pripremite ih za ljeto

Ruke privlače više pogleda nego što mislite! Donosimo vodič za njegu i otklanjanje čestih problema

Suha i gruba koža na rukama te mrlje čest su problem koji se može riješiti redovitom njegom koja uključuje nekoliko važnih koraka.

S dolaskom visokih temperatura uskačemo u laganije materijale i otkrivamo dijelove tijela koji su tijekom (pre)duge zime bili sakriveni. Pritom ne mislimo samo na noge i stopala, već i ruke kojima ne pridajemo toliko pažnje koliko zaslužuju, zar ne? Priznali mi to ili ne, na ruke obraćamo pozornost u svakodnevnom životu čak i više nego što to možda mislimo i percipiramo te nam je vrlo neugodno vidjeti kada netko ima neuredne nokte, suhe laktove ili mrlje pod pazusima.

Zato donosimo vodič kako na brz, jednostavan i učinkovit način pripremiti ruke na otkrivanje (ako to već niste učinili) te otkloniti eventualne probleme.

Ruke

Najčešći problem kada je riječ o rukama su one poznate crvene točkice koje imaju i svoje ime - keratosis pilaris, odnosno "pureća koža". Uzrokuje ih povećana proizvodnja keratina, a riješiti ih se možete redovitim pilingom te bogatom njegom, primjerice kremama s urejom. Piling možete napraviti i u kućnoj radinosti - pomiješajte malo soli/šećera i nekog prirodnog ulja, dobro promiješajte i tom smjesom laganim pokretima istrljajte cijele ruke te isperite. Najpraktičnije je da se pilingirate tijekom tuširanja.

U borbi protiv crvenih točkica pomoći će i tuširanje mrežicom kojom lagano svakodnevno istrljate nadlaktice i podlaktice. Naravno, ne zaboravite se tuširati mlakom vodom, nikako vrućom jer tako dodatno isušujete kožu.

image

Rukama trebamo posvetiti više pažnje.

Deposit Photos

Laktovi

Ako redovito nanosite proizvode za samotamnjenje ili ste tek početnik u tom postupku, važno je znati da laktovi nikako ne mogu biti suhi jer se upravo tamo stvaraju neželjene fake tan mrlje. Suhoća laktova čest je problem kod ljudi sa suhom kožom te im zato treba posvetiti dodatnu pažnju.

Čitajte i: In-shower losioni brz su i jednostavan način kako koži vratiti mekoću i vlagu bez stalnog mazuckanja!

Prije svega potrebno je napraviti piling, a najbolje će pomoći kombinacija soli i malo maslinova ulja. Njime ćete ukloniti mrtve stanice kože.

Nakon pilinga namažite laktove kremom od nevena ili gaveza koje će zaliječiti eventualne pukotine i omekšati kožu na tom dijelu ruke. Ako to ne pomogne, nanesite malo vazelina na laktove, stavite komad gaze na njih, pričvrstite ju medicinskim selotejpom i tako prespavajte. Ujutro ćete se iznenaditi koliko su vaši laktovi mekani!

Ako je potrebno, ponavljajte ovaj postupak koliko god je potrebno.

Nokti

Ne morate ići kod profesionalca da uredite nokte jer manikuru možete provesti i kod kuće. Prvo skratite i dobro izrašpajte nokte nježnom rašpicom. Ako vas me kožica oko noktiju jako vidljiva, nipošto je ne režite, već je potisnite posebnim štapićem za potiskivanje kožice.

Potom napravite lagani piling noktiju i dlanova, dobro ih isperite mlakom vodom i namažite ruke kremom s urejom ili s malo bademova ulja.

image

Manikuru možete provesti i kod kuće.

SHUTTERSTOCK

Za još jači učinak omekšavanja, nadlanice, dlanove i nokte namažite uljem, navucite pamučne rukavice i prespavajte s njima.

Pazusi

Nemojte zaboraviti ni na njegu pazuha koji su posebno osjetljivi dio tijela jer na njima konstantno uklanjamo dlačice i stavljamo dezodorans koji se može taložiti ako se dobro ne ukloni pa nastaju smeđe mrlje.

I pazusima će goditi piling, samo pripazite da bude što nježniji - u mužaru, valjkom ili batom za meso usitnite šećer te ga pomiješajte s malo vitamina E i jako malo ulja. Tom kombinacijom što nježnije ih istrljajte, isperite pa ih operite s nekim blagim gelom za tuširanje kako biste uklonili višak ulja.

Pazuhe potom osušite tapkajući ih ručnikom te nanesite masku za pazuhe od gline koja će ukloniti mrlje i osvježiti ih. Pomiješajte jednu žlicu bentonit gline i jednu žlicu jabučnog octa dok ne dobijete konzistenciju jogurta. Nanesite masku na pazuhe i držite ju pet minuta. Zatim je isperite, osušite pazuhe te ih pustite da dišu neko vrijeme.

Linker
25. travanj 2024 01:52