu držite u prostorijama gdje često boravite.

Eterično ulje lavande možete razrijedite s baznim uljima poput bademovog i nanesite na kožu. Ako imate difuzor, nekoliko kapljica možete staviti u destiliranu vodu i na taj način obraniti se od komaraca.

image
Biljka mente
PEXELS

Citronela

Citronela je već davnih dana poznata kao biljka koja je učinkovita u borbi protiv dosadnih kukaca. U raznim drogerijskim trgovinama dostupno je eterično ulje citronele. Pripravak možete napraviti i sami. Omjer ulja i alkohola može biti jedan naprama deset, odnosno 10 ml eteričnog ulja pomiješajte sa 90 ml alkohola (70 posto). Tekućinu stavite u raspršivač i raspršite po prostoriji. Druga opcija je da nekoliko kapljica eteričnog ulja stavite u hidratantnu kremu ili prirodno ulje koje imate kod kuće. Namažite kritične dijelove tijela.

Čitajte i: Majoneza od krumpira: Zdrava i potpuno biljna verzija umaka kojeg mnogi obožavaju i ne mogu ga se odreći

Crna kava

Talog kave skupljajte i stavite ga u aluminijsku foliju. Stavite negdje na tamno mjesto u kući dok se u potpunosti ne osuši. U prostoriji u kojoj boravite, zapalite osušeni talog s upaljačem. On će lagano izgarati, a komarci će biti na sigurnoj udaljenosti. Jednostavnija opcija je ta da otprilike tri žličice crne kave stavite na tanjurić i zapalite zrnca. Oni koji su ovo isprobali, garantiraju učinkovitost.

image
Možda i najjednostavnije rješenje je zapaliti usitnjena zrnca crne kave.
PEXELS
Linker
29. ožujak 2024 05:06