PRAVILA KETO DIJETE

Sve prednosti i mane dijete u koju se mnogi kunu: Ketogena dijeta je učinkovita, ali kratkoročno i pod nadzorom liječnika

Bliži se ljeto i svi žele izgledati bolje nego ikada. Jedna od najpopularnijih dijeta koja osim što pomaže u mršavljenju, pomaže i u poboljšanju cjelokupnog zdravlja, je ketogena dijeta. Ipak, kao i kod svake dijete, važno je znati granice kako ne bi trajno naštetili zdravlju.

Bliži se ljeto i svi žele izgledati bolje nego ikada. Jedna od najpopularnijih dijeta koja osim što pomaže u mršavljenju, pomaže i u poboljšanju cjelokupnog zdravlja, je ketogena dijeta.

Ketogena dijeta ili, popularnije, keto dijeta, podrazumijeva unos minimalne količine ugljikohodrata i visoke količine masti, a pokazala se korisnom i kod dijabetičara, oboljelih od raka, epilepsije i Alzheimerove bolesti, piše Healthline.

image
Sva hrana bogata ugljikohidratima u ovoj dijeti treba biti ograničena.
PEXELS

Ketogena dijeta nalaže drastično smanjenje količine ugljikohidrata u prehrani i povećanje unosa masnoća kao zamjenu. Na taj se način tijelo dovodi do metaboličkog stanja po kojem je dijeta dobila i ime - do stanja ketoze u kojem je organizam nevjerojatno učinkovit u sagorijevanju masnoće u svrhu stvaranja energije.

Čitajte i: Ova dijeta je novi hit u svijetu: Dozvoljen veći unos kalorija nego kod drugih, ali se neke namirnice moraju gotovo u potpunosti izbaciti

Nekoliko je popularnih varijanti ketogenih dijeta, a razlikuju se:

  • Standardna ketogena prehrana (SKD) u kojoj se unosi vrlo mala količina količine ugljikohidrata, a umjereno se unose bjelančevine i masti. Omjeri unosa su: 70% masti, 20% proteina i samo 10% ugljikohidrata
  • Ciklična ketogena dijeta (CKD) uključuje periode unosa veće količine ugljikohidrata unutar 5 ketogenih dana, nakon čega slijede 2 dana u kojima se unosi hrana s visokim udjelom ugljikohidrata.
  • Ciljana ketogena dijeta (TKD) dopušta unos ugljikohidrata između treninga.
  • Ketogena dijeta s visokim udjelom proteina slična je standardnoj ketogenoj prehrani, ali uključuje više proteina. Omjer je obično 60% masti, 35% bjelančevina i 5% ugljikohidrata.

Ketoza

Ketoza je stanje u kojem tijelo kao energiju koristi masti umjesto ugljikohidrata. Organizam se dovodi u metabolično stanje ketoze kada se drastično smanji potrošnja ugljikohidrata i ograniči opskrba tijela glukozom, odnosno šećerom, koji je glavni izvor energije.

Čitajte i: Novi trend u mršavljenju: Znate li što je dijeta 16:8, o kojoj se ovih dana priča?

Najučinkovitiji način izazivanja tog stanja je ketogena dijeta kojom se potrošnja ugljikohidrata ograničava na oko 20 do 50 grama dnevno te se povećava konzumacija masnoća iz mesa, ribe, jaja, orašastih plodova i zdravih ulja. U ketogenoj dijeti važno je umjereno konzumirati proteine zato što se oni mogu pretvoriti u glukozu i na taj način usporiti ulazak organizma u stanje ketoze.

image
Keto dijeta podrazumijeva unos minimalne količine ugljikohodrata i visoke količine masti.
PEXELS

To se metabolično stanje može dokazati testovima krvi, urina i daha, a javljaju se i simptomi poput povećane žeđi, suhih usta, učestalog mokrenja i smanjene gladi ili apetita.

Ketogena dijeta i mršavljenje

Keto dijeta zapravo pomaže pri mršaljenju i smanjenjuje rizik od mnogih bolesti. Istraživanja su, naime, pokazala da je kod mršavljenja keto dijeta jednako učinkovita kao i dijeta s niskim udjelom masnoća. Štoviše, ketogena dijeta je dovoljno zasitna da možete smršaviti bez brojanja kalorija.

image
Ketogena dijeta s visokim udjelom proteina slična je standardnoj ketogenoj prehrani, ali uključuje više proteina.
PEXELS

Ostale zdravstvene prednosti ketogene dijete

Ketogena prehrana nastala je kao način za liječenje neuroloških bolesti poput epilepsije, a istraživanja su pokazala dobar učinak i kod srčanih bolesti, raka, Alzheimerove bolesti, epilepsije, Parkinsonove bolesti, sindroma policističnih jajnika, dijabetesa, ali i ozljede mozga.

Čitajte i: Kraljica Letizia napokon je otkrila koja je dijeta zaslužna za njenu vitku liniju i lice bez bora

Hrana koja se u ketogenoj dijeti izbjegava

Sva hrana bogata ugljikohidratima u ovoj dijeti treba biti ograničena, a to se odnosi na:

  • slatko: sok, cijeđeni sok, smoothieji, kolači, sladoled, bomboni itd.
  • žitarice ili škrob: proizvodi na bazi pšenice, riža, tjestenina, žitarice itd.
  • voće: svo voće, osim bobičastog, poput jagoda
  • grah ili mahunarke: grašak, grah, leća, slanutak itd.
  • korjenasto povrće i gomolji: krumpir, batat, mrkva, pastrnjak itd.
  • nemasni ili dijetni proizvodi: majoneza s niskim udjelom masti, preljevi za salate i začini
  • neki začini ili umaci: umak za roštilj, senf od meda, teriyaki umak, kečap itd.
  • nezdrave masti: prerađena biljna ulja, majoneza itd.
  • alkohol: pivo, vino, alkoholna pića, miješana pića
  • dijetna hrana bez šećera: bomboni bez šećera, sirupi, pudinzi, zaslađivači, deserti itd.

Čitajte i: Dijeta koja to zapravo nije put je do vitkog i zdravog tijela: Uz intuitivnu prehranu jedite sve što želite

Hrana koja se konzumira u keto dijeti

  • meso: crveno meso, odrezak, šunka, kobasica, slanina, piletina i puretina
  • masna riba: losos, pastrva, tuna i skuša
  • jaja
  • maslac i vrhnje
  • sir: neprerađeni sirevi poput kozjih, vrhnja, mozzarelle
  • orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, sjemenke lana, sjemenke bundeve, chia sjemenke itd.
  • zdrava ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje avokada
  • avokado
  • povrće s malo ugljikohidrata: zeleno povrće, rajčica, luk, paprika itd.
  • začini: sol, papar, začinsko bilje i začini

Može li ketogena dijeta biti štetna?

Ipak, neki nutricionisti ne podržavaju ovu dijetu i smatraju je izrazito štetnom tvrdeći da je učinkovita samo kratkoročno i da može biti izrazito štetna.

Većina izgubljene težine u keto dijeti je težina vode, prema Lisi Cimperman, kliničkoj dijetetičarki u Medicinskom centru sveučilišnih bolnica Case u Clevelandu u državi Ohio.

image
Neki nutricionisti ne podržavaju ovu dijetu i smatraju je izrazito štetnom.
PEXELS

“Jednom kada vaše tijelo uđe u stanje ketoze, počinjete gubiti mišiće, postajete krajnje umorni i na kraju ulazite u stanje gladovanja. Tada je mršavljenje zapravo još teže”, rekla je Cimperman za Healthline.

Rudy Mawer, sportski nutricionist, iako ne vjeruje da keto dijeta uzrokuje gubitak mišića, smatra da ova dijeta nije pravi odabir za nekoga tko pokušava povećati mišiće.

Čitajte i: Želite isprobati keto dijetu? Nutricionistica objašnjava zašto to ipak nije dobra ideja

"Keto dijeta smije se provoditi samo pod kliničkim nadzorom i samo kratkotrajno", rekla je za Healthline Francine Blinten, R.D., certificirana klinička nutricionistica u saveznoj državi Connecticut. "Pokazala se učinkovitom uz kemoterapiju kod nekih pacijenata s karcinomom kako bi se smanjili tumori."

Općenito, Blinten smatra da bi se keto dijeta trebala razmatrati samo u ekstremnim slučajevima.

“Može donijeti više štete nego koristi. Može oštetiti srce, koje je također mišić ”, objasnila je.

Kao i u svemu, i kod odabira idealnog načina prehrane, važan je balans. Odlučite li se na keto dijetu, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Linker
20. travanj 2024 00:11